Assisen Scalpelmoord – O. gebruikte eerder al geweld tegen het slachtoffer

Beschuldigde Ridoan Oudaha. © BELGA

Op het assisenproces tegen Ridoan O. (43) zijn de getuigenverhoren over de persoonlijkheid van Jill Himpe (36) woensdagavond afgerond. Opnieuw benadrukten meerdere getuigen dat het slachtoffer bang was van haar agressieve ex-partner. Ook de problemen in hun hamburgerrestaurant kwamen aan bod.

Na de breuk met Ridoan O. trok Jill Himpe in augustus 2019 bij haar moeder in. Goede vrienden van haar moeder hadden eerder al gemerkt dat het slachtoffer fel vermagerd was. “Jill was ten eerste beschaamd en ten tweede heel bang. Er waren bedreigingen dat haar zussen en de kinderen van haar zussen vermoord gingen worden”, aldus Johan M. Zijn echtgenote Marianne V. stelde in september rode striemen vast in de nek van Himpe. “Toen heeft Jill verteld dat hij haar vastgenomen had en dat ze al heel lang slaag kreeg van hem.”

Ook David P., de schoonbroer van het slachtoffer, had geen hoge dunk van de beschuldigde. “Mijn woede is enorm. Ik heb mijn zoon moeten wegdragen op de begrafenis, omdat hij in elkaar zakte.” De partner van Loïs Himpe was op de hoogte van bepaalde bedreigingen, maar kwam veel details pas tijdens het proces te weten. “Het was misschien best dat ik het niet wist, of het ging niet goedkomen. Dan zat hij hier niet, dan zat ik in de cel.”

Twee dagen voor de feiten was de andere schoonbroer van Himpe nog getuige van een hevige ruzie. Op 5 november 2019 werd hij opgebeld door O.. “Om 7 uur ‘s ochtends belde hij om te zeggen dat hij haar vermoord had”, getuigde Zine E.

Restaurant

Marie-Hélène D. werkte jarenlang samen met het slachtoffer in Paul’s Boutique, het hamburgerrestaurant van de beschuldigde. Toen ze zelf haar gewelddadige partner aan de deur had gezet, vertelde Himpe over haar problemen met O.. “Jill heeft me dan vastgenomen en is beginnen te wenen. Ze zei dat Ridoan haar nooit zou laten gaan als zij dat zou doen.” De getuige hekelde ook het controlerend gedrag en de moodswings van de beschuldigde. “Ik had altijd het vermoeden dat hij cocaïne gebruikte.”

Op zijn boekhouder maakte O. een vriendelijke, maar slordige indruk. Daardoor bouwde hij snel schulden op. “Hij heeft dan een nieuwe vennootschap gebruikt zodat Jill met een propere lei kon beginnen.” Geert V. moest uiteindelijk echter een punt zetten achter de samenwerking met de beschuldigde. “Als de regels van de kunst niet gevolgd worden, dan stopt natuurlijk de samenwerking. Onze facturen werden ook niet betaald.”

Discotheek

Ridoan O. en Jill Himpe leerden elkaar kennen toen de beschuldigde de PR deed van discotheek Da Shake. “Dat was inderdaad een goeie samenwerking. Ik wist hoe ik hem moest aanpakken en ik heb in die jaren met hem geen problemen gehad. Ridoan was ook geen geweldenaar”, verklaarde de toenmalige eigenaar. Via de beschuldigde ging ook het slachtoffer aan de slag in de discotheek. “Jill was een zeer harde werker. Ze was iemand die je niet gemakkelijk kon afleiden. Ik zei dat ze wat meer mocht lachen naar de klanten, maar ze was toen al met Ridoan”, aldus Francis V.

Ten slotte had een bevriende café-uitbater als enige een andere blik op de relatie van de betrokkenen. “Als Jill bij mij in de zaak kwam, had ik niet het gevoel dat Ridoan boven Jill stond. Het was integendeel Jill die de leiding nam in bepaalde beslissingen.” De beschuldigde biechtte in 2017 wel op dat hij zijn partner geslagen had. Toch had Nicky M. de feiten absoluut niet zien aankomen. De getuige zoekt O. ook nog steeds op in de gevangenis. “Hij heeft mij wel laten weten dat hij zich immens schuldig voelde en dat het nooit had mogen gebeuren. Hij heeft verteld dat er een ruzie geweest is in de wagen en dat het daar fout gelopen is. De stoppen zijn doorgeslagen door drank en cocaïne.”

Donderdagochtend komt de familie O. aan het woord.