Buurtbewoners van de Oostendse Oosteroever trekken aan het kortste eind in een juridische procedure die Groep Versluys moest dwingen om onverwijld het oorspronkelijk karakter te herstellen van twee hectare grond nabij Ford Napoleon. Tóch voelen ze zich gesterkt in hun strijd om de toekomstige ontwikkeling van de site tegen te gaan.
Groep Versluys wil op termijn twaalf woontorens neerpoten op twee hectare grond op de Oosteroever nabij het Vuurtorendok. Van zodra de koop van de grond eind 2018 rond was, plaatste de bouwgroep er werfhekken met reclame rond.
Vergunning
Het terrein werd ook met steengruis dertig centimeter opgehoogd en genivelleerd. Zonder vergunning evenwel, waarna het parket Versluys verplichtte om de site in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.
Het steengruis werd verwijderd, maar voor de hekken bekwam Versluys bij de stad een vergunning. Een groep buurtbewoners liet die in beroep evenwel vernietigen door de provincie.
Toch bleven de hekkens staan, waarop de buurtbewoners naar de rechtbank stapten. “De stad neemt zelf onvoldoende actie om de hekkens te verwijderen”, stelde hun advocaat Stijn Verbist.
Onontvankelijk
Maar de rechtbank verklaarde de ‘milieustakingsvordering’ van de buurt vrijdag onontvankelijk. Burgers kunnen zo’n vordering enkel instellen als de betrokken gemeente in gebreke blijft.
Maar volgens de rechtbank is dit hier niet het geval. “De stad Oostende heeft niet stilgezeten in dit dossier”, klonk het. “Er werden pv’s opgesteld en er werd een herstelvordering overgemaakt aan het parket.”
Onwettigheden
Toch voelt meester Verbist zich door het vonnis gesterkt in de strijd om de toekomstige ontwikkeling van de site tegen te gaan. “Ik lees in het vonnis met genoegen dat de rechter vaststelt dat de Groep Versluys ‘minstens een aantal onwettigheden heeft begaan’.”
“Het is merkwaardig dat diezelfde rechter stelt dat de stad voldoende heeft ondernomen, aangezien het illegale, onvergunde hekwerk er nog altijd staat. En dat in een beschermd cultuurhistorisch landschap. Dat maakt het hoe dan ook problematisch om daar ooit effectief te bouwen.”
Tegenvordering afgewezen
Versluys had een tegenvordering van 52.500 euro ingesteld tegen de buurtbewoners wegens tergend en roekeloos geding, maar die werd door de rechtbank afgewezen. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier