Illegale wapentrafiek van Oostende naar Libië

Redactie KW

De vliegtuigen die om de twee weken vanuit Oostende naar Libië vliegen, hebben vaak illegale wapens aan boord. Dat zeggen bronnen in het Afrikaanse land. Volgens de krant Het Laatste Nieuws uitten ook VN-deskundigen al zulke verdenkingen.

De Libische bronnen die getuigen over de wapentrafiek behoren tot het kamp van de internationaal erkende regering en zeggen dat de wapens bestemd zijn voor de coalitie van islamisten waartegen die regering strijdt. Maar de aantijging bevat wel details: zo zou de Boeing 747 die vorige week vanuit Oostende naar Libië vloog verschillende soorten munitie en draagbaar luchtafweer hebben overgevlogen.

Waar dat wapentuig vandaan komt, weten de Libiërs niet. Ze wijzen er wel op dat de Oostendse vliegtuigen behalve in Libië ook geregeld in de Verenigde Arabische Emiraten neerstrijken – een land waarvan reeds is bewezen dat er wapens naar Libië gaan.

Ook de Verenigde Naties uitten al verdenkingen over Oostende. Zo troffen inspecteurs eind vorig jaar “verdachte items” op de vrachtbrieven aan. Ze vroegen uitleg aan de Belgische autoriteiten en kregen te horen dat ze welgeteld één vliegtuig naar Libië hadden doorzocht. Daarbij werden toen geen verboden goederen aangetroffen.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.