Opnieuw schade in Ieperse stationsbuurt, 14-jarige gewond

Na een zoveelste schadegeval bij de toiletten van het station van Ieper, besliste NMBS om ze tijdelijk te sluiten. © TP
Redactie KW

Na een zoveelste schadegeval bij de toiletten van het station van Ieper, besliste NMBS om ze tijdelijk te sluiten. Het probleem lijkt erger te worden nu een veertienjarige door een glazen wand belandde en grote behoeftes achtergelaten worden bij de gesloten deur.

Beste reizigers, wegens herhaaldelijk zwaar vandalisme is dit sanitair tijdelijk gesloten. Voorlopig kunt u terecht in het sanitair op de trein. Dank voor uw begrip.

Deze boodschap prijkt op de gesloten deur van het sanitair blok bij het station van Ieper. ‘Welk begrip?’ schreef iemand met stylo bij de mededeling. Dat er weinig begrip is, blijkt uit de omgeving rond de afgesloten toiletten. Iemands grote behoefte tegen de muur bij blikjes en ander afval zorgt voor een wansmakelijk beeld van een buurt, die een zevental jaar terug helemaal opgefrist en vernieuwd werd.

De recente problematiek van vandalisme en andere incidenten begon vier maand geleden, toen een bende Franse jongeren het station ’s nachts kort en klein sloeg en met de trein probeerde te vluchten richting Komen. Een van de daders is vorige maand veroordeeld, maar een paar dagen voordien trok een andere Franstalige ‘treinbende’ een spoor van vernieling door de Ieperse stations- en uitgaansbuurt. Daarbij werd Ieperling Maarten Sierens (35) slachtoffer van zinloos geweld en sneuvelde glas in een zijwand van de toiletten bij het station.

“De toiletten zijn gesloten sinds 6 maart in afwachting van de nodige herstellingswerken”, aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Erger en erger

Sindsdien kreeg een treinbegeleider een klap in het gezicht tijdens een schermutseling met Poperingse jongeren van dertien tot vijftien jaar en werd de schade bij de toiletten alsmaar groter. Een Ieperse jongen van veertien belandde afgelopen vrijdag rond 23 uur door de glazen wand naast de gesloten toegangsdeur. Hij raakte gewond in het gezicht en werd overgebracht naar het ziekenhuis. “De omstandigheden van het incident worden verder onderzocht”, bevestigt Glenn Verdru, communicatieconsulent van politiezone Arro Ieper.

NMBS, die het uitzonderlijk vandalisme al met klem veroordeelde, is in overleg met de lokale overheden, en Iepers burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) bekijkt met de politie welke maatregelen aangewezen zijn.

“Want wat nu gebeurt, is totaal respectloos. De camerabeelden worden telkens geraadpleegd om de betrokkenen te identificeren en hen de rekening te presenteren”, besluit Talpe. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.