Brugse zaakvoerder failliete horlogewinkel Saxon betaalde 100.000 euro lonen niet uit

De zaakvoerder betaalde dertien werknemers niet uit.©Photographer: Andrey Popov
De zaakvoerder betaalde dertien werknemers niet uit.©Photographer: Andrey Popov
Redactie KW

De 72-jarige zaakvoerder van de intussen failliete horlogewinkel Saxon riskeert in de Brugse rechtbank een geldboete van 5.200 euro, omdat hij het loon van dertien werknemers niet uitbetaalde.

De winkel in horloges en juwelen Saxon zag ruim 30 jaar geleden het levenslicht in Zedelgem en opende later ook filialen in Brugge, Oostende, Roeselare, Halle, Sint-Niklaas en Mechelen. Maar na klachten van winkeluitbaters wegens onbetaalde lonen voerde de arbeidsinspectie in februari 2019 een controle uit. Zaakvoerder C.F. (72) toonde zich bereid om de situatie te regulariseren, maar dat waren volgens arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere loze beloftes. “Bij nieuwe controles bleken de lonen nog altijd niet uitbetaald, hoewel de winkels open bleven”, verduidelijkte hij.

100.000 euro

Tussen 1 januari 2016 en 31 mei 2019 betaalde C.F. de lonen van dertien werknemers niet uit, goed voor een totaalbedrag van om en bij de 100.000 euro. Drie processen-verbaal leverden geen resultaat op waarop C.F. werd gedagvaard. Volgens de verdediging was de man niet van slechte wil. “Saxon zat in slechte papieren, maar mijn cliënt is nog van de oude stempel en liet de situatie veel te lang aanslepen”, verduidelijkte de advocaat van C.F. “Zijn zaak werd in juli 2019 failliet verklaard, maar hij had de boeken veel eerder moeten neerleggen. Vandaag stelt hij geen mensen meer tewerk en hij is dit ook niet meer van plan. Hopelijk kan die boete met uitstel worden opgelegd.”

De gedupeerde personeelsleden hebben volgens hun advocaat altijd graag gewerkt voor C.F. “Maar toen hij een avontuur begon in de horecasector is het beginnen mislopen”, stelde ze. De uitspraak volgt op 28 mei. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier