Boete en celstraf voor gesjoemel met namaaksigaretten

Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

De zaakvoerders van het afvalverwerkingsbedrijf Vandewiele Recycling uit Wervik en Gistel zijn door de rechter in Ieper veroordeeld voor het sjoemelen met illegale sigaretten. De beklaagden brachten namaaksigaretten opnieuw op de markt en ontweken op die manier accijnzen.

De afvalverwerkingsbedrijf Vandewiele Recycling met vestigingen in Wervik en Gistel kreeg in juni 2014 de opdracht om 98 miljoen illegale sigaretten te vernietigen. De firma had een contract met de douane om dergelijke opdrachten uit te voeren.

Vrachtwagen verdwenen

Er waren echter vermoedens dat het bedrijf niet alle sigaretten in de hakselaar wierp. De speurders merkten tijdens een observatie op dat er op de site in Wervik plots een vrachtwagen was verdwenen. Dat wees op nachtelijke activiteit in het bedrijf.

Enkele dagen later hielden de onderzoekers de zaak iets langer in de gaten en merkten ze dat een groene vrachtwagen de site in Wervik afreed. In Lichtervelde hielden ze het voertuig staande en troffen ze de zaakvoerder van het afvalverwerkingsbedrijf aan het stuur. In de laadruimte bevonden zich meer dan 2,5 miljoen sigaretten.

Huiszoeking

Daartussen ook rookgerei dat eigenlijk al vernield had moeten zijn. Zaakvoerder Günther V. werd gearresteerd. Hij beweerde dat hij de sigaretten overbracht naar de bedrijfssite in Gistel om ze daar te vernietigen.

In Wervik was de shreddermachine blijkbaar stuk. “Vreemd, want de dag daarna bleek de machine wel te werken. Dat werd vastgesteld bij een huiszoeking”, aldus de openbare aanklager.

Gedeeltelijke bekentenis

Het parket bracht V., zijn echtgenote (42), samen met nog een vijf andere verdachten, voor de rechter. Günther V. ontkende aanvankelijk dat hij ook maar iets verkeerds had gedaan, maar tijdens het proces zei hij het anders.

“Hier en daar werd wel eens een pakje sigaretten achterover gedrukt, maar bijlange niet de hoeveelheid waarvan sprake in het dossier”, pleitte meester Kris Vincke, de raadsman van de zaakvoerder.

Boete en celstraf

De rechter veroordeelde V. echter voor het wegmaken van meer dan 2.500.000 illegale sigaretten tot een jaar celstraf en een boete van 5 miljoen euro, waarvan 4,8 euro met uitstel.

Zijn echtgenote, die tevens medezaakvoerster is, krijgt eveneens een jaar cel, maar dan met uitstel, en eenzelfde geldboete. Ook het bedrijf moet een boete betalen van 5 miljoen euro, waarvan eveneens het grootste deel met uitstel.

Accijnzen

Samen met een derde beklaagde draaien de twee zaakvoerders ook op voor het de accijnzen die door de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen werden mislopen door het gesjoemel: in totaal meer dan 700.000 euro.

Philip Morris Brands, dat verschillende sigarettenmerken produceert en in de affaire schade opliep, krijgt een schadevergoeding van 50.000 euro toegekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier