Een 52-jarige aannemer uit Sint-Niklaas moet een jaar effectief naar de gevangenis voor oplichting van een vrouw uit Veurne. De man vond een heel speciale manier uit om te werk te gaan: hij maakte onder een valse naam een profiel aan op Tinder om de vrouw te verleiden tot dates. Uiteindelijk trok hij bij de vrouw in en vroeg hij geld om klusjes bij haar uit te voeren, maar stak hij alles in eigen zakken. “Ik ben door hem al mijn vertrouwen in mannen kwijtgeraakt”, zei de vrouw tegen de rechter.
De man uit Sint-Niklaas ging heel gewiekst te werk. L.G. is een notoire oplichter en raakte als aannemer al in tal van dossiers verwikkeld. In zijn streek en op internet staat het vol negatieve berichten. Daarom gebruikte hij voor zijn nieuwe oplichtingspraktijken ook niet zijn echte naam. Om nieuwe klanten te kunnen vinden om zogezegd als aannemer te kunnen werken, maakte hij een valse naam aan én creëerde daarmee eveneens valse profielen, zoals op de sociaaldatingsite Tinder. Op die manier leerde hij in juli 2020 een vrouw kennen uit Veurne. het klikte en na enkele dates, etentjes en een saunabezoek trok de man in februari 2022 zelfs bij haar in.
Malafide aannemer
“Dat gebeurde nadat de man haar vertelde dat hij kankerpatiënt was en de verplaatsingen niet meer aan kon”, schetste de procureur het verhaal.
“De vrouw stemde toe en liet de man bij haar intrekken. Hij verbleef een tijdlang bij de vrouw die voor hem aankopen deed en hem onderhield. Op een bepaald moment kwam ter sprake dat de vrouw haar badkamer wou renoveren. L.G. vertelde dat hij daar ervaring mee had en de nodige mensen kende. Hij vroeg een voorschot van 2.500 euro op zijn rekening om materiaal te kunnen kopen. Vervolgens deed hij niets. Hij stak het geld in zijn eigen zakken. Op dat moment rook de vrouw onraad. Plots zag ze in zijn gsm hoe hijzelf een andere naam gebruikte bij andere gesprekken: de naam L.G., zijn echte naam. Bij de vrouw gebruikte hij al die tijd een valse achternaam, ook op Tinder. Al gauw bleek waarom: L.G. is in werkelijkheid een hardleerse oplichter, met liefst 32 veroordelingen, waarvan elf voor oplichting, valsheid en faillissementen. Daar kwam ze achter toen ze zijn naam intikte op Google en tal van recensies en verhalen van oplichting over hem vond.”
Vertrouwen in mannen
Pas nadat de vrouw de man de deur wees en naar de politie stapte, betaalde L.G. een deel van het voorschot terug. De bedrogen vrouw eiste in de rechtbank nog het andere deel terug en vroeg ook een morele schadevergoeding. Ze betaalde ook nog hotelkosten voor de man in Sint-Niklaas. Uiteindelijk kende de rechter haar 1.200 euro schadevergoeding toe. “Ik zie nog steeds af van de feiten en ben al mijn vertrouwen in mannen kwijtgeraakt”, zuchtte de vrouw.
De advocaat van L.G. zei dat de man wel degelijk goede bedoelingen had met de vrouw en wél van plan was haar badkamer te renoveren. “Alleen is het jammer dat zijn slechte naam hem al jaren achtervolgt en hij daardoor gebruik moest maken van een valse naam. Op Tinder of sociale media is dat geen misdrijf, het staat daar vol. Maar in het echte leven mocht hij dit niet gebruikt hebben.”
De rechter bedacht hem nu met één jaar effectieve celstraf en 1.200 euro boete. (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier