Een Libanees en een Irakees riskeren in de Brugse rechtbank vijf jaar cel voor mensensmokkel

© KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Na een tip van hun Franse collega’s onderschepte de politiezone Westkust op 20 maart vorig jaar een verdachte wagen aan de afrit van de E40 in Adinkerke. In de wagen lag een rubberboot, buitenboordmotor, roeispanen, voetpompen en brandstof.

Bestuurder Locman Y., een Libanese Duitser, wees meteen naar Irakees Salah K. (41) als zijn opdrachtgever. De twee bleken allebei in dezelfde krantenkiosk in Duitsland te werken.

Telefonieonderzoek wees uit dat het duo zich bezighield met mensensmokkel. K. werd kort na de zomer uitgeleverd aan België. “Met hun lucratieve bijverdienste brachten ze anderen in gevaar”, stelde procureur Mike Vanneste. “Dat ze zelf naar Europa kwamen als vluchtelingen en nu munt slaan uit lotgenoten is ronduit walgelijk.”

Geen besef

Locman Y. drong aan op mildheid. “Hij liet zich voor de kar spannen van de mensensmokkelaars zonder stil te staan bij de gevolgen”, pleitte meester Kris Vincke.

“Hij dacht zelfs dat hij mensen hielp en besefte niet dat de Noordzee zo gevaarlijk is. Hij pikte die boot op in Rotterdam en kreeg amper 550 euro voor zijn rit.”

Salah K. ging voor de vrijspraak. Naar eigen zeggen trad hij enkel op als tussenpersoon of tolk. De uitspraak volgt op 23 februari.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier