Assisen scalpelmoord: “Jill leefde de laatste jaren voor haar overlijden in angst”

De beschuldigde Ridoan O. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Ridoan O. (43) hebben de burgerlijke partijen in hun pleidooien hard uitgehaald naar de beschuldigde. De advocaten van de nabestaanden van Jill Himpe (36) benadrukten ook meermaals dat het slachtoffer doodsbang was van haar ex-vriend.

Meester Julie De Geest pleitte dat de schuchtere vrouw eigenlijk goed bij een vlotte prater zoals O. paste. De relatie verliep echter steeds moeilijker, onder andere toen de beschuldigde geweld begon te gebruiken. “Wat er daar tussen die vier muren is gebeurd, al die jaren lang, dat weten we niet. Maar proper zal het alleszins niet geweest zijn.” Volgens haar familie was het slachtoffer nog een schim van zichzelf, maar was ze net weer aan het openbloeien toen ze vermoord werd. “Niemand wist hoe ernstig ze verwikkeld zat in die doodsangst. Niemand wist hoe reëel dat was.”

Uitgebreid strafblad

Bij de start van zijn pleidooi verwees meester Arnaud Vansuyt naar het artikel over partnermoord dat de beschuldigde naar het slachtoffer stuurde. “Amper twee maanden en zes dagen later vermoordt hij de vrouw die hij omschrijft als een vrouw uit een miljard.” Daarnaast werd ook verwezen naar het uitgebreide strafblad van O.. “Voor Ridoan fungeert het strafwetboek als een bucket list.”

Vervolgens las meester Vansuyt een bijna profetisch bericht van Jill Himpe aan de beschuldigde voor. “Ik had nooit van mijn leven gedacht dat we zo zouden eindigen”, klonk het bijvoorbeeld. Ten slotte werd stilgestaan bij de impact op de familie van het slachtoffer. “Een wereld met de fysieke aanwezigheid van tante Jill is niet meer mogelijk. We kunnen enkel nog spreken over Jill als de mooiste ster aan de hemel die altijd schijnt.”

Ook meester Jef Vermassen verwees uitgebreid naar de manier waarop O. zijn partner terroriseerde. “Is het niet vreselijk dat Jill maandenlang vreesde dat hij haar zou vermoorden? Jill leefde de laatste jaren voor haar overlijden in angst.” In zijn pleidooi verwees de raadsman van de moeder van Himpe ook meermaals naar de bevindingen van de gerechtspsychiater. O. werd omschreven als een gewetenloze narcist en een manipulator. “Hij heeft van niemand schrik, hij durft iedereen aan. Alleen mensen met veel kenmerken van psychopathie kennen geen schrik.”

“Ik ga het niet voorlezen, of anders zijn we tot vanavond bezig”, zei meester Vermassen over het strafblad van O. Tijdens zijn opsomming merkte de advocaat op dat de beschuldigde al vaker bekentenissen aflegde op de zitting. “Je kan bekennen omdat je spijt hebt. Maar je kan ook bekennen om de straf naar beneden te halen en de voorzitter op uw hand te krijgen.”

Voorbedachte rade

De ochtend van 5 november 2019 probeerde Ridoan O. eerst de woning van een buurmeisje binnen te dringen. In ruil voor cocaïne had ze seksuele betrekkingen met de beschuldigde. “Een meisje dat al zo diep zit, gaat hij gebruiken. Op het einde valt hij haar alle dagen lastig. En dan gaat hij die vrouw verkrachten. Want ik heb daar geen ander woord voor als je iemand eerst bedreigt en slaat.” Na de feiten dumpte hij het lichaam van het slachtoffer in de woning van haar moeder. “Ik denk dat ze net als zijn buurmeisje ongelooflijke chance had dat ze niet thuis was. Ik denk dat we het kunnen invullen wat hij daar echt ging doen.”

Ten slotte pleitte meester Vermassen dat de beschuldigde duidelijk met voorbedachten rade handelde. Zo had hij de handen van het slachtoffer vastgebonden. Volgens een getuige was haar mond ook afgeplakt met tape. Het is volgens de burgerlijke partijen ook niet toevallig dat O. zijn ex-vriendin terug in de wagen trok toen ze probeerde te vluchten. “Ik heb zelden zo’n geweldenaar bezig gezien. Als je nog iets voelt voor iemand en je zit in een ruzie, dan doe je niet wat hij doet.”