21 beklaagden staan terecht voor mensensmokkel met bootjes

De Koerdische bende werkte vanuit Duitsland en smokkelde transmigranten met gammele bootjes van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. © GF

Vanaf woensdag moeten 21 beklaagden zich voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden voor hun aandeel in een grote mensensmokkelbende. De Koerdische bende werkte vanuit Duitsland en smokkelde transmigranten met gammele bootjes van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. De kopstukken riskeren tot vijftien jaar gevangenisstraf.

Sinds eind 2019 worden in West-Vlaanderen regelmatig voertuigen vol bootjes, buitenboordmotoren en zwemvesten ontdekt. Vooral aan de westkust liepen zo heel wat handlangers van mensensmokkelbendes tegen de lamp. De voertuigen bleken meestal vanuit Duitsland onderweg te zijn naar Noord-Frankrijk. Bestuurders en inzittenden werden door de Brugse correctionele rechtbank voor mensensmokkel veroordeeld tot gevangenisstraffen van dertig maanden tot zelfs twaalf jaar.

Bende in kaart gebracht

Op basis van circa veertig verschillende gerechtelijke onderzoeken kon de West-Vlaamse federale gerechtelijke politie (FGP) geleidelijk aan een grote mensensmokkelbende in kaart brengen. De criminele organisatie maakte volgens het parket vaak gebruik van gammele bootjes, aftandse motoren en ongeschikte zwemvesten. Het vermoedelijke kopstuk van Iraans-Koerdische origine werd begin mei 2022 opgepakt tijdens zijn werk in Oost-Londen. Hewa R. (30) werd enkele maanden later aan België overgeleverd en zit in voorhechtenis. Volgens zijn advocaat Kris Vincke ontkent R. nog steeds dat hij de absolute leider van de bende zou zijn.

Vervolgens werd begin juli 2022 een grote actie op poten gezet om de mensensmokkelorganisatie in Duitsland op te rollen. In opdracht van de Brugse onderzoeksrechter werden toen achttien verdachten gearresteerd en werden op 36 plaatsen huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werden 119 boten, 33 motoren en 967 zwemvesten aangetroffen. De actie speelde zich vooral af in de stad Osnabrück, in de deelstaat Nedersaksen.

Uitgesteld proces

De raadkamer oordeelde op 6 juli 2023 dat 21 personen zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun aandeel in de bende. Elf beklaagden zitten nog steeds in de gevangenis. Naast Hewa R. worden ook Bebak A. (41), Fryad K. (44) en Daban M. (37) als leiders van de criminele organisatie gezien. De mannen uit het Iraaks-Koerdische Erbil woonden allemaal in de streek van Osnabrück, van waaruit ze de smokkel zouden georganiseerd hebben. Op Hewa R. na verbleven alle beklaagden in Duitsland, onder andere in Bielefeld, Bremen, Stuttgart, Düsseldorf, Duisburg, Dortmund en Mönchengladbach. De meesten hebben de Iraakse nationaliteit, maar ook enkele Duitsers, een Syriër en een Afghaan werden naar de strafrechter verwezen.

Het proces werd op 7 augustus ingeleid, maar de verdediging vroeg meer tijd om het dossier te bestuderen en hun standpunten op papier te zetten. Daarom starten de pleidooien pas woensdag om 9.30 uur. Door de omvang van het proces wordt uitgeweken naar de assisenzaal.

De burgerlijke partij komt zoals gebruikelijk als eerste aan het woord. Meester Luc Arnou zal voor het federaal migratiecentrum Myria een schadevergoeding van 5.000 euro vorderen. Daarna volgt het requisitoir van procureur Frank Demeester. Voor de bendeleiders kan het parket in theorie tot vijftien jaar gevangenisstraf eisen. Bovendien vordert het openbaar ministerie de verbeurdverklaring van ruim 277.000 euro, 157.000 Britse pond en ruim 82.000 Amerikaanse dollar. Vervolgens komen alle advocaten van de beklaagden aan het woord. Indien nodig kan er ook donderdag en vrijdag nog gepleit worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier