Middelkerkse politie investeert in uitleessoftware voor smartphones: “Op die manier ook gewiste foto’s en berichten recupereren”

De nieuwe uitleessoftware voor smartphones zal het recherche-onderzoek aanzienlijk versnellen en verbeteren. © GF
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

De lokale politie van Middelkerke zet een belangrijke stap in de strijd tegen (cyber)crime door te investeren in nieuwe uitleessoftware voor smartphones. Deze technologie zal het recherche-onderzoek aanzienlijk versnellen en verbeteren, aldus een recent rapport van de politiezone.

Smartphones cruciaal in misdaadonderzoek

Binnenkort zal de afdeling cybercrime van de politie Middelkerke gebruik kunnen maken van geavanceerde uitleessoftware voor smartphones. Met deze software kunnen bewijzen gemakkelijker en sneller worden verzameld, omdat de software toegang biedt tot smartphones zonder dat de toegangscode nodig is. “Vaak wissen verdachten foto’s en chatberichten, maar ook die zullen we kunnen recupereren”, zegt een medewerker van de Middelkerkse recherche.

Verouderde software

Tot nu toe was het voor de recherche noodzakelijk om regelmatig hulp in te roepen van de federale politie of andere politiezones, omdat de huidige uitleessoftware niet in staat was toegang te verkrijgen zonder de toegangscode. Dit veroorzaakte vertragingen, terwijl snelheid cruciaal is in hedendaags misdaadonderzoek om bewijsmateriaal te verzamelen en een zaak op te bouwen.

Software evolueert mee

De nieuwe software biedt niet alleen snellere toegang, maar wordt ook regelmatig geüpdatet om compatibel te blijven met nieuwe besturingssystemen en toestellen. De verzamelde gegevens kunnen, in combinatie met andere technieken zoals ANPR-camera’s en verhoren, veel bruikbaar bewijs opleveren. De investering bedraagt 12.000 euro voor de aankoop en een jaarlijkse gebruikskost van 15.000 euro.

Commissaris Kris Daels van de lokale politie Middelkerke benadrukt het belang van deze investering: “Het belangrijkste verschil zit in het kraken van de gsm. Als het toestel van de verdachte of de crimineel in beslag genomen wordt en hij weigert zijn pincode te geven, is dat normaal een tijdrovend werk om toegang te krijgen tot die gsm. De nieuwe software maakt het mogelijk om dat veel sneller te doen.”

Burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) voegt toe: “In het verleden was de Middelkerkse recherche vaker aangewezen op de hulp van de federale politie of andere politiezones. Dat zorgde voor vertraging, terwijl tijd in hedendaags misdaadonderzoek net de belangrijkste kritische factor is om bewijsmateriaal te verzamelen en een onderzoek op te bouwen.”

Onderzoek naar hoger niveau

Uit het rapport blijkt dat de Middelkerkse recherche zich voornamelijk richt op drugszaken. In 2023 onderzocht de recherche bewijslast uit 125 uitgelezen toestellen, waarvan 39 toestellen voor drugsgerelateerd onderzoek. Diefstal en zedenfeiten volgen op de tweede en derde plaats. Voor dit kalenderjaar heeft de recherche al 47 toestellen uitgelezen, met opnieuw drugszaken als belangrijkste focus.

Dankzij de nieuwe software is effectief misdaadonderzoek nu meer gericht op het verzamelen van bewijslast. “Recent hadden we een zedendossier waarbij een minderjarige seksueel misbruikt werd. De verdachte had alle inhoud van zijn smartphone gewist. Met de klassieke software kan je in veel gevallen die materie zoals foto’s en chatberichten niet terughalen. Met de nieuwe software is dat wel mogelijk”, aldus een medewerker van de afdeling cybercrime van de lokale politie Middelkerke.

De verbeterde mogelijkheden van het uitlezen van smartphones versterken het onderzoek en vergroten de kans op een succesvolle veroordeling aanzienlijk. “Vroeger mikten de rechercheurs vooral op het loskrijgen van een bekentenis. Dat versterkt het onderzoek en maakt de kans op een veroordeling een stuk groter”, concludeert commissaris Kris Daels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier