Medewerkster politie Westkust voor rechter omdat ze beroepsgeheim schond en pv doorspeelde aan cafébaas

De medewerkster keek een pv na van een andere politiezone en speelde dat door naar haar vriend, de cafébaas van De Botermand in Veurne.© JH
De medewerkster keek een pv na van een andere politiezone en speelde dat door naar haar vriend, de cafébaas van De Botermand in Veurne.© JH
Redactie KW

Een 45-jarige administratief bediende van politiezone Westkust moest zich bij de strafrechter verantwoorden wegens het schenden van het beroepsgeheim en interne hacking. Ze keek een pv na van een andere politiezone en speelde dat door naar haar vriend, de cafébaas van De Botermand in Veurne. Die kreeg de politie over de vloer tijdens een coronafeestje.

Eind september vorig jaar kreeg V., de toenmalige uitbater van het bekende café De Botermand op de Grote Markt in Veurne, politie over de vloer. Er was een afscheidsfeestje aan de gang. De horeca was weliswaar geopend, maar er was teveel volk aanwezig en de coronamaatregelen werden niet nageleefd. “Er waren 63 mensen aanwezig op het coronafeestje en de politie hield een controle”, sprak de procureur.

Pv al gezien

“De commissaris van dienst deed de nodige vaststellingen en nam enkele dagen later contact op met V. voor het verhoor. Die zei echter dat hij het pv al gekregen had en er niet mee akkoord ging. Dat was erg vreemd, aangezien het pv niet was overgemaakt en V. daar op dat moment geen kennis van kon hebben. Er werd een nieuw onderzoek ingelast en daaruit bleek dat beklaagde I.V. op 30 september vanop afstand tweemaal het pv had geopend zonder reden.

Toegang misbruikt

V. werd hiermee geconfronteerd en er werd hem gevraagd of hij bronnen had bij de politie. Daarop legde hij een bizarre verklaring af: “Ik ken zoveel politiemensen want mijn zaak is populair”, zei hij. Pas nadien gaf hij toe al twee jaar een LAT-relatie te hebben met I.V., een administratief medewerkster van naburige politiezone Westkust. Zij heeft haar toegangsbevoegdheid misbruikt om haar vriend een tactisch voordeel te geven bij het verhoor. Dat is onaanvaardbaar. Als ze haar fout niet toegeeft, vorder ik de minimumstraf van 1 jaar. De maatschappij moet immers beschermd worden tegen dergelijke oneerlijke mensen. Anders ga ik akkoord met de opschorting.”

“Heel dom geweest”

De 45-jarige I.V. liet zich bijstaan door een advocaat en die gaf meteen de schuld toe. “Zij was zelf aanwezig op het afscheidsfeestje van V., haar toenmalige vriend die De Botermand zou overlaten. Ze wist dat hij een moeilijke verstandhouding had met de politie en wou hem helpen. Maar enkel door te kijken of alles in het pv wel juist was. Ze is administratief bediende sinds 2005 bij politiezone Westkust en is daar graag gezien. Maar ze weet dat dit niet getolereerd wordt en zal ook daar een zware tucht zoals schorsing of inhouding van loon moeten vrezen.”

I.V. gaf haar fout toe. “Ik ben heel dom geweest en maakte een zware fout. Dat mocht ik niet gedaan hebben”, sprak ze. Vonnis op 5 augustus. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier