Onvoldoende bewijs om zes Nederlanders te linken aan poging tot ontvoering van voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne
Na bijna twee jaar onderzoek kan het gerecht niet hard maken dat toenmalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne in september 2022 slachtoffer werd van een ontvoeringspoging. Voor geen van de zes verdachten, waarvan er nog twee in de cel zitten, zijn voldoende elementen gevonden die dat aantonen. De advocaat van Van Quickenborne vraagt om een extra onderzoek.
Voor de feiten moeten we terug naar donderdag 22 september 2022. Die namiddag krijgt minister Vincent Van Quickenborne bericht vanuit het federaal parket dat er een zeer concrete dreiging was tegen zijn persoon. Er was meer bepaald een plan op til om hem te ontvoeren. Na overleg met onder meer de lokale politiezone Vlas, wordt beslist om die avond een extra patrouille naar het huis van Van Quickenborne te sturen.
Safehouse
In de wijk merken de politiemannen rond middernacht een verdacht voertuig op met Nederlandse nummerplaten. In de wagen zitten drie mannen: Farzad Y. (22), Mohammed Y. (23) en aan het stuur Abdellatif M. (41). Een vierde persoon, Leonard D.S. (31) kwam net aangewandeld. Bij de controle gedraagt het viertal zich rustig. Ze staan niet geseind en hun voertuig is niet gestolen. De mannen mogen beschikken.
De volgende ochtend vindt een buurvrouw, die zo’n 100 meter verder woont, een achtergelaten Renault Mégane op haar oprit. In de wagen worden snelbinders, vuurwapens en enkele flessen benzine gevonden. Er wordt meteen groot alarm geslagen. Van Quickenborne en zijn gezin moeten naar een safehouse. Een dag later worden de vier Nederlanders opgepakt in Den Haag en Leidschendam.
Zes Nederlandse verdachten
Later zou blijken dat Leonard D.S. diegene was die de wagen met de wapens achterliet nabij de woning van Van Quickenborne. Volgens D.S. kreeg hij 500 euro om naar Kortrijk te rijden, maar wist hij verder niet wat er in de koffer lag of waarom die auto zo nodig naar daar moest. “Hij dacht dat 8500 een huisnummer was”, liet zijn advocaat Christian Clement eerder optekenen.
De drie mannen uit de tweede wagen, die kende hij niet. Ook het trio zelf houdt van meet af aan vol dat ze niets afwisten van een ontvoeringspoging. Ze zouden een avondje gaan stappen in België. Chauffeur Abdellatif M. zou van een van de anderen de opdracht gekregen hebben om eerst een andere man, Leonard D.S., te gaan ophalen in Kortrijk. M. stelde zich daar naar eigen zeggen geen vragen bij.
Het Belgische gerecht hechtte in eerste instantie weinig waarde aan de verklaringen van de opgepakte Nederlanders. Farzad Y. (22), Mohammed Y. (23) en Abdellatif M. zaten ruim vijf maanden in voorhechtenis voor ze begin maart 2023 de cel mochten verlaten. Leonard D.S., die de wagen met wapens achterliet, zit nog steeds tussen vier muren.
Na verder onderzoek werden ook een vijfde en een zesde verdachte opgepakt. Deze laatste verblijft ook nog steeds in de gevangenis, al sinds januari van 2023. Intussen blijkt dat ook deze twee latere arrestaties het gerecht niet tot de ware opdrachtgevers konden leiden. Die moet wellicht gezocht worden in de hoogste regionen van de Nederlandse drugsmaffia, maar blijven vooralsnog spoorloos.
Doorverwijzing
Na bijna twee jaar onderzoek kan het Openbaar Ministerie dus voor geen van de zes opgepakte verdachten hard maken dat ze bewust deelnamen aan een ontvoeringspoging op Vincent Van Quickenborne.
Het federaal parket bevestigt dat het de zes verdachten wil verwijzen naar een correctionele rechtbank op verdenking van verboden wapendracht en lidmaatschap van een criminele organisatie, maar niet voor een poging tot gijzeling of wederrechtelijke vrijheidsberoving.
“Het parket heeft de zaak eindelijk kunnen herleiden tot zijn ware proporties, zoals we die al van in het begin omschrijven”, reageert advocaat Christian Clement die Leonard D.S. bijstaat.
Advocaat Thomas Gillis kon zijn cliënt Mohammed Y. al in een vroeger stadium vrij krijgen en houdt net als de andere al van begin af aan vol dat zijn cliënt met de kern van de zaak niets te maken heeft. “Mijn cliënt is al anderhalf jaar in vrijheid”, zegt meester Gillis. “We hebben steeds het vertrouwen gehad in het onderzoek en nemen kennis van de kwalificaties in de eindvordering van het parket. Voor de andere zaken waarvoor mijn cliënt vervolgd wordt, zullen we ons verweer voeren voor de correctionele rechtbank.”
Bijkomend onderzoek
Het kan echter nog even duren voor de zaak voor een rechtbank komt. Voor het parket is het onderzoek dan wel afgerond, advocaat Jan Leysen heeft als burgerlijke partij om extra onderzoek gevraagd.
“Wij hebben ons vooral burgerlijke partij gesteld om inzage te krijgen in het dossier”, zegt meester Leysen. “Meneer Van Quickenborne is verder voor niets vragende partij, hij heeft er niet om gevraagd om naar een safehouse te moeten en diende evenmin zelf klacht in. We vragen enkel om extra onderzoek omdat we meer duidelijkheid willen in het dossier.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier