Schadevergoeding voor Nederlandse toerist die verminkt geraakte door bierglas in Brugs café: “Ik ben getekend voor het leven”

Redactie KW

Een 37-jarige Pool heeft voor de Brugse rechtbank veertig maanden effectieve celstraf gekregen voor grove feiten van zinloos geweld. In een café op de Brugse Eiermarkt sloeg Rafal W. een bierglas stuk in het gezicht van de Nederlander Sam Coli. “En dat alleen omdat ik was opgekomen voor een meisje dat hij lastigviel”, stelde de twintiger, die van de rechtbank een fikse schadevergoeding kreeg toegekend. Omdat W. zijn kat stuurde naar het proces, beval de rechtbank zijn onmiddellijke aanhouding.

Een weekendje met vrienden in Brugge eindigde voor Nederlander Sam Coli (25) op 27 februari vorig jaar in een regelrechte nachtmerrie. Die zaterdagavond zette de jongeman de bloemetjes buiten in het café Ambiorix op de Eiermarkt, maar rond 1 uur ’s nachts liep het gruwelijk fout.

Diepe snijwonden

Een meisje kwam Sam en zijn vrienden om hulp vragen omdat ze voortdurend werd lastiggevallen door een dronken Pool. Sam besloot de man ter orde te roepen waarna die het meisje met rust liet.

Maar enkele minuten later besloop de man Sam op laffe wijze langs achteren en sloeg een groot bierglas stuk in zijn gezicht. De jongeman liep diepe snijwonden op in de hals en het gezicht. “Een stuk vlees van zijn rechteroor hing zelfs los”, stelde procureur Mike Vanneste tijdens de pleidooien op 11 mei.

“Telkens ik in de spiegel kijk, word ik aan die vreselijke nacht herinnerd” – slachtoffer Sam Coli

Op basis van getuigenverklaringen en een geldafhaling kon Rafal W. geïdentificeerd worden. De man had eerder die nacht ook al mensen lastiggevallen in café Bras. “Op camerabeelden was te zien dat hij ook toen al een groot halveliterglas in de handen had. En op sommige van zijn Instagramfoto’s droeg hij hetzelfde opvallende T-shirt, dat de getuigen hadden beschreven”, aldus de procureur.

W. kwam niet opdagen voor zijn proces. Sam Coli deed dat wel en de brief die hij voorlas in de rechtszaal liet niemand onberoerd. “Toen ik mijn vrienden de ochtend na de feiten aan mijn ziekenhuisbed zag staan, met tranen in de ogen en een blik vol ongeloof, besefte ik dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn”, zei hij.

Blijvende littekens

“Ik ben getekend voor het leven. Waarom moest dit in godsnaam gebeuren?” Sam hield aan de aanval blijvende littekens over in zijn hals en gezicht. “Telkens ik in de spiegel kijk, word ik aan die vreselijke nacht herinnerd.”

De rechtbank kende Sam ruim 39.000 euro schadevergoeding toe en beval de onmiddellijke aanhouding van Rafal W. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier