Wetsdokter op assisenproces: “Slachtoffer kreeg minstens zevental slagen maar had nog gered kunnen worden”
Op het assisenproces tegen Pol Mistiaen (46) heeft wetsdokter Diona D’Hondt maandag getuigd dat Ellen D’hooghe (37) door minstens een zevental slagen op het hoofd om het leven werd gebracht. De beschuldigde beweert dat hij kort voor de feiten nog seks had met het slachtoffer, maar dat werd eigenlijk niet onderzocht.
De wetsdokter beschreef vier scheurwonden aan de rechterkant van het hoofd. “Het oor is ook volledig gescheurd, zowel aan de voorkant als aan de achterkant.” Twee gelijkaardige verwondingen aan de linkerzijde van het hoofd doen vermoeden dat het slachtoffer nog bewogen heeft. Bovendien wijzen verwondingen aan de voorarm en de hand in de richting van afweerletsels. In totaal moet de beschuldigde volgens dokter D’Hondt minstens zeven à acht keer geslagen hebben met een ijzeren staaf, waardoor het slachtoffer een bloeding in de hersenen opliep. Een kleine breuk in het keelskelet en puntbloedingen in de ogen doen ook denken aan een vorm van wurging.
Geen bloedspatten
“In dit geval is het een beetje lastiger om te bepalen of het is door het vastgrijpen van de hals of door eventuele slagen”, aldus dokter D’Hondt. De burgerlijke partijen en het OM vroegen zich af of Mistiaen net voor de moord inderdaad nog seks heeft gehad met zijn echtgenote. “Ik heb daar zelf niet actief naar gekeken, omdat de feiten intrafamiliaal waren.”
Ten slotte meent de wetsdokter dat Ellen D’hooghe nog gered kon worden. “Als hij direct had gebeld, dan hadden ze haar in comateuze toestand kunnen overbrengen naar het ziekenhuis. Hoe ze eruit zou gekomen zijn, dat is moeilijk te voorspellen.” Volgens dokter D’Hondt is het bij dergelijke verwondingen logisch dat er geen bloedspatten ontstonden. Een jurylid vroeg zich in dat verband af of Mistiaen mogelijk doorheen een kussen op het hoofd van zijn partner zou geslagen hebben. Het kussen was immers beschadigd.
Geen geestesstoornis
“Een kussen vangt veel te veel op, dan zou je normaal alleen bloeduitstortingen vaststellen. Maar als hij met volle force heeft geslagen, kan het ook niet uitgesloten worden.” Gerechtspsychiater Paul Lodewyck stelde bij de beschuldigde geen geestesstoornis of tekenen van psychopathie vast. “Het is wel veelzeggend dat de getuigen allemaal dezelfde narcistische trekken naar voor brengen.”
Dat controlerend en egoïstisch gedrag zou volgens de deskundige ook tot de relatiebreuk geleid hebben, waardoor Mistiaen zich gekrenkt voelde. “De façade van het perfecte koppel kon niet langer behouden worden.” “Je kan nooit zeggen dat het nooit meer zal gebeuren, maar we denken dat de kans toch als gering te beschouwen is”, concludeerde dokter Lodewyck. Hij werd hierin bijgetreden door psycholoog Jürgen Nys, die bijvoorbeeld verwees naar het feit dat de Roeselarenaar nooit eerder met het gerecht in aanraking kwam. Ook van middelenmisbruik is bij Mistiaen geen sprake.
Laag risicoprofiel
“We concluderen op basis van de risicotaxatie dat hij thuishoort in de categorie van plegers met een laag risicoprofiel.” Volgens Jürgen Nys is het wel belangrijk dat de beschuldigde zich laat behandelen om aan zijn zelfbeeld te werken. In dat kader liet Mistiaen zich een jaar lang begeleiden in de gevangenis van Ieper. “Hij stelde zich heel positief op. Hij had zelf ook de vraag om rond zijn eigen identiteit aan de slag te gaan”, vertelde psychologe Silke Nelis. Het was de bedoeling om de beschuldigde als het ware een spiegel voor te houden. “Daar stond hij zeker voor open. Ik heb de indruk dat hij daar wel grote stappen in gezet heeft.”
Geheugenverlies ongeloofwaardig
Tot op vandaag houdt Pol Mistiaen vol dat hij zich de feiten zelf niet kan herinneren. De deskundigen vinden dergelijk selectief geheugenverlies ongeloofwaardig, maar zochten wel een mogelijke verklaring. “Dat kan zijn door schuld- en schaamtegevoelens, om er niet mee geconfronteerd te worden. In vele gevallen van doodslag en moord komt dat voor. Met de tijd moet dat dan wel terugkomen”, verklaarde dokter Lodewyck. Ook de zelfmoordpoging na de feiten kan volgens de gerechtspsychiater niet eenduidig geïnterpreteerd worden. Dinsdag komen vrienden en familieleden van de betrokkenen aan het woord.
Denk je aan zelfdoding en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier