Kamerverhuurder krijgt 40 maanden cel voor uitbuiting prostituees in Knokke en Brugge

© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een 30-jarige Brusselaar heeft in de Brugse rechtbank 40 maanden effectieve celstraf gekregen voor mensenhandel en aanzetten tot prostitutie.

Het gerecht kreeg er begin vorig jaar lucht van dat een woning langs de Boudewijn Ravestraat in Brugge door prostituees gebruikt werd om klanten te ontvangen. Brusselaar A.Y. bleek de woning al geruime tijd te huren. De politie trof in het pand twee Peruviaanse prostituees aan. Bij een hercontrole werden opnieuw twee prostituees aangetroffen.

Geldwolf

“De prostituees betaalden 400 à 500 euro huur per week”, stelde de procureur. “Een van de in totaal zeven slachtoffers moest nog een schuld van 8.000 euro terugbetalen voor haar overkomst naar Europa. Dit is een geldwolf die kwetsbare personen uitzuigt”. Onderzoek wees uit dat A.Y. ook in Knokke en Gent woningen verhuurde aan prostituees.

Volgens de verdediging was van uitbuiting geen sprake. “Mijn cliënt heeft nooit mensen naar Europa laten overkomen”, pleitte meester Brecht Beheydt. “Die prostituees namen zelf contact met hem op en van enige dwang was geen sprake. Hij verschafte hen enkel een kamer, meer niet.”

Celstraf en boete

De rechter zag dit toch anders. Naast een effectieve celstraf van 40 maanden legde hij A.Y. ook een geldboete op van 56.000 euro, de helft met uitstel. Hij verklaarde ook ruim 54.000 euro verbeurd en ontnam de man voor tien jaar zijn burgerrechten. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier