Opvoeder uit Harelbeke vrijgesproken voor grensoverschrijdend gedrag: “Maar dit was op het randje”

Redactie KW

Een opvoeder uit Harelbeke van een Gentse school is in beroep vrijgesproken voor grensoverschrijdend gedrag bij twee leerlingen. “Dit was een vrijspraak op het randje!”

De nu 43-jarige man uit Harelbeke werd beschuldigd van het misbruik van een meisje. Toen ze vijftien was, kreeg het meisje naar eigen zeggen voor het eerst te maken met haar opvoeder, op dat ogenblik 33. Hij kocht een aantal keer pikante lingerie en legde die onder haar hoofdkussen in het internaat. Hij raakte haar opvallend vaak aan en maakte seksuele toespelingen.

De man, inmiddels 43, stond volgens zijn advocaat erg dicht bij de studenten, maar was er nooit sprake van overschrijdend gedrag. Volgens haar is het woord tegen woord. “Alle deuren staan op het internaat altijd open, en nooit heeft iemand iets gezien!”

Flirterig gedrag

Een psycholoog stelde ook geen psychische stoornissen vast en geen afwijkende seksualiteit. Hij heeft ook een blanco strafblad. “Niemand heeft voordien ooit iets vastgesteld.” Toen ze 18 werd, begonnen de twee een korte relatie en volgens hem werd die lingerie dan gegeven. Toch geloofde de eerste rechter hem niet en veroordeelde hem tot acht maanden cel met uitstel. De feiten ten aanzien van de jongen, werden niet bewezen verklaard. Toch zijn ook die gebeurd, meende zijn advocate voor het hof van beroep. “Vanuit zijn machtspositie heeft hij grenzen opgezocht.”

Het hof van beroep in Gent oordeelde dat de man duidelijk flirterig gedrag vertoonde en heel close was met sommige studenten. Bovendien werd hij daarvoor al eerder gewaarschuwd door de directie. Dat de man een relatie met het meisje begon vlak na het verlaten van het internaat is voor het hof ook een bewijs dat er voordien al toenadering was geweest. Maar volgens het hof zijn er geen aanwijzingen van misbruik of aanranding.

Zo viel de eerste kus pas nadat ze het internaat heeft verlaten en zijn er geen aanwijzingen dat hij zou hebben betast of haar naakt of halfnaakt zou hebben gezien. Volgens het hof was er sprake van onethisch en onbetamelijk gedrag, maar geen grensoverschrijdend gedrag of aanranding van de eerbaarheid.

Op het randje

Dat de lingerie pas na haar 18 jaar zou zijn geschonken, acht het hof zeer onaannemelijk, maar is er geen bewijs dat dit niet zo is en gunde hem het voordeel van de twijfel. “We hebben er zeer lang over nagedacht. Dit was een vrijspraak op het randje, maar de wet voorziet nu eenmaal voorwaarden die moeten worden vervuld.”, gaf de voorzitter de man nog mee. “We hopen dat je je lesje nu wel hebt geleerd!”

(OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.