Man die belbus steelt in Ieper wordt gecolloqueerd

© JH
Redactie KW

In het centrum van Ieper is zaterdagochtend een wilde achtervolging gehouden door de politie op een dief die even voordien een belbus stal. Tijdens de achtervolging werd een schot gelost. De wilde rit eindigde toen de dief zich vastreed op de hoeve van Carlos en Trees. “Plots stond het hier vol politie. En een belbus”, zegt het koppel.

Rond 9 uur zagen mensen van De Lijn hoe een man aan het station van Ieper er van door ging met een geparkeerde belbus. Hoe dat kon gebeuren wordt nog onderzocht. Wellicht staken de sleutels gewoon op het voertuig. De Lijn verwittigde de politie, die meteen massaal ter plaatse ging. “Enkele ploegen waren op dat ogenblik al in de directe buurt omdat het druk was, onder meer door de zaterdagmarkt. Dus de achtervolging werd meteen gestart”, zegt Glenn Verdru van politiezone Arro Ieper. De dief had echter weinig zin om zich te laten klissen en bleef verder rijden.

Schot gelost

De wilde achtervolging ging door het centrum van Ieper verder. “Via de Diksmuidestraat ging het naar de Markt en van daar naar de Rijselseweg tot aan de Rijselpoort”, vervolgt Verdru. “Intussen waren verschillende ploegen bij de achtervolging betrokken. In een poging de belbus te stoppen werd een schot gelost op het motorblok, maar de bestuurder reed nog verder.”

“Uiteindelijk ging de bestuurder verder naar de Zuiderring en eindigde de achtervolging toen de dief klemgereden werd op een hoeve in de Zillebekevoetweg. Daar kon de man zonder veel problemen ingerekend worden. Over zijn identiteit kunnen we weinig zeggen.” De man zou wellicht kampen met psychische problemen. Er werd tijdens de rit gevreesd dat hij doelbewust naar de markt zou rijden maar dat was niet het geval.

Plots politie op erf

Er waren veel getuigen van de spectaculaire achtervolging en veel mensen schrokken erg op. Niet in het minst het koppel Carlos Bostyn (61) en Trees Dekester (59) die met hun dochter Joke (29) en haar man in de hoeve wonen waar de achtervolging eindigde. “Ik zat rustig te ontbijten toen ik plots een harde klap en veel rumoer hoorde”, vertelt Carlos. “Toen ik ging kijken stond het hier vol politie en hadden ze een man net overmeesterd. En in het midden van ons erf stond een belbus. Heel vreemd.”

Trees en Joke waren op dat moment niet thuis. “Ik was bezig met een ochtendwandeling toen ik blauwe lichten op ons domein zag”, vervolgt Trees. “De schrik sloeg mij enorm om het hart dat er iets was gebeurd met Carlos. Gelukkig stonden er mensen aan de inrit die meteen vertelden wat er gaande was. Daarna verwittigde ik Joke, die gaan zwemmen was. Het is eigenlijk ongelofelijk dat die kerel met zijn belbus tot hier is geraakt. De doorgang is erg smal en wie op bezoek komt moet goed uit de doppen kijken. Maar hij kon het blijkbaar wel. Al heeft hij wel onze bloempot stuk gereden.”

Colloqueren

“De man die de belbus heeft gestolen in Ieper is gecolloqueerd”, laat het parket zaterdagmiddag weten. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier