Vandaal gooit busje met Dreft in fontein en veroorzaakt schuimtapijt: “Grappig? Tot je de kosten hoort”

De burgemeester van Koekelare kan er niet om lachen. © JH
Redactie KW

Een onbekende vandaal vond het woensdagochtend grappig om een busje met Dreft in de fontein op de rotonde in Koekelare te gooien. Het gevolg liet niet lang op zich wachten: een groot schuimtapijt in de werkende fontein. Burgemeester Patrick Lansens (Vooruit) ziet er de humor niet van in. “Grappig? Tot ze horen hoeveel dit kost en hoeveel werk dit veroorzaakt. Dit kost zeker 1.000 euro.” Er wordt klacht ingediend bij de politie.

Het was woensdagochtend rond 9 uur toen het vandalisme in de fontein opgemerkt werd. Die fontein bevindt zich op de rotonde van de Belhuttebaan, met de Ringlaan en de Ichtegemstraat. De fontein was in werking maar veel water was er niet te zien. Het leek eerder op een onvervalste schuimparty: zowat het hele wateroppervlak was bedekt met een dikke laag wit schuim. De werkende fonteinen dikten de schuimlaag alleen maar meer aan. Naar de boosdoener moest niet lang gezocht worden: in het water dobberde een klein flesje Dreft rond. Vermoedelijk was die niet eens vol, maar vol genoeg om de enorme schuimlaag te veroorzaken. Wellicht vond de vandaal zijn streek vooral erg grappig.

“Hoge kosten”

Burgemeester Patrick Lansens (Vooruit) kan er niet om lachen. “Dit is puur een vandalenstreek, punt”, zegt hij. “Beseft iemand wel welke kosten zoiets meebrengt? Van zodra onze technische dienst op de hoogte werd gebracht van het vandalisme zijn de fonteinen uitgezet. Anders is het opkuisen onbegonnen werk want alles blijft maar schuimen. Om de vandaal eens te wijzen op wat de opkuis betekent leg ik graag de kosten eens voor. De fontein moet manueel geledigd worden, dit zal tegen vanavond zo zijn. Dan moeten alle leidingen zeker twee uur aan een stuk gespoeld worden. Daarna moet de fontein manueel gevuld worden. Hiervoor is 70 kubieke meter stadswater nodig, wat 600 euro kost. Er moet stadswater gebruikt worden om algengroei tegen te gaan. Pas na een dag en een nacht is de fontein weer gevuld. Het totale kostenplaatje bedraagt zo zeker 1.000 euro. Een grapje? Absoluut niet dus.”

De politiezone Polder zal na de klacht een onderzoek starten waarbij indien mogelijk camerabeelden worden bekeken en een buurtonderzoek gehouden zal worden. Als de vandaal gevonden wordt, riskeert hij een gerechtelijke vervolging wegens beschadiging van overheidsgoederen. Bovendien zullen alle kosten dan verhaald worden.

Fontein al eerder doelwit

Het is niet de eerste keer dat de fontein het doelwit is van vandalen. “Het is gok ik ook al de vijfde keer dat een vandaal er afwasmiddel in gooit”, vervolgt de burgemeester. “Al is het nu wel al een jaar of zes geleden. Daarnaast investeerden we elf jaar geleden nog een fiks bedrag om twee kapotte pompen in de fontein te herstellen. En door een verkeersongeval waren er ook al eens kosten.” Op 2 januari 2021 parkeerde een dronken bestuurder immers al eens zijn Audi in het midden van de fontein, waarbij schade aan de fontein zelf en kerstversiering werd aangericht. De fontein stond omwille van de vorst toen wel uit. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier