Man die bootje leverde voor “eendensmokkel” vanuit Nieuwpoort krijgt vier jaar cel

Redactie KW

Een 39-jarige Iraniër uit Sint-Niklaas heeft in de Brugse rechtbank vier jaar effectieve celstraf gekregen voor mensensmokkel. De man leverde een bootje waarmee negentien vluchtelingen – die hij “eenden” noemde – vanuit Nieuwpoort de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk waagden.

Op 29 december plukten de Franse reddingsdiensten na een noodoproep negentien vluchtelingen van een plezierbootje voor de kust van Bray-Dunes. De opvarenden beschikten niet over zwemvesten en door de kou moesten twee kleine kinderen in het ziekenhuis worden opgenomen. De slachtoffers verklaarden dat ze in Duinkerke de bus hadden genomen naar De Panne en van daaruit met de tram verder waren gereisd naar Nieuwpoort. Daar waren ze uiteindelijk door smokkelaars op het bootje geplaatst.

Op het bootje werd een papier gevonden waarop het gsm-nummer stond van een man uit Drongen. Die bleek het vaartuig via een tweedehandssite te hebben verkocht aan Salar B. (39) uit Sint-Niklaas. De Iraniër bleek eerder ook al een gelijkaardig bootje te hebben gekocht van de brandweer van Ronse. Begin maart werden in de garage van Nariman S. (38) in Sint-Niklaas twee bootjes en een buitenboordmotor aangetroffen. De Irakees beweerde dat die eigendom waren van Salar B. Die verklaarde dan weer dat hij graag bootjes renoveerde om naar Iran te sturen. De twee ontkenden ook maar iets met mensensmokkel te maken te hebben.

Slachtoffers zijn “eenden”

Onderzoek wees uit dat B. geregeld aan de kust en in de buurt van de Franse grens vertoefde. Over de telefoon werden de slachtoffers “eenden” genoemd. De rechter achtte de feiten bewezen en gaf B. naast vier jaar effectieve celstraf ook een geldboete van 152.000 euro, de helft met uitstel. S. kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar effectief, en een boete van 152.000 euro, waarvan 38.000 euro effectief. B. en S. zijn ook respectievelijk voor tien en vijf jaar hun burgerrechten kwijt. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten