Douane ontdekt 75 kilo cocaïne in container met maniok in Zeebrugse haven: Nederlandse opa riskeert acht jaar cel, Kortemarkenaar vrij onder voorwaarden

© iStock
Redactie KW

Een 68-jarige Nederlander riskeert voor de Brugse rechtbank acht jaar effectieve celstraf voor cocaïnesmokkel via de Zeebrugse haven. De man ontkent evenwel elke betrokkenheid. “Ik ben erin geluisd”, foeterde hij. Het openbaar ministerie eist ook een verbeurdverklaring van ruim 100.000 euro.

Op 8 januari 2021 ontdekte de douane in de Zeebrugse haven 75 kilogram cocaïne in een container met maniok, een soort eetbare knol. De drugs hadden een straatwaarde van om en bij de 3,75 miljoen euro. De container, die afkomstig was uit Costa Rica, werd opgehaald door de 29-jarige G.F. uit Kortemark. De twintiger werd ter plaatse opgepakt en ging meteen tot bekentenissen over. Hij wees de 68-jarige Nederlander L.V., de stiefopa van zijn vriendin, aan als de opdrachtgever. Ook diens landgenoot A.Z. (32) was volgens G.F. betrokken bij de smokkel.

L.V. werd op 29 juni 2021 in Nederland opgepakt. Sindsdien zit hij achter de tralies. Volgens het openbaar ministerie organiseerde de zestiger meerdere smokkels, maar zelf ontkent hij dit met klem. “Ik ben erin geluisd”, foeterde hij. Volgens advocaat Bram Elyn voert L.V. met zijn Antwerpse en Rotterdamse bedrijven al vele jaren containers met fruit in vanuit Zuid-Amerika. “Maar nooit via Zeebrugge”, pleitte meester Elyn. “Met die container maniok had hij dan ook niets te zien. Mijn cliënt heeft een blanco strafblad. In Engeland was hij ooit twee maanden verdacht in een drugssmokkeldossier maar dat leidde nooit tot een vervolging.”

Vrij onder voorwaarden

De Nederlander wees G.F. aan als de grote schuldige en meester Elyn verwees naar berichten die verstuurd werden met de berichten-app Signal. Daarin zou de Kortemarkenaar gevraagd hebben of “hij toch zeker 50.000 euro per week zou ontvangen”. Voor G.F. vroeg de procureur vier jaar cel. De Kortemarkenaar zat een half jaar in voorhechtenis maar is nu vrij onder voorwaarden. Hij stelt dat hij enkel betrokken was bij de smokkel van de onderschepte container.

A.Z. werd op dezelfde dag als L.V. opgepakt, maar is intussen terug vrij onder voorwaarden. Ook hij ontkent zijn betrokkenheid met klem. Het openbaar ministerie eist voor hem vijf jaar celstraf. De uitspraak volgt op 17 april. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier