Luc Vanden Bussche veroordeeld tot 25 jaar voor gruwelijke moord in Kortrijk

© LK
Laurens Kindt

Het hof van assisen heeft Luc Vanden Bussche (64) veroordeeld tot 25 jaar opsluiting voor de moord op Alia Belromari (54). De Kortrijkzaan wurgde zijn vriendin op 27 mei 2017 en verminkte daarna haar lichaam. Het openbaar ministerie had 23 jaar opsluiting gevorderd, de verdediging stelde vijf jaar voorwaardelijk voor.

Donderdag 23 mei

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 mei 2017 ging Luc Vanden Bussche zelf naar het politiebureau. Spontaan vertelde hij dat hij zijn vriendin op een gruwelijke wijze had omgebracht. Op haar appartement in Kortrijk troffen de speurders inderdaad het ernstig verminkte lichaam van Alia Belromari aan. Vanden Bussche had zijn vriendin gewurgd met de riem van haar kamerjas, waarna hij de buik en de borst van de stervende vrouw opensneed. De beschuldigde haalde zelfs haar hart uit haar lichaam.

Het blijft eigenlijk waarom Vanden Bussche, die een blanco strafblad had, zijn vriendin zo zwaar heeft toegetakeld. Op zijn proces vertelde de beschuldigde dat het slachtoffer tientallen keren gevraagd had om haar te vermoorden. Belromari zou hem die avond ook verboden hebben om nog contact te houden met zijn minderjarige dochter.

De verdediging pleitte dat de beschuldigde de feiten in een opwelling pleegde. De jury oordeelde echter dat Vanden Bussche wel degelijk met voorbedachten rade handelde, door bewust te wachten tot Belromari versuft was door de alcohol en de medicatie. Bovendien overhandigde hij aan de politie een briefje met het scenario van zijn daden.

In het arrest werd uiteraard gewezen op de ernst van de feiten. “Er is enerzijds de vaststelling dat het opzettelijk doden van een weerloos en totaal onschuldig medemens een zeer zware misdaad is die de maatschappij ten zeerste schokt en een zware straf verdient.” Het hof en de jury oordeelden dat de verminking van een hallucinante gruwelijkheid getuigde.

Tijdens de debatten over de strafmaat suggereerde meester Hans Beerlandt voor zijn cliënt vijf jaar opsluiting, deels gekoppeld aan voorwaarden. De verdediging opperde zelfs zeven verzachtende omstandigheden. De rechters en de juryleden hielden uiteindelijk enkel rekening met het blanco strafblad van de zestiger en zijn zeer goede arbeidsverleden. “Die twee laatste omstandigheden moeten als verzachtende omstandigheden aanvaard worden“, volgden ze het standpunt van de openbaar aanklager.

Vanden Bussche kreeg dus zelfs twee jaar meer dan de vordering van het OM. “Ik spoor u aan om met moed en gelatenheid uw straf te ondergaan“, sprak voorzitter Boudewijn Desmet hem toe. De ervaren assisenvoorzitter spoorde de veroordeelde aan om zich te bezinnen over de gepleegde feiten en zijn leven te verbeteren.

Snoeihard requisitoir

Eerder vandaag was openbaar aanklager Tom Janssens snoeihard in zijn requisitoir. Na een bijzonder warm dankwoord voor het hof, de jury en de advocaten ging Janssens al meteen naar de kern van de zaak. “Hoe komt het dat een brave vent van toen 63 jaar dergelijke gruwelijke feiten heeft gepleegd? Hij was niet dronken, niet zot. Eigenlijk doet het er niet toe. Om de schuld vast te stellen, moeten we het motief niet geven. Eén ding is zeker: Alia was een mens die het niet verdiende om afgeslacht te worden als een beest. Waarom moest dit gebeuren? Ik weet het niet zo goed en het is voor mij ook al mijn eerste assisenzaak niet meer.”

“Toen ik de eerste keer die gruwelijke feiten vernam, dacht ik meteen dat de dader wel geestesgestoord moest zijn. Maar dat is hier het geval niet. En dan is het gemakkelijk, en zelfs laf, om te zeggen dat je het allemaal niet meer weet. De alcohol kan het niet geweest zijn: Luc Vanden Bussche was een gewoontedrinker. Toen hij zich bij de politie ging aangeven, was hij niet zichtbaar dronken. Hij was vriendelijk, rustig, beheerst, ijzig kalm zelfs”, aldus Tom Janssens.

Verhaal over Toetanchamon

Hij richtte zich vervolgens rechtstreeks tot de beschuldigde, die star voor zich uit en bleef kijken in de beschuldigdenbank. “Stop uw verhaaltje, brave Luc, dat je het allemaal niet meer weet. Je bent al meer dan twee jaar met mijn voeten aan het spelen. Ik kan daar tegen, maar de dochter van Chana en haar vriend hebben recht op een antwoord. Die mensen die nu al vier dagen moeten luisteren naar uw gezever, naar uw gemompel. Je bent niet alleen een lafaard, je bent ook een leugenaar. Je probeert ons iets wijs te maken, al van bij uw eerste verhoor. En ook hier op het hof van assisen, met uw verhaaltje over Toetanchamon.”

“Ik had veel volk verwacht hier in de zaal, heel veel volk, maar toch Toetanchamon niet (de beschuldigde verklaarde dat het slachtoffer hem zelf vroeg om haar hart eruit te snijden, net zoals bij de Egyptische farao Toetanchamon, LK). Als Toetanchamon er hier iets mee te maken heeft, dan ben ik Cleopatra. Dit is Het Leugenpaleis niet, dit is het hof van assisen. Ik voorspel het u: uw leugens zullen uw vloek van Toetanchamon worden”, brieste Tom Janssens.

Niet één keer snijdt hij scheef, hij moet niet herbeginnen, met precisie trekt hij de borstkas open

De aanklager kwam nog eens terug op de feiten zelf. “Uw motief interesseert mij eigenlijk niet, de boom in ermee. Door ons zo te focussen op het motief, ontsnappen de daden zelf aan de aandacht. En die zijn gruwelijk en beestachtig. We weten zeker dat Alia in dromenland was toen het gebeurde. Ze kan dus zelf de aanleiding niet gegeven hebben.”

“Als hij er zo boos op was, zoals hij zelf zegt, dan zou hij toch naar huis gegaan zijn? Maar neen, hij geeft haar een zoen. Geen wroete colère dus. Hij neemt rustig het touw uit haar kamerjas, wurgt haar en gaat dan zijn messen gaan halen. Minutieus, doordacht, als een beenhouwer gaat hij te werk om haar open te snijden. Niet één keer snijdt hij scheef, hij moet niet herbeginnen, met precisie trekt hij de borstkas open. Dan moet hij gezien hebben dat haar hart nog pompte. Met een patattenmesje snijdt hij dan het hart uit het lichaam, zonder een ander orgaan te raken. Vakmanschap is meesterschap”, schetste de aanklager.

Tom Janssens maakte nog een persoonlijke bedenking op het einde van zijn requisitoir. “Vorige week dacht ik dat Luc Vanden Bussche eigenlijk een brave mens was, ondanks die gruwelijke feiten, en dat hij geen zware straf zou krijgen. Het enige wat hij moest doen, was op de eerste procesdag de waarheid komen vertellen. Maar dat zal hij blijkbaar nooit doen. We gaan het nooit weten. Hij weet zeer goed waarom. Geen delirium, geen Korsakov, geen waanideeën: de psychiaters zijn het komen zeggen. Er is nog één mogelijkheid: hij liegt! We hebben allemaal ons best gedaan om hem de waarheid te doen zeggen. Leden van de jury, doe nu ook uw best”, gaf hij de juryleden nog mee voor de middagpauze.

Na de pauze zal de verdediging pleiten en volgen de replieken. Daarna gaat de jury in beraad en volgt er een arrest over de schuld. Waarschijnlijk zal daarna ook het debat over de straf beslecht worden.

Jef Vermassen: “Hij doet me denken aan Ronald Janssen”

Vlaanderens bekendste strafpleiter Jef Vermassen begon zijn pleidooi met uit te leggen waarom slachtoffer Alia Belromari door sommige getuigen als bazig en assertief omschreven werd. “Niemand kiest de wieg waarin hij of zij geboren wordt en dat geldt ook voor Alia. Ze is niet geboren bij mensen die haar omarmd hebben, die heel hun leven voor haar zouden zorgen. Ze moesten haar niet hebben, omdat ze een Softenon-kind was. Geboren met een afwijking aan haar armen omdat haar moeder in haar zwangerschap schadelijke medicatie nam. Ze werd geplaatst in een instelling en mocht in het weekend en tijdens de vakanties niet naar huis komen. Ze heeft dus nooit ouders gekend en je ziet dat aan haar: ze heeft heel haar leven met een hunker gezeten. Haar assertiviteit was haar verdedigingsmechanisme. Ze heeft dat in die instelling geleerd”, pleitte Jef Vermassen.

Over beschuldigde Luc Vanden Bussche schetste hij een vernietigend beeld. “Zijn favoriete drank is rosé, van haar is het witte wijn. Weet u welk merk hij drinkt? Everyday. Da’s nogal symbolisch hé. Hij drinkt inderdaad elke dag. Maar hij gaat naar de Anonieme Alcoholisten, dat vertelt hij graag. Maar wat blijkt er uit het dossier? Hij heeft daar met niemand een diepgaand gesprek gehad. Met niemand! Terwijl bij zo’n groep het net de essentie is dat je je problemen met elkaar deelt. De dokter heeft hem Antabuse voorgeschreven, maar hij heeft het nooit genomen. Mijn punt is: hij had een drankprobleem en hij wou er niets aan doen”, pleitte de advocaat.

Veel getuigen waren nochtans positief voor de beschuldigde, maar dat is volgens de ervaren strafpleiter niet vreemd. “Luc leeft in twee werelden: enerzijds zijn werk en zijn cafébezoek en anderzijds de Luc van thuis. En de ene wereld weet van de andere niet. Veel getuigen zijn komen zeggen dat ze zich niet konden inbeelden dat Luc zoiets zou doen. Maar je kan je mispakken aan mensen hoor. Ik ben advocaat geweest van de familie van Annick Van Uytsel, slachtoffer van Ronald Janssen. Ik vergelijk Luc Vanden Bussche niet letterlijk met Ronald Janssen want dat was een seriemoordenaar. Maar het zegt wel iets over hoe je je kan mispakken aan iemand. Ja, Luc was een harde werker. Maar we zitten hier niet om de Laureaat van de Arbeid te kiezen, we zitten hier in het hof van assisen”, aldus de advocaat.

Weet u welk merk hij drinkt? Everyday. Da’s nogal symbolisch hé. Hij drinkt inderdaad elke dag

Volgens Jef Vermassen is het nonsens dat de beschuldigde zich niets meer kan herinneren, zoals hij al de hele week volhoudt. “Ik vraag mij af waarom hij ons zo voor de gek houdt. Ik heb 105 assisenzaken gedaan en ik heb ervaren dat mensen soms een geheim motief hebben dat niemand mag weten. Hij heeft die avond zitten wachten tot Alia heel diep sliep. Daarna is hij naar de keuken gegaan om twee messen: een groot en een klein. Hij wist dus heel goed wat hij ging doen. Ik denk dat hij haar verdoofd heeft. Daarom had hij die halve fles rosé mee en nam hij twee glazen uit de kast. De wijn – rosé dus, en geen witte wijn waarin je meer ziet zitten – schonk hij uit in de keuken. Uit het onderzoek blijkt dat Alia vijf à zes slaappillen binnen had. Maar ze was tegen die pillen, ze nam er soms maar een halfje. Dat is dus een overdosis”, aldus Jef Vermassen.

Hij overliep verder de gebeurtenissen tijdens de fatale avond. “Hij heeft haar gewurgd en hij luisterde nadien nog eens of ze nog leefde. Het is dus duidelijk wat zijn bedoeling was: Alia moest dood. Tijdens de reconstructie heeft hij gedetailleerd getoond hoe hij Alia open sneed, hij kon zelfs zeggen met welk kleur van handdoek hij zijn handen afgedroogd heeft nadien. De psychiater heeft genoteerd dat er geen geheugenstoornissen konden vastgesteld worden tijdens het onderzoek. Natuurlijk niet: hij heeft er geen!”, pleitte de advocaat.

Seks

Volgens de advocaat moet het motief gezocht worden in de seksuele sfeer. “Hij was uit op seks, dat is duidelijk. Is hij afgewezen geweest die avond? Hij was al eens afgewezen geweest, toen hij seks eiste in ruil voor een waterkoker die hij voor haar gekocht had. Ik denk dat hij van pure woede besloten heeft dat, als hij geen seks kreeg, Alia dan maar dood moest. De hele uitvoering van de moord was planmatig”, pleitte Jef Vermassen. “Dit proces is voor de nabestaanden mislukt. Ze vroegen aan mij of ik de waarheid niet uit hem kon halen. Maar ik kan dat niet. De beschuldigde blijft zwijgen. Die nabestaanden moeten nu leven met die vreselijke beelden van hun mama in het dossier, zonder enige uitleg. Met de wetenschap dat het slachtoffer nog niet dood was, toen haar borstkas opengereten werd. Leef daar eens mee! Luc Vanden Bussche zal zijn geheim meepakken, want we mogen het niet weten!”.

Woensdag 22 mei

Op het assisenproces tegen Luc Vanden Bussche, de 64-jarige Kortrijkzaan die beschuldigd wordt van de moord op zijn vriendin Alia Belromari (56) in mei 2017, zijn de laatste getuigenissen afgelegd. Morgen beginnen de pleidooien.

Patrick, de nieuwe vriend van de ex-vriendin van de beschuldigde, schetste opnieuw een positief beeld van de beschuldigde. “Ik ken Luc via Cindy, met wie ik ondertussen al een dikke tien jaar samen ben. Luc is een rustige man, ik heb hem nooit agressief gezien en zou hem eerder als optimistisch omschrijven. Wij kwamen altijd goed overeen, we gingen ook samen eens een terrasje doen of iets gaan eten. We wilden hem betrekken in het gezin en bij het opgroeien van zijn dochtertje K., die bij ons opgroeide. Het probleem met Luc was zijn alcoholgebruik. We wisten dat hij veel dronk. Maar met K. ging hij altijd heel goed om. Alia kende ik niet goed, maar die relatie zou ik toch zeer woelig noemen. Ik denk dat de vele ruzies en de drank een grote rol hebben gespeeld in de feiten. Maar ik blijf Luc steunen en ik ga hem blijven bezoeken in de gevangenis”, getuigde de man.

Ook de aalmoezenier van de gevangenis van Ieper kwam getuigen. “Ik ga regelmatig op bezoek bij Luc en om de veertien dagen hebben wij een persoonlijk gesprek. Hij gedraagt zich onberispelijk in de gevangenis. Hij heeft allerlei jobs gekregen die een bepaalde vertrouwenspositie inhouden en dat is altijd zonder problemen verlopen. Tegen mij zegt hij ook dat hij niet meer goed weet wat er gebeurd is die avond van de feiten en dat hij een aantal zaken alleen maar weet omdat de onderzoeksrechter of de politie hem dat zo verteld hebben. Als het over de relatie met Alia gaat in onze gesprekken, dan zegt Luc dat hij nooit had mogen terugkeren naar Alia nadat hij opgenomen was in het ziekenhuis. Over zijn alcoholprobleem zegt hij dat hij eigenlijk al een hele tijd droog stond, maar dat hij twee dagen voor de feiten weer was beginnen drinken. Wat hij vooral benadrukt, is dat hij enorm veel spijt heeft. Hij heeft heel veel geweend en ik ken het verschil tussen echte tranen en krokodillentranen. Het is oprechte spijt. In heel de gevangenis is er niemand die begrijpt dat Luc zoiets gedaan heeft”, verklaarde de aalmoezenier.

Eerder op de dag waren er nog enkele getuigenissen.

De eerste getuige van de dag, de vrouw met wie Luc Vanden Bussche twintig jaar getrouwd was, daagde niet op. De vrouw liet een doktersbriefje afleveren waaruit bleek dat ze psychologisch niet in staat was om te komen getuigen. De vrouw voor wie Luc Vanden Bussche zijn huwelijk opblies, kwam wel getuigen. “Mocht Luc niet zo’n drankprobleem gehad hebben, dan waren we nog altijd samen“, zei de vrouw met wie hij een dochter heeft. “Om negen uur ‘s morgens dronk hij al porto. We kwamen wel heel goed overeen. Hij is een harde werker en iemand die iedereen zal helpen als hij kan. Ik kan eigenlijk geen slecht woord over hem zeggen”, klonk het.

Minder positief was de getuige over slachtoffer Alia Belromari. “Alia noemde mij een slechte moeder omdat mijn dochter niet netjes gekleed was en haar haren niet netjes waren. Ze vond mijn dochter er slordig bijlopen. Alia zei zelfs dat Kjenta haar ziek maakte, dat ze kanker kreeg door Kjenta. Alia zei ook dat Kjenta twee mama’s had, maar Kjenta heeft maar één mama en dat ben ik. Alia was de baas. Als zij sprak, moest iedereen zwijgen”, klonk het.

De vrouw blijft de beschuldigde bezoeken in de gevangenis. “Hij verdient het niet om tussen vier muren te zitten. Ik vind dat hij tot nu toe al te zwaar gestraft is. Ik wil hem blijven steunen. Ik ga hem ook bezoeken in de gevangenis, om de veertien dagen, met mijn dochter. Soms spreekt hij dan over de feiten en zegt hij dat hij er heel veel spijt van heeft”, sloot ze haar getuigenis af.

In het zwart

Ex-werkgeefster Mia Malysse, uitbaatster van brasserie De Neerbeek in Bissegem waar de beschuldigde bijkluste als kelner, kreeg het even moeilijk toen ze kwam getuigen. Tijdens zijn ondervraging op de eerste dag van het proces gaf Luc Vanden Bussche toe dat hij er soms in het zwart werkte. “Na zijn pensioen is hij als flexi-jobber bij ons begonnen in De Neerbeek. In het zwart? Nee, nee, nee. Hij was altijd correct ingeschreven”, haastte ze zich om te zeggen.

Het leverde haar vooral meewarig gegniffel vanuit de zaal op. Beschuldigde Luc Vanden Bussche werkte zijn leven lang voor de familie Malysse, ook als vrachtwagenchauffeur bij de firma Sterima. “Ik heb hem nooit dronken gezien in de zaak. Luc was een harde werker, een zeer brave man en altijd respectvol. Luc was eerder introvert. Hij zou geen vlieg kwaad doen. Ik ben vier à vijf keren op bezoek geweest bij Luc in de gevangenis. Tegen mij zegt hij ook dat hij niet weet wat er hem bezield heeft”, klonk het.

Altijd dronken

Veronique, de uitbaatster van café Allo Allo op de Grote Markt in Kortijk waar de beschuldigde en het slachtoffer elkaar leerden kennen, werd zwaar onder vuur genomen door advocaat Jef Vermassen, die de dochter van het slachtoffer bijstaat. De vrouw schetste een vernietigend beeld van Alia Belromari. “Ze was altijd dronken en viel de klanten lastig. Iedere voormiddag kwam ze haar wijntjes drinken, daarna ging ze slapen. Als ze ontnuchterd was, kwam ze dan terug. Soms prutste ze in het eten van de klanten. We hebben haar meermaals de deur moeten wijzen”, klonk het.

Advocaat Vermassen begon haar eerdere verklaring bij de politie te citeren en wees daarbij meermaals op tegenstrijdigheden. De cafébazin, die ondertussen niet meer in Allo Allo werkt, zag alle hoeken van de zaal. “Ik weet dat ook niet meer, het is allemaal al zo lang geleden”, maakte ze zich ervan af. “Ja, dat kan ik geloven, dat u het niet meer weet”, schudde Jef Vermassen het hoofd.

Porno

Een broer van de beschuldigde was eveneens bijzonder negatief over het slachtoffer in zijn getuigenis. “Luc is rustig en zachtaardig, hij doet niemand kwaad. Het is ook een harde werker, desnoods dag en nacht. Luc en ik kwamen altijd overeen, ook als kind. Veel uitgaan heeft hij ook niet gedaan, want vanaf zijn veertiende ging hij ‘s avonds ook al gaan werken. Overdag dronk hij niet, hij was vrachtwagenchauffeur. ‘s Avonds dronk hij dan ‘in den duik’. Cindy, zijn ex-vriendin, vond soms flessen achter de koelkast. Alia, dat was een ‘ambetant vrouwmens’. Je kwam er overal mee in schande. Ze was dominant en in café Allo Allo eiste ze haar eigen hoekje op. Als er iemand anders zat, pestte ze die mensen weg. Men zegt hier dat mijn broer haar zou opgesloten hebben om samen naar porno te kijken, maar dat kan niet. Zijn appartement gaf uit op de Grote Markt. Mocht hij dat geprobeerd hebben, ze zou geroepen hebben dat heel Kortrijk het hoorde”, getuigde de broer.

Ook hij gaat de beschuldigde nog bezoeken in de gevangenis. “Tegen mij vertelt hij over de feiten maar waarom hij het gedaan heeft, weet ik ook niet. Wie ben ik om zijn uitleg niet te aanvaarden? Ik begrijp dat hij zegt dat hij het niet weet. Ik begrijp dat, ik moet wel”, aldus de broer.

Kip slachten

Bij een andere broer klonk eenzelfde geluid. “Ik weet van Alia niet zoveel. Drankzuchtig. Geen koffie, maar een wit wijntje na het eten. Een gesprek met haar was niet mogelijk, zij had altijd het laatste woord en deed niets anders dan schelden. Zij was duidelijk de baas in de relatie”, klonk het.

“Ik bezoek mijn broer regelmatig in de gevangenis. We spraken soms over de feiten maar als we over de reden begonnen te spreken, dan belandde het gesprek op een dood punt. Hij weet het zelf niet. Volgens mij heeft hij de feiten gepleegd, is hij naar huis gegaan om zich op te frissen, heeft hij dan beseft wat er gebeurd is en dan heeft hij zichzelf aangegeven bij de politie. Er is ook sprake van dat hij nog naar het appartement teruggekeerd is, maar ik weet niet of ik dat van Luc gehoord heb of in de media gelezen heb”, sloeg de broer aan het twijfelen.

“Wij zijn een familie van slachters. Konijnen, kippen, noem maar op. Luc had als kind eens een kip vast, hij moest ze slachten van onze vader. Maar Luc kon dat niet. Daarom kunnen wij maar niet begrijpen wat er in zijn bovenkamer gebeurd is.”

Donderdag, starten de pleidooien en zal er ook een arrest geveld worden over de schuldvraag. Of het dan ook tot een debat en een arrest over de straf komt, is nog niet helemaal duidelijk.

Dinsdag 21 mei

Op het assisenproces tegen Luc Vanden Bussche, de 64-jarige Kortrijkzaan die beschuldigd wordt van de moord op zijn vriendin Alia Belromari (56) in mei 2017, zijn de laatste getuigen over de moraliteit van het slachtoffer de revue gepasseerd. Het positieve beeld van Alia Belromari, zoals geschetst door haar dochter Chana deze voormiddag, werd ietwat bijgesteld.

Het gezamenlijke alcoholprobleem van Luc Vanden Bussche en Alia Belromari liep als een rode draad doorheen de vele getuigenissen. “Alia had inderdaad een drankprobleem, maar dat is maar begonnen toen ze Luc leerde kennen”, zei de verzorgster van Familiezorg die het slachtoffer 23 jaar lang bijstond. “Als ze nuchter was, was ze heel vriendelijk, lief en zorgzaam. Maar als ze te veel gedronken had, was ze zeer eigenwijs en zat ze vast in haar eigen denken. In het begin dat we daar woonden, zag ik ze niet vaak dronken maar op het einde was ze dagelijks dronken. Dan belde ze vanop de Markt omdat ze zelf niet meer thuis geraakte”, getuigde een jonge vrouw die op het moment van de feiten samen met haar moeder in het appartement boven dat van Alia Belromari woonde. “Ze dronk doorheen de dag van verdriet en miserie. ‘s Avonds kwam Luc dan nog eens langs met een fles wijn. Ik heb Luc gezegd dat hij dat niet mocht doen, omwille van haar gezondheidsproblemen. Ze sukkelde met haar lever. Haar bagage voor het ziekenhuis stond klaar, maar zat vol met kleine flesjes wijn die erin verstopt zaten. Tegen de middag had Alia meestal al een paar glazen wijn binnen. Ze ging daarvoor van café naar café. Ze werd ook vernederd op de Markt in Kortrijk door een groepje. Luc was daar ook bij. Ze speelden eigenlijk een spel met haar. Dan sms’te hij haar om haar te vragen af te komen voor een gesprek, maar als ze er dan was, dan negeerde hij haar en sprak hij alleen met andere vrouwen. Dat deed haar veel pijn. Dat was een vuil spelletje”, vulde de moeder aan.

Seksuele fantasie

Maar ook tussen de lakens schortte er één en ander volgens de getuigen. Nochtans verklaarde Luc Vanden Bussche zowel bij de politie als tijdens zijn ondervraging op het assisenhof dat er van seks geen sprake meer was tussen hem en Alia Belromari. “Over de seks zei Alia altijd dat ze vaak dingen moest doen die ze niet wilde doen. Ze had daar wel pijn of verdriet over. Ze vertelde eens dat ze mee moest gaan naar de flat van Luc, een paar maanden voor ze vermoord werd. Langs de trap is er maar een leuning aan één kant, dus ze kan wel naar boven maar niet naar beneden, door haar handicap aan haar armen. In zijn appartement zou ze dan 24 uur verplicht met hem naar porno hebben moeten kijken. Ze zou weg gewild hebben, maar ze kon niet alleen weg”, getuigde de buurvrouw nog. Ook de thuiszorgster had dergelijke verhalen vernomen. “De vrijdag voor de feiten gunde ze Luc geen blik toen we aankwamen op de Grote Markt. Er zat op dat moment dus wel een haar in de boter tussen hen. Luc had in die week een waterkoker gekocht van 10 euro en hij wou seks in ruil voor de waterkoker. Maar Alia zei dat hij voor 10 euro weer mocht weggaan en dat ze geen seks meer wou met hem”, aldus de dame van Thuiszorg. Over de reden waarom Luc Vanden Bussche Alia Belromari op een dermate gruwelijke manier om het leven had gebracht, hadden de getuigen geen enkel idee. “Het was pure horror. Misschien was het wel een seksuele fantasie van Luc? Ik heb hem altijd een mysterieuze man gevonden en ik had er een raar gevoel bij. Maar ik had natuurlijk nooit kunnen denken dat hij zoiets zou doen”, aldus de bovenbuurvrouw.

Sterilisatie

Na de middagpauze kwamen ook nog de zus en enkele ex-partners van Alia Belromari aan het woord. De enige man met wie Alia Belromari ooit getrouwd was, werd ook opgeroepen om te getuigen maar stuurde zijn kat. “Alia zei soms dat ze zelfmoord zou plegen als ze haar gedacht niet kreeg. Ze heeft dat verschillende keren gezegd, maar ik weet niet of ze het echt meende. Luc Vanden Bussche heb ik nooit van mijn leven gezien. Ik weet ook niet of ze financiële problemen had. Alia was koppig, bazig en ze wilde altijd het eerste en het laatste woord hebben. Toen ze nog een relatie had met een zekere Marcel kwam ze soms langs bij mij thuis. Maar ik mocht niet tegen hem praten want ze was bang dat ik Marcel van haar zou afpakken”, getuigde de zus van het slachtoffer. De verklaring van haar ex-echtgenoot werd, gelet op zijn afwezigheid, voorgelezen in de zaal. Uit die getuigenis bleek vooral dat de man Alia Belromari zag als een vrouw die op geld belust was. “Toen ze doorhad dat ik amper spaargeld had, waren we al getrouwd. Op een dag belde het ziekenhuis mij op. Alia was daar om zich te laten steriliseren. Ik viel uit de lucht, want ik wou nog kinderen. Vier maanden na ons huwelijk wilde ze al scheiden. Ze diende talloze keren klacht in voor huiselijk geweld en zelfs voor verkrachting, terwijl er niets gebeurd was. Ze deed er alles aan om mij buiten te krijgen. Het enige dat haar interesseerde, was geld”, klonk het.

Raar gevoel

Buschauffeur Sonja, die het slachtoffer bijna dagelijks meenam op haar bus, schetste een positief beeld van de beschuldigde. “Ik heb haar achttien jaar geleden leren kennen op de bus. Alia was een goedlachse dame, altijd optimistisch en behulpzaam. Eén keer, toen ze te veel gedronken had, heeft ze ruzie gemaakt op het verjaardagsfeestje van mijn zoontje. Ik had haar aangeboden om haar naar huis te brengen maar ze wou nog niet. Luc kende ik alleen maar van zien, op straat. Ik had een raar gevoel bij die man. Soms zat Alia een hele dag bij mij op de bus. Soms zat ze een hele dag op een terras naar de mensen te kijken. Heel Kortrijk kende haar. Alia was vriendelijk tegen iedereen en iedereen was vriendelijk tegen haar”, aldus de buschauffeur. “Ik heb Alia een jaar of twee voor de geboorte van Chana leren kennen”, getuigde de zus van de vader van Chana Belromari, het enige kind van het slachtoffer. “Alia had een korte relatie met mijn broer Lucien. Aan Chana heeft Alia dan gezegd dat haar vader gestorven was en in Parijs begraven lag. Dat klopte niet, hij had Alia gewoon verlaten. Ik mocht van Alia ook de waarheid niet zeggen tegen Chana. Ze deed dat om haar dochter te sparen”, getuigde de vrouw.

Dochter Chana aan het woord

Eerder vandaag legde de dochter van het slachtoffer een emotionele getuigenis af. Tien jaar waren Luc Vanden Bussche en Alia Belromari een koppel. De vrouw had nog een dochter uit een vorige relatie, Chana, ondertussen 25 jaar. “Toen ik achttien jaar was, heb ik het contact met mijn mama even verbroken omdat ik zelf wilde leren keuzes maken. Dat contact is na een jaar hersteld, onder andere door Luc. Hij heeft mij met open armen ontvangen en hij vond het belangrijk dat ik contact had met mijn mama. Ze zei altijd dat Luc de liefde van haar leven was. Ik hoopte dat Luc even goed voor haar zou zorgen als ik dat deed. Volgens mij zagen ze elkaar graag. Over relatieproblemen heb ik met mijn moeder nooit gesproken”, getuigde Chana Belromari.

Alcohol

Maar het was niet allemaal rozengeur en maneschijn tussen Luc Vanden Bussche en Alia Belromari. “Mijn moeder dronk vroeger amper, maar hoe meer ze met Luc omging, hoe meer ze begon te drinken. Zeker als ze verdrietig was. Luc dronk elke dag. Soms was hij nog maar net opgestaan of hij ging al naar de koelkast om zich een porto in te schenken. Hij dronk ook in het geniep, dat zag je dan aan de blauwe plekken op zijn armen. Na zijn opname in de psychiatrie in 2016 waren we zo ‘preus’ dat hij van de drank af was. Maar toen hij dan Sinterklaas kwam spelen voor mijn zoontje roken we dat hij weer gedronken had. We hebben hem dan nog koffie gegeven zodat de kinderen het niet zouden ruiken”, aldus Chana Belromari.

De gruwelijke feiten hebben een enorme impact gehad op de jonge vrouw en haar gezin. “Toen ik de feiten vernam, leek het alsof er een trein over mij raasde. Mijn trouwplannen zijn van de baan, ik heb een miskraam gehad door de miserie, ik ben depressief geworden en mijn werk kwijt gespeeld. Voor mijn vriend ben ik niet meer die vrolijke, levenslustige vrouw die hij leerde kennen. Ik wil alleen maar thuis zijn en wenen. Twee weken geleden heb ik een inzinking gehad. Ik heb altijd maar nachtmerries over mensen die mij achtervolgen en willen aanvallen. Ik zou graag de draad van mijn weer willen oppakken, maar het gaat niet. Luc heeft alles kapot gemaakt”, snikte Chana Belromari.

Mijn trouwplannen zijn van de baan, ik heb een miskraam gehad door de miserie, ik ben depressief geworden en mijn werk kwijt gespeeld

Ze neemt het de beschuldigde enorm kwalijk dat hij niet kan zeggen waarom hij de feiten gepleegd heeft. “Ik denk dat ik mij zwaar mispakt heb aan hem. De Luc die hier zit, is niet de Luc die ik tien jaar gekend heb. Ik begrijp niet dat hij nog liegt. De feiten zijn wat ze zijn en hij heeft zichzelf aangegeven. Waarom dan nog liegen? Wees dan toch eerlijk. Dit proces is zinloos voor mij als hij de waarheid niet vertelt. Ik heb recht op antwoorden, maar ik krijg ze niet”, klonk het emotioneel.

In de beschuldigdenbank ging Luc Vanden Bussche rechtstaan. “Ik kan geen motief geven want ik heb er geen. Ik zou het wel willen zeggen waarom ik het deed, maar ik weet het niet. Ik begrijp het niet. Ik kan zelf niet geloven dat ik het gedaan heb. Sorry Chana, sorry”, antwoordde de beschuldigde.

Morgen komen nog een tiental getuigen aan bod die een beeld moeten schetsen van beschuldigde Luc Vanden Bussche. Ook de gerechtspsychiater komt getuigen.

Maandag 20 mei

Voor het hof van assisen zijn de eerste getuigen aan bod gekomen in het proces tegen Luc Vanden Bussche uit Kortrijk, die beschuldigd wordt van de moord op zijn partner Alia Belromari, in mei 2017. “Hij was bijzonder kalm en vriendelijk toen hij zich bij ons meldde”, aldus de politiemensen bij wie Vanden Bussche zich ging aangeven. Eén getuigenis vond achter gesloten deuren plaats.

De eerste politieman die getuigde, was de hoofdinspecteur die aanwezig was in het politiekantoor toen Luc Vanden Bussche zich op 28 mei, iets na middernacht, kwam aangeven.

“Hij kwam het bureel binnen en zei dat hij een moordzaak wenste aan te geven. Hij was kalm en vriendelijk. Hij zei ook dat hij de feiten had moeten plegen. Hij zei dat mijn collega’s maar eens moesten gaan kijken, maar dat ze niet moesten schrikken. Samen met een andere patrouille ben ik dan gaan kijken, terwijl Luc Vanden Bussche opgesloten werd. Hij bleef vriendelijk. Aan zijn gemoedstoestand kon je niet zien dat hij zo’n gruwelijke feiten had gepleegd”, aldus de hoofdinspecteur.

Zijn versie werd bevestigd door een collega die die avond aan de slag was in het cellencomplex. “Wij hebben gefouilleerd om te zien of er nog bewijsmateriaal te vinden was. Zo vonden we nog een bebloede pleister en een bloedspat op zijn voeten. De man was niet paniekerig, integendeel: hij was kalm en vriendelijk. Nadat we hem opgesloten hadden, heeft hij zich te slapen gelegd. Eén keer is hij nog wakker geworden, om naar het toilet te gaan, maar daarna is hij opnieuw in slaap gevallen”, aldus de politieman.

Achter gesloten deuren

Na hun getuigenis vroeg openbaar aanklager Tom Janssens om de volgende getuige, een lid van de lokale recherche van de politie in Kortrijk, achter gesloten deuren te horen. “Er zullen gruwelijke beelden getoond worden. Omwille van de privacy van het slachtoffer en haar nabestaanden én omwille van de openbare orde lijkt het me beter om dit achter gesloten deuren te houden”, klonk. Noch beschuldigde Luc Vanden Bussche en zijn advocaten, noch de burgerlijke partij hadden enig bezwaar tegen deze beslissing.

Voorzitter Boudewijn Desmet liet daarop de deuren sluiten. Alleen de dochter van het slachtoffer en haar partner mochten de zitting verder bijwonen, alle andere aanwezigen moesten de zaal verlaten. Een opmerkelijke en vrij uitzonderlijke beslissing, gezien de regel dat de debatten in het hof van assisen altijd in de openbaarheid plaatsvinden.

Luc Vanden Bussche veroordeeld tot 25 jaar voor gruwelijke moord in Kortrijk
© a-JVGK

Uit de voorlezing van de akte van inbeschuldigingstelling door openbaar aanklager Tom Janssens bleek hoe Luc Vanden Bussche op 27 mei 2017 zijn partner wurgde met een koord uit haar kamerjas, vervolgens met een keukenmes haar lichaam opensneed en haar hart eruit haalde.

Voorzitter Boudewijn Desmet vroeg tijdens zijn ondervraging van de beschuldigde hoe hij tot zo’n gruwelijke daad kon overgaan. Maar een antwoord kwam er niet. “Ik weet het niet meer. Terwijl ik het deed, heb ik amper beseft wat ik aan het doen was. Het was pas toen ik na de feiten naar de politie ging dat ik weer tot mezelf kwam”, zei Luc Vanden Bussche daarover.

De voorzitter stelde hem meerdere keren dezelfde vraag, evenveel keren moest Vanden Bussche het antwoord schuldig blijven. “Ik heb nooit de bedoeling gehad om haar te doden. Ik heb er enorm veel spijt van en heb er al veel om geweend. Mocht ik de tijd maar kunnen terugdraaien”, zei Vanden Bussche.

Slaappil

Voorzitter Desmet vond het wel opvallend dat Luc Vanden Bussche slachtoffer Alia Belromari nog een slaappil had gegeven, voor hij haar wurgde. “U zegt dat het maar één pilletje was. Heeft u er niet een paar gegeven, zodat ze zeker niet zou wakker worden wanneer u haar wurgde?”, vroeg hij. “Zeker niet. Ik heb haar maar één pil gegeven, dat ben ik zeker”, klonk het antwoord. Dat de beschuldigde zich net dat perfect kan herinneren, maar voor het overige nog maar weinig beweert te weten van de avond van de feiten, vond de voorzitter vrij ongeloofwaardig.

“Alia was de baas”

De beschuldigde leerde het slachtoffer kennen in 2011, op het terras van een café op de Grote Markt in Kortrijk. Beiden kampten met een ernstig alcoholprobleem, beiden hadden al een hobbelig liefdesleven achter de rug. “Ik deed alles voor Alia. Ook dingen tegen mijn goesting. Tegen Alia moest je geen ‘neen’ zeggen. Als zij zei dat iets ‘wit’ was, dan was het ook wit en zeker niet zwart. Alia was de baas“, zei Vanden Bussche over hun relatie.

Luc Vanden Bussche veroordeeld tot 25 jaar voor gruwelijke moord in Kortrijk
© GF

Volgens hem was het Alia Belromari zelf die hem gevraagd had om de feiten te plegen. “Meerdere keren zelfs. Ik weet ook niet waarom ze dat alleen maar tegen mij zei en tegen niemand anders. Als ze daarover begon, sprak ik haar niet tegen. Omdat dit geen zin had en omdat ik honderd procent zeker wist dat ik zoiets nooit zou doen. Toen ik klein was, hadden we thuis kippen maar ik kon dat niet om er een te slachten. Alia begon dan altijd over Toetanchamon, de farao, van wie het hart ook uit zijn lichaam gesneden werd na zijn dood. Ze had een enorme fascinatie voor het oude Egypte”, verklaarde Vanden Bussche.

Tijdens één van de verhoren bij de politie verklaarde Vanden Bussche dat hij het hart bij het slachtoffer wegsneed, omdat ze “het toch nooit gebruikt had”. “Ik bedoelde daarmee dat ze haar hart nooit gebruikt heeft voor mijn dochtertje K. Zij is geboren met een hartafwijking en lag na haar geboorte in coma. Van Alia mocht ik met K. en haar moeder geen contact meer hebben. Of ze dat die bewuste avond ook nog gezegd heeft, weet ik niet meer. Maar ik moet een ‘krak’ in mijn hoofd gekregen hebben”, aldus Vanden Bussche.

Morgen komt de onderzoeksrechter getuigen en zal ook de dochter van het slachtoffer gehoord worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.