Koksijdenaar blijft in de cel voor terroristische moord in Irak

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 36-jarige Iraakse Koksijdenaar met twee maanden verlengd op verdenking van terroristische moord en moordpoging. De feiten zouden zich in 2005 in Irak afgespeeld hebben, maar Ismaïl A. blijft elke betrokkenheid met klem ontkennen.

Het onderzoek ging van start na buitenlandse informatie over de verdachte. Op basis van zijn woonplaats werd een gerechtelijk onderzoek gevorderd onder leiding van de Brugse onderzoeksrechter gespecialiseerd in terreurzaken. De FBI zou de Irakees uit Koksijde via vingerafdrukken aan de feiten gelinkt hebben.

Het zou gaan om een afdruk van zijn duim op de tape die gebruikt werd bij het maken van een bom. De bewuste bom werd in zijn wijk teruggevonden in een vuilnisbak en ontmanteld.

Al-Qaida

Ismaïl A. werd begin juli gearresteerd. Daarna werd hij door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van terroristische moord, terroristische poging tot moord en deelname aan een terroristische groepering. De verdachte zou in 2005 en 2006 betrokken geweest zijn bij een sectie van al-Qaida.

Naast de mislukte bomaanslag zou A. volgens een anonieme getuige ook een rol gespeeld hebben bij een dodelijke schietpartij aan een moskee. Dat incident deed zich opvallend genoeg voor aan een soennitische moskee, terwijl A. zelf een soennitische moslim is.

Beroep

De verdachte schreeuwt nog steeds zijn onschuld uit. Advocate Nadia Lorenzetti drong vrijdagochtend tevergeefs aan op de vrijlating van haar cliënt. De verdediging zal sowieso beroep aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling zal dus binnen twee weken de knoop moeten doorhakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier