Moordende bodybuilder wil nieuw proces

foto LK
Laurens Kindt

Alexander Dean, de 29-jarige bodybuilder uit Varsenare die tot levenslang veroordeeld werd voor viervoudige moord en foltering, tekent cassatieberoep aan tegen die veroordeling. Dat bevestigt zijn advocaat Johan Platteau.

Het hof van assisen veroordeelde Alexander Dean op 19 mei tot een levenslange celstraf voor de moorden op hobbyfotograaf Jeroen Verstraete (39) in Sint-Amandsberg en op zijn ex-vriendin Maïlys Descamps (18) en haar grootouders Gery Cappon (68) en Marie-José Vanleene (64) in Moere bij Gistel.

Ook aan de foltering van Jeroen Verstraete werd Alexander Dean schuldig verklaard. Het hof legde hem naast de celstraf ook nog een terbeschikkingstelling van tien jaar op. Alexander Dean pleegde de vier moorden op amper 24 uren tijd, in de zomer van 2017. In het arrest wees het hof op de bijzonder grote en acute sociale gevaarlijkheid van Alexander Dean.

Slachtoffer Maïlys Descamps. (gf)
Slachtoffer Maïlys Descamps. (gf)

De advocaten van Alexander Dean, Johan Platteau en Brecht Horsten, hadden de jury kort daarvoor vruchteloos proberen te overtuigen om hun cliënt geen levenslange celstraf op te leggen. De raadslieden wezen op de trieste jeugd van Dean en maakten brandhout van het verslag dat de gerechtspsychiaters over hun cliënt opstelden.

Hoewel assisenvoorzitter Willem De Pauw in het arrest benadrukte dat het hof zich niet door dat verslag had laten leiden, heeft de verdediging nu wel beslist om zich niet neer te leggen bij de beslissing. “Er zal cassatieberoep aangetekend worden”, bevestigt advocaat Johan Platteau.

Het Hof van Cassatie zal zich in het najaar buigen over het verzoek van Alexander Dean. Als de veroordeling verbroken wordt, dan moet het hele proces – dat twee weken duurde – overgedaan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier