Rechter beveelt internering van zestiger die hoogbejaarde buurman tot drie keer toe probeerde aan te rijden

© Getty Images
Redactie KW

Een 64-jarige man uit Koekelare is in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan poging tot doodslag op zijn 85-jarige buurman. Omdat de man volgens het parket ontoerekeningsvatbaar is beval de rechtbank zijn internering.

Op 25 mei was het slachtoffer zijn fiets van zijn mobilhome aan het halen op een pleintje in de buurt van zijn woning. De hoogbejaarde man zag plotseling zijn buurman Luc R. met de wagen op hem afkomen.

Verstopt achter boom

Het slachtoffer kon nog net wegspringen waarop R. nog een tweede en een derde keer zijn buurman probeerde aan te rijden.

“Mijn cliënt, een kranige oude man, kon zich uiteindelijk achter een dikke boom verstoppen”, pleitte advocaat Kris Vincke. “Anders was hij er wellicht niet meer.”

Al jaren ruzie

De politie sloeg R. ter plaatse in de boeien. Hij verklaarde onomwonden dat hij zijn buurman wou doden. De twee mannen zijn al jaren in een ruzie verwikkeld.

Als voorzitter van de vereniging van mede-eigenaars van het appartementsgebouw was het slachtoffer al meermaals gebotst met R. De vrederechter moest zelfs al twee keer tussenbeide komen.

Paranoïde wanen

De gerechtspsychiater stelde vast dat R. met paranoïde wanen kampt. Het parket vroeg daarom de internering van van de man. De verdediging verzette zich daar tegen en stelde dat R. zich gepest voelde door het slachtoffer. “Hij is niet erg mondig”, verduidelijkte zijn advocaat.

“Toen hij de dag van de feiten zijn pester zag staan, is zijn veer gebroken.” Volgens zijn advocaat heeft R. momenteel geen geestesstoornis meer. Hij vroeg dan ook de vrijspraak. Maar de rechter zag dat anders. Hij kende aan het slachtoffer een schadevergoeding van 1.500 euro toe. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier