Assisen scalpelmoord – O. wil volgens verdediging zijn verantwoordelijkheid nemen
Op het assisenproces over de moord op Jill Himpe (36) heeft de verdediging kort de jury toegesproken. Volgens meester Rob Onderdonck zal Ridoan O. (43) zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn spijt betuigen. De burgerlijke partijen reageerden sceptisch op het standpunt van de verdediging.
Alles over de scalpelmoord lees je in ons dossier.
Meester Rob Onderdonck legde uit dat hij de beschuldigde samen met meester Kris Vincke zal verdedigen. Ridoan O. besliste pas op de valreep om voor andere advocaten te kiezen. Tijdens het onderzoek en zelfs op de preliminaire zitting werd hij nog bijgestaan door meester Louis De Groote en meester Hans Rieder.
Moeilijke taak voor juryleden
Ook de juryleden wacht volgens de verdediging een moeilijke taak om te oordelen over de feiten. “Ik ga jullie vragen om dat onbevangen te doen, om kritische vragen te stellen, om onderling te debatteren.” Meester Onderdonck vroeg de jury ook om zonder angst te oordelen. “Jullie moeten niet bang zijn van ons, maar ook niet van meneer O.. Hij zal zijn verantwoordelijkheid trachten op te nemen en hij zal zijn spijt betuigen. Hij heeft deze daden en het vele verdriet bij de nabestaanden nooit gewild.”
Meester Jef Vermassen, advocaat van de moeder, de zussen en de schoonbroers van het slachtoffer, noemde de houding van de verdediging een beetje tegenstrijdig. “We zullen u proberen aan te tonen dat het hier wel degelijk over moord gaat.” De advocaat van de burgerlijke partijen vreest dat O. nooit echt zijn verantwoordelijkheid zal nemen. “Het is altijd tragisch wanneer iemand zijn verantwoordelijkheid niet neemt. De familie wil weten wat daar juist gebeurd is en waarom hij dat heeft gedaan.”
Jaloers
Volgens meester Vermassen was Ridoan O. de dag van de feiten jaloers omdat Jill Himpe voor haar werk met twee collega’s naar Amsterdam moest. “Hij mocht alles, zij mocht niks. Jill was een meisje waar niets, maar dan ook niets op te zeggen valt. En die heeft hij op een vreselijke manier onthoofd, want daar komt het op neer.”
Ten slotte kreeg ook meester Jan Leysen het woord. Oorspronkelijk stelde hij zich samen met meester Arnaud Vansuyt burgerlijke partij voor de vader en de plusmoeder van het slachtoffer. “Die man is de feiten nooit meer te boven gekomen. Die man was niet meer in staat om over deze feiten te praten. Hij was ziek en hij is gestorven van verdriet.” Meester Leysen hoopt dat O. zal uitleggen wat hem precies bezielde. “Waarom die onwaarschijnlijke wreedheid? Ik hoop dat we dat antwoord misschien zullen krijgen.”
Scalpelmoord
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier