Minister Van Quickenborne reageert nadat hij wordt gedagvaard

"Ik kan begrijpen dat bepaalde verdachten zich zorgen maken. We voeren de strijd tegen de drugsmaffia nu eenmaal op”, zegt de justitieminister. © Belga

Drie beklaagden in grote drugsdossiers die voortkomen uit de kraak van Sky ECC hebben justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gedagvaard in kortgeding. Hun advocaten eisen inzage in het moederdossier rond de berichtendienst, schrijft Gazet Van Antwerpen vrijdag. Van Quickenborne heeft ondertussen gereageerd op de dagvaarding.

De advocaten van de drie beklaagden slepen Vincent Van Quickenborne voor de kortgedingrechter in Brussel, in zijn rol van vertegenwoordiger van de Belgische Staat. “We vragen dat het volledige moederdossier rond Sky ECC overgemaakt wordt”, legt advocaat Frank Scheerlinck uit. Net als zijn collega’s Sam Vlaminck en Jorgen Van Laer liet hij gisteren/donderdag de dagvaarding betekenen door een deurwaarder.

Het kraken van de bij criminelen razend populaire berichtendienst Sky ECC gebeurde in een gerechtelijk onderzoek onder leiding van een Mechelse onderzoeksrechter. De vele dossiers waarin sindsdien honderden arrestaties gebeurden, zijn afgeknipt van dat zogenaamde moederdossier. Dat leidde het afgelopen jaar al geregeld tot discussies in de rechtbank. De advocaten van de beklaagden in al die dossiers vinden dat ze het volledige moederdossier moeten kunnen inkijken om zich correct te kunnen verdedigen. Het parket wil dat niet toestaan.

Dat leidt nu tot de opmerkelijke demarche. “Ik wil de legaliteit kunnen toetsen, ik wil zien wie Sky ECC gekraakt heeft. Waren het Belgen, Nederlanders of Fransen?”, zegt meester Scheerlinck. “Wij moeten kunnen zien welke methode en procedure er gevolgd zijn. We leven in een rechtsstaat, het is niet omdat de procedure in de diepvries beland is dat we ons wetboek moeten weggooien.”

Minister Vincent Van Quickenborne reageert:

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) ziet de dagvaarding die drie beklaagden in grote drugsdossiers tegen hem zijn opgestart “met veel vertrouwen tegemoet”. Dat zei de minister in de marge van de opening van de nieuwe gevangenis in Haren. “Ik kan begrijpen dat bepaalde verdachten zich zorgen maken. We voeren de strijd tegen de drugsmaffia nu eenmaal op. Ze voelen zich in het nauw gedreven, en dat is terecht.”

Van Quickenborne noemt het wel “bizar” dat ze hem, als minister van Justitie, dagvaarden. “Voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling zijn ze in het ongelijk gesteld en dus kijk ik die procedure met veel vertrouwen tegemoet. Volgende week wordt de zaak gepleit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier