Assisen Scalpelmoord – “Het spijt mij enorm”: beschuldigde richt zich in laatste woord tot familie van ex-vriendin Jill

In zijn laatste woord drukte de beschuldigde zijn spijt uit, maar stelde hij ook dat hij de moord op zijn ex-vriendin Jill Himpe (36) niet gepland had. © belga/gf

Op het assisenproces tegen Ridoan O. (43) hebben het hof en de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen. In zijn laatste woord drukte de beschuldigde zijn spijt uit, maar stelde hij ook dat hij de moord op zijn ex-vriendin Jill Himpe (36) niet gepland had.

Tijdens de replieken pleitte meester Jan Leysen nog dat Ridoan O. zelf alcohol had gedronken en cocaïne had gesnoven. “Voorbedachtheid betekent ook niet dat je een goed plan moet hebben. Het mag een dom plan zijn. Uw plan moet niet volledig zijn.” Volgens de advocaat van de plusmoeder van het slachtoffer had de Kortrijkzaan meerdere kansen om te stoppen. “Je kan na één snee zelfs nog stoppen.”

Langs drukke baan

Meester Jef Vermassen legde dan weer uit dat de voorbedachtheid heel kort kan zijn. “Van als hij in de auto haar vastbindt, dan is de beslissing minstens genomen. Dat vastbinden is omdat ze geen weerstand meer zou bieden.” Anderzijds gaf de raadsman van de moeder van Himpe toe dat het wellicht inderdaad niet de bedoeling was om de feiten langs een drukke weg in Aalbeke te plegen. “Het is misgelopen omdat Jill in haar doodsangst probeerde te ontsnappen, omdat daar veel volk is. Ze heeft ongeluk gehad dat niemand actief is tussengekomen.”

“Je hebt Jill een onmenselijke lijdensweg bezorgd, en je beseft het maar half”

Ten slotte noemde meester Vermassen de beschuldigde ook nog een ongelooflijke lafaard. Hij nodigde O. uit om het boek ‘Liefde is een werkwoord’ te lezen. “Aan liefde moet je werken. Jij hebt uw best gedaan om de boel om zeep te helpen. En je beseft het maar half, terwijl je haar een onmenselijke lijdensweg hebt bezorgd.”

Voorbedachtheid

“Er is geen discussie over de voorbedachtheid. Hij had de mogelijkheid om de daad niet uit te voeren”, stelde ook procureur-generaal Chantal Lanssens. De openbaar aanklager had zich ook duidelijk geërgerd aan een uithaal van de verdediging. “Ik ben hier enkel om de waarheid naar voor te brengen en om voor de maatschappij tot een eerlijk en correct besluit te komen.” Meester Kris Vincke excuseerde zich, maar bleef erbij dat hij het bij het rechte eind had. “Tot op heden heeft er nog geen enkele professionele rechter beslist over de grond van deze zaak.”

Als een razende tekeer

Daarnaast wierp de verdediging op dat O. wel degelijk schuldbesef heeft. “Die doodslag wordt niet betwist. Daar valt geen enkel excuus te vinden, maar dat is nog iets anders dan voorbedachtheid.”

Volgens meester Vincke is zijn cliënt ontploft toen het slachtoffer uit de wagen probeerde te ontsnappen. Ook de vele letsels werden aangehaald. “Ik durf te zeggen dat dat voor mij het bewijs is dat er geen voorbedachtheid is. Dat is gewoon omdat hij als een razende tekeer is gegaan. Meestal is een moord net het omgekeerde.”

“De pijn die ze moeten dragen, de schade die ik heb aangericht. Het spijt mij”

Zoals gebruikelijk kreeg de beschuldigde het laatste woord van voorzitter Bart Meganck. “Ik ga alleen maar zeggen dat het verschrikkelijk is wat er is gebeurd”, klonk het. “Niemand heeft dat verdiend. Ik ben hier om mijn verantwoordelijkheid op te nemen. Ik kan u wel garanderen dat dat niet gepland was. Het is zo pijnlijk. Het spijt mij echt wat er is gebeurd. Het spijt mij enorm naar de families toe. De pijn die ze moeten dragen, de schade die ik heb aangericht. Het spijt mij.”