Meer dan 25 treinen naar Frankrijk gecontroleerd, geen transmigranten gevonden

© BELGA
Redactie KW

Om de problematiek van mensensmokkel en transmigratie tegen te gaan, vond donderdag een grote controleactie plaats aan het station van Kortrijk. Zes mensen die illegaal in het land verbleven werden daarbij aangetroffen. Daarnaast werd ook één persoon, die bekend staat voor het openbreken van offerblokken, betrapt met materiaal om feiten te plegen.

Donderdagnamiddag en -avond, van 13 tot 20 uur, voerden de politiezones Vlas en Mira, met de steun van de federale spoorwegpolitie en Securail, een gezamenlijke controleactie uit in en aan het station van Kortrijk. In totaal werden 26 treinen richting Frankrijk gecontroleerd. De focus lag op treinen die vanuit Brussel richting Rijsel trekken.

Iets meer dan 40 personen werd grondig gescreend, zes onder hen bleken illegaal in België te verblijven. Die mensen werden opgepakt en ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Volgens de politiezone Vlas werden geen transmigranten aangetroffen.

Valse naam

Eén persoon, die gekend staat voor het stelen uit offerblokken, werd betrapt met materiaal om dergelijke diefstallen te plegen. Eén iemand ten slotte gaf een valse naam op. Hij kreeg een proces-verbaal wegens valse naamdracht mee.

Een dergelijke politieactie heeft volgens de politiezone Vlas zowel een preventief, ontradend als repressief karakter en is gericht tegen de problematiek van transmigratie, mensensmokkel, illegale criminaliteit, grenscriminaliteit en -overlast in het algemeen. “De problematiek gaat niet zelden gepaard met de nodige inbreuken, criminaliteit en overlast, dit ten koste van onder meer treinbegeleiders en -reizigers …Het is in ieders belang dat wij als politiediensten samen waakzaam zijn om deze problematiek te blijven beheersen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.