Assisen scalpelmoord – O. “had niet de intentie” om zijn ex-partner te doden

Ridoan Oudaha tijdens het assisenproces voor de moord op Jill Himpe. © Belga

Op het assisenproces tegen Ridoan O. (43) heeft de beschuldigde verklaard dat hij nooit de bedoeling had om zijn ex-partner van het leven te beroven. De Kortrijkzaan gaf toe dat hij een scalpel tegen de keel van Jill Himpe (36) zette, maar beweert dat de verwondingen ontstonden toen het slachtoffer probeerde te vluchten.

Alles over de scalpelmoord lees je in ons dossier.

Droomrelatie

Bij de start van het verhoor gaf voorzitter Bart Meganck de beschuldigde de kans om over zijn levensloop te vertellen. “Ik vind het een beetje moeilijk, meneer de voorzitter. Ik dacht dat u mij vragen zou stellen. Ik weet niet waar ik moet beginnen”, reageerde O.. De voorzitter polste dan maar onmiddellijk naar zijn relatie met Jill Himpe, die twaalf jaar duurde. “Het was een droomrelatie in het begin, dat moet ik eerlijk zeggen. Ze was het zeker waard om voor te vechten. Het was een uitzonderlijk meisje.”

“Alle mensen in de wereld, maar niet Jill. Het ging allemaal zo rap”

De beschuldigde gaf toe dat het slachtoffer al voor de derde keer een punt achter hun relatie had gezet. Op vraag van de voorzitter erkende hij ook dat hij haar eens een klap had gegeven. “Ik ben een heel tijdje verslaafd geweest aan drank en drugs. Ik ben daar totaal niet trots op. Je ziet het misschien niet, maar het is met schaamrood dat ik hier sta.” Anderzijds werd O. liever niet jaloers genoemd. “Gezonde jaloezie is er altijd als je elkaar graag ziet, met alle respect. Ik begrijp dat ze van mij de jaloerse partner willen maken. Dit is mijn enige kans om dat te nuanceren, want ik riskeer hier heel veel.”

Volgens O. voelde het slachtoffer zich ongemakkelijk tijdens buitenlandse opdrachten met mannelijke collega’s en wilde hij haar daarom beschermen. De voorzitter wierp hem voor de voeten dat de feiten niet echt van bescherming getuigen. “Ik ben ook maar een mens, ik heb massa’s fouten gemaakt en ik kan jammer genoeg de tijd niet terugdraaien”, reageerde de beschuldigde. De Kortrijkzaan had in die periode zelf seksueel contact met een andere vrouw die in de buurt van zijn ouders woonde. “Cocaïnegebruikers zoeken elkaar een beetje op. Maar dat is inderdaad een keer gebeurd, dat klopt.”

Hobbymesje

De ochtend van 5 november 2019 probeerde O. binnen te breken in de woning van de andere vrouw. Toen zijn bijl sneuvelde, haalde hij in het tuinhuis van zijn ouders wat hij een hobbymesje noemde. Naar eigen zeggen had hij daarom toevallig dat scalpel op zak bij zijn afspraak bij Jill Himpe. Met haar voertuig zou hij haar naar een carpoolparking brengen, omdat ze voor haar werk met twee mannelijke collega’s naar Amsterdam moest.

In de wagen zou O. Himpe geconfronteerd hebben met zijn vermoeden dat ze in een rendez-voushotel zou zijn geweest. Naar eigen zeggen wilde hij daarom haar gsm controleren. “Ze zei dat ze haar code niet meer kende. Ik heb aan het station van Lauwe haar armen vastgebonden om druk te zetten.” Bij een nieuwe stop in Aalbeke zette hij zelfs een scalpel tegen de keel van het slachtoffer. “Ondertussen opent ze de gordel en ze probeert uit de wagen te springen. Haar voeten waren uit de wagen, maar ze was er niet volledig uit”, aldus O..

De beschuldigde houdt vol dat hij het bloed pas opmerkte toen ze weer in de auto zat. Nochtans was de keel van het slachtoffer helemaal doorgesneden. “Ik had niet de intentie om haar te doden. Alle mensen in de wereld, maar niet Jill. Het ging allemaal zo rap.”

Vervolgens liet Ridoan O. het levenloze lichaam van zijn ex-partner achter in de woning van haar moeder in Wevelgem. “Voor mij leek dat een afscheid van alles en iedereen. De katten, Jill. Ik wilde er gewoon niet meer zijn.”

Bang, maar ook blij

Ten slotte verklaarde de beschuldigde bang, maar tegelijk blij te zijn dat hij zich voor een volksjury mag verantwoorden. “Ik heb jaren bagger en leugens gelezen in de kranten en altijd mijn mond moeten houden. Je zit in een hoek waar je terecht slagen krijgt en dan doen ze er nog eens een schep bij”, klonk het.

Maandagochtend starten de getuigenverhoren.