Hij was met cocaïne met een straatwaarde van zo’n 10.000 euro onderweg toen hij in Menen kon geklist worden maar een 35-jarige Nederlandse beveiligingsagent uit Rotterdam beweert dat hij daar niets van afwist. Het parket verdenkt er hem van een drugskoerier te zijn die 200 gram cocaïne in de regio wou verdelen. Wie spreekt de waarheid? Aan de rechter in Kortrijk om te beslissen.
Op 30 juni 2022 merkte een politiepatrouille in Menen een Audi A3 met Nederlandse nummerplaat op. In de grensstreek, die geteisterd wordt door Franse of Nederlandse drugskoeriers, voldoende om tot een controle over te gaan. Onder de passagiersstoel kon 202 gram cocaïne worden gevonden. Een drugshond reageerde op nog tal van andere plaatsen in de auto, maar meer drugs kon niet meer opgespoord worden. Abdelilah El M. hoorde het in Keulen donderen. “Ik was van mijn zieke tante in Antwerpen naar familie in Frankrijk onderweg”, aldus de man, bijgestaan door de Antwerpse advocaat Johan Platteau. “Ik kreeg honger en nam de afrit in Menen. Toen de agenten me staande hielden, zocht ik op mijn gsm de dichtstbijzijnde McDonald’s op. Ik dacht immers dat ik snel opnieuw zou mogen vertrekken.”
“Wie laat nu drugs met een straatwaarde van minstens 10.000 euro zomaar in een auto achter?”
Niets was minder waar want El M. vloog ruim 2 maanden in de cel. De openbare aanklager vordert nu een celstraf van 15 maanden. De Nederlander, zelfstandig beveiligingsagent met 7 werknemers onder zijn hoede op het moment van zijn arrestatie, houdt zijn onschuld vol. “Ik was onderweg met een bedrijfswagen waar ook tal van anderen mee reden”, lanceerde hij een andere denkpiste. “Misschien waren de drugs wel van één van hen?” “Ongeloofwaardig”, vond de openbare aanklager. “Wie laat nu drugs met een straatwaarde van minstens 10.000 euro zomaar in een auto achter?”, vroeg ze zich af.
DNA-onderzoek geweigerd
“Aan de onderzoeksrechter vroegen we DNA-onderzoek of onderzoek naar vingersporen op het pakket drugs te doen”, aldus Johan Platteau. “In een poging zijn onschuld te bewijzen. Maar dat is geweigerd. Hij kwam nog nooit met politie of gerecht in aanraking en telefonie-onderzoek leverde niets op.”
Door zijn arrestatie en aanhouding moest de Nederlander noodgedwongen zijn activiteiten als bewakingsagent even stop zetten. Hij baat nu in Rotterdam een voedingswinkel uit, maar wil graag zijn vroegere activiteiten hervatten. Een blanco strafregister is daarvoor onontbeerlijk. De Audi A3 is twee jaar later nog altijd in beslag genomen. De Nederlander zou die graag terugkrijgen. Op 16 oktober worden daarvoor de nodige papieren bij de rechter ingediend. Daarna volgt een uitspraak. (LSi)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier