Assisen Scalpelmoord – “Jill was doodsbang van hem”

Beklaagde Ridoan Oudaha. © BELGA

Op het assisenproces tegen Ridoan O. (43) hebben vrienden en kennissen een heel positief beeld geschetst van het slachtoffer. Jill Himpe (36) werd vooral omschreven als plichtsbewust en vriendelijk. Volgens de getuigen wogen de relatieproblemen met de beschuldigde wel zichtbaar op haar.

Claude D. leerde het slachtoffer kennen toen ze stage liep bij zijn zonnepanelenbedrijf. “Ze deed het heel goed. Ik vond het een fantastische madam eerlijk gezegd. We maakten veel plezier over de middag.” Na haar stage kreeg Jill Himpe een voorstel om een individuele beroepsleiding (IBO) te volgen, maar daar ging ze niet op in.

Dezelfde getuige werkte ook regelmatig in de horecazaak van zijn echtgenote. Vanaf mei 2019 werd Ridoan O. er een vaste klant. “Ik moest hem niet, van in het begin. Hij mengde zich in alle gesprekken. Hij kwam over als een mooiprater, maar bij momenten ook als manipulatief.” In september merkte D. dat de beschuldigde nogal veel bezoek kreeg op het terras van het café. “Sorry man, maar op mijn terras wordt niet gedeald. Hij mocht zeggen wat hij wilde, maar zoiets zie je. Dan had ik ook een aanleiding om te zeggen dat hij niet meer mocht komen.”

Onherkenbaar

O. had in augustus zijn partner eens meegebracht naar het café. “Ik vond dat ze er niet goed uit zag. Heel mager, ouder. Afgeleefd eigenlijk. Hoe negatief dat ook klinkt. Ik vond dat erg. Ik herkende niet meer de juffrouw waar ik ongelooflijk veel plezier mee had gehad”, verklaarde Claude D.

Ook een voormalige collega bij de Panos had enkel goede herinneringen aan Jill Himpe. “Jill was iemand waar we op konden rekenen. Het was een werker. Vriendelijk en sociaal ook.” Ludivine D. verloor het slachtoffer uit het oog toen ze allebei van werk veranderden. “We konden altijd een voorschot vragen aan onze baas, maar het duurde altijd heel lang voor hij onze volledige uitbetaling deed.”

Een toenmalige leerkracht van het slachtoffer omschreef haar als een stil en schuchter meisje. “Jill kan gerust omschreven worden als een voorbeeldige leerling, waar nooit problemen mee zijn geweest”, aldus Piet D. Volgens een jeugdvriendin was Himpe op jonge leeftijd al heel matuur en verantwoordelijk. “Als ze iets wilde, dan ging ze ervoor. Ze was altijd een voorbeeld voor mij. Het was geen losbol, maar ze kon wel ook heel grappig zijn.”

Verrassing

Liesbeth V. herinnerde zich ook nog dat het slachtoffer geen tijd wilde verspillen aan jongens die haar niet waard waren. De relatie met O. kwam daarom als een verrassing. “Ik vond dat een raar koppel. Ik vond haar een tien en haar partner vond ik meer een vijf qua uiterlijk”, klonk het. Ook Beatrice W. wist dat Jill heel trouw en plichtsbewust was. “Ik kan eigenlijk niets negatiefs zeggen over Jill. We hebben in al die jaren nooit ruzie gehad.”

Als hartsvriendin van het slachtoffer kende de getuige ook Ridoan O. vrij goed. “Volgens de kranten kwam hij uit een warm gezin, maar ik heb het toch anders ervaren. Ik herinner me een zeer strenge moeder die in haar bubbel leefde en die Jill nooit aanvaard heeft, terwijl ze toch de ideale schoondochter was.” Met de relatie van de betrokkenen ging het volgens W. van kwaad naar erger. Zo zou de beschuldigde in augustus 2019 geprobeerd hebben om zijn partner te wurgen. “Jill was doodsbang van hem. Ze durfde niet van hem weg, want ze zei dat hij een tikkende tijdbom was.” Toch kwamen de feiten voor de getuige nog enigszins als een verrassing. “Ik had het gevoel dat ze het wel onder controle had door hem af en toe te zien. Ik dacht dat het gevaar gaan liggen was.”

Vermagerd

Een jeugdvriendin zag bij een toevallige ontmoeting in de supermarkt dat Himpe fel vermagerd was. “Ik heb aan haar zus Kim gezegd dat ze er uitgemergeld uitzag. Ik had het gevoel dat er iets ging gebeuren of dat ze zelfmoord ging plegen.” Toen Stephanie D. de kwestie besprak, barstte het slachtoffer in tranen uit. Ze vertelde onder andere dat Ridoan al twaalf jaar op haar kosten leefde. “Jill was zeer angstig dat hij haar moeder en haar zussen iets ging aandoen als ze zou weggaan. Ze zei letterlijk dat hij haar moeder en haar zussen hun hoofd zou afhakken.”

Volgens de beschuldigde had hij ooit een relatie met D., maar die vraag van de verdediging werd snel gecounterd door de getuige. “We hebben ooit eenmaal gekust toen ik net geen 20 was. Hij was altijd de sympathieke verkoper die het goed kon uitleggen. Hij vertelde die avond ook dat hij ooit eens iemand gegijzeld had. Ik was zeker niet van plan om met zo iemand een relatie te beginnen.”