https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jury samengesteld voor assisenproces over doodslag op Willy Deweerdt

Laurens Kindt

In de Brugse rechtbank wordt maandag de jury samengesteld voor het assisenproces tegen Tommy Jonckheere (32). De Oostendenaar staat terecht voor de doodslag op Willy Deweerdt (55) in de nacht van 5 op 6 oktober 2018.

De feiten speelden zich af in het appartement van de beschuldigde. Zowel slachtoffer als dader hadden die nacht stevig gedronken en drugs gebruikt. Op een bepaald moment kregen ze het met elkaar aan de stok, naar verluidt omdat het slachtoffer naast de toiletpot had geplast. Tijdens die ruzie zou het slachtoffer een duw gegeven hebben, waarop Tommy Jonckheere naar een steakmes greep en Willy Deweerdt neerstak. Daarna viel hij in slaap. Pas toen hij wakker werd en het lichaam zag liggen, belde hij de hulpdiensten. Alle hulp voor het slachtoffer kwam echter te laat.

In het voorjaar van 2020 kwam de zaak voor de correctionele rechtbank. Het parket meende toen dat de feiten moesten gekwalificeerd worden als opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg maar zonder het oogmerk om te doden. De burgerlijke partijen waren het daar niet mee eens. Volgens hen was het oogmerk om te doden wel degelijk aanwezig, gezien de steek met het mes recht in de hartstreek was. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling hakte uiteindelijk de knoop door en verwees de zaak naar het hof van assisen. Het laat zich nu al raden dat de advocaat van Tommy Jonckheere, de ervaren assisenpleiter Kris Vincke, de jury zal vragen om de feiten alsnog te aanzien als opzettelijke slagen en verwondingen. Daarop staat een maximumstraf van vijf jaar.

Het proces start vrijdag met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Daarna volgt de ondervraging van de beschuldigde door voorzitter Bart Meganck.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.