Trucker (49) moet verkeerscursus volgen na dodehoekongeval waarbij Aicha (12) uit Nieuwpoort overleed

© JH
Redactie KW

Een half jaar nadat de 12-jarige Aicha A. uit Nieuwpoort om het leven kwam bij een dodehoekongeval is trucker G.P. (49) door de politierechter veroordeeld. De man kreeg een milde straf: hij kreeg de gunst van de opschorting en moet een verkeerscursus volgen. “Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan het meisje of het ongeval denk”, zegt G.P.

Het dramatische ongeval gebeurde op woensdagmiddag 31 maart rond 16 uur in de Astridlaan in Nieuwpoort. De 12-jarige Aicha A., een Somalisch meisje dat met haar mama en vier broers sinds anderhalf jaar even verder in de straat woonde, stond met haar fiets te wachten aan de verkeerslichten. Naast haar stond trucker G.P. De lichten sprongen op groen en Aicha en haar broer fietsten rechtdoor. G.P. sloeg rechtsaf naar de Canadalaan en merkte Aicha niet op in de dodehoek. Er kon voor het meisje geen hulp meer baten.

Enorm schuldgevoel

Het onderzoek dat volgde was vrij snel afgerond. Het was immers snel duidelijk dat het om een klassiek maar erg tragisch dodehoekongeval ging. De burgerlijke kant van de zaak werd ook al geregeld tussen de verzekeraar van G.P. en de familie van Aicha, zodat er geen burgerlijke partijen waren voor het proces in de politierechtbank van Veurne.

De zaak kwam dus snel voor. “Er zijn geen verzwarende omstandigheden bij het ongeval”, pleitte advocaat Thomas Bailleul. “G.P. had niet gedronken, reed niet te snel en alles was in orde met zijn vrachtwagen. Hij belde ook zelf de politie. Die troffen hem al wenend en totaal overstuur aan. Ik vind niet dat we deze man moeten straffen met een celstraf of geldboete. Het volgen van een verkeerscursus kan heel heilzaam zijn voor hem. U zal zelf horen dat hij hier gemotiveerd voor is.” Op het proces werd G.P. ook gesteund door zijn vrouw.

“Denk nog dagelijks aan het meisje”

De politierechter gaf G.P. de gunst van de opschorting. Hij moet onder meer een verkeerscursus volgen. “De rechtbank stelt vast dat G.P. een volledig schuldbesef heeft en zeer zwaar onder de indruk is van de tragische gevolgen”, motiveerde de politierechter.

“Er is geen sprake van roekeloosheid, het gaat om het kleinste hoekje van de onvoorzichtigheid.” Trucker G.P. wou kort reageren na het vonnis. “Ik denk nog elke dag aan dat meisje of het ongeval”, zegt G.P. “Ik passeer ook nog dagelijks de plaats van het ongeval. Dat is telkens moeilijk, zeker toen er wekenlang knuffels en bloemen hingen. Ik ben 30 jaar trucker en dit was mijn eerste ongeval. Alhoewel ik altijd al een voorzichtige chauffeur was let ik nu extra hard op. Op de verkeerscursus wil ik ook mijn ervaringen delen.”

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.