Assisen scalpelmoord – Broers en zussen blijven Ridoan O. steunen

Beschuldigde Ridoan Oudaha. © Belga

Op het assisenproces over de moord op Jill Himpe (36) hebben de broers en zussen van de beschuldigde hun getuigenis afgelegd. Ridoan O. (43) werd omschreven als behulpzame, joviale kerel, die in de maanden voor de feiten in een neerwaartse spiraal belandde. Zijn broers en zussen geloven ook dat hij nooit de intentie had om zijn partner van het leven te beroven.

“Hij is altijd gegroeid in die rol van grote broer. Hij ging mee naar oudercontacten om te vertalen voor mijn ouders, die het Nederlands niet zo machtig waren”, vertelde Y., een van zijn jongere broers. Daarnaast werd ook gewezen op de ondernemingszin van de beschuldigde, die op zijn zestiende al fuiven begon te organiseren. “Het is altijd een genereuze, nette jongen geweest. In veel migrantenfamilies was hij een persoon naar wie werd opgekeken.”

Spijt

Volgens de familie van Ridouan heeft de beschuldigde erg veel spijt van zijn daden. “Hij heeft vanaf dag één gezegd dat hij dat nooit gewild heeft. Dat is een van de redenen dat ik hem steun. Ik zag echt dat hij dat meende.” De uitspraken van Y. werden volmondig beaamd door de jongste broer. “We hebben nooit over de feiten gesproken, maar van dag één was het echt duidelijk dat het niet zijn bedoeling, zijn intentie of zijn plan was.”

De jongere zussen van Ridoan O. verklaarden dat ze altijd hard naar hem opgekeken hebben. “Toen ik een jonge tiener was, was hij al heel populair in de evenementensector. Hij verdiende goed zijn geld en iedereen genoot daarvan mee”, aldus een van de zussen. Ook jongste zus zette de hulpvaardige kant van haar broer in de verf. “Ridoan motiveerde mij altijd op school, ook als het minder goed ging. Waar ik nu sta in mijn professioneel leven is voor een groot deel aan hem te danken. Ik had nooit gedacht dat er zoiets ging gebeuren. Dat is niet de Ridoan die ik ken.”

Wrijvingen

De getuigen hadden ook positieve herinneringen aan hun contacten met het slachtoffer. “Jill was een braaf meisje. Echt een lieve en een vriendelijke madam. Ze was een harde werker ook”, weet Y. Een van de zussen werkte een tijdje in de hamburgerzaak van het koppel. “Op zich was ons contact ook heel vlot. Ze zette mij dan thuis af en ze kwam dan kijken naar onze katjes.”

In de maanden voor de feiten ontstonden er wel steeds meer wrijvingen tussen beide families. “Maar dat was vooral financieel. Ze hadden dan geld geleend en er was frictie doordat het nooit op papier was gezet. Het ging toch over een grote som geld.”

Eigenlijk wist de familie O. niet dat Jill Himpe in augustus 2019 een punt had gezet achter hun relatie. De oudste zus N. wees erop dat de zaak failliet was en hun huis verkocht was. “Ze moesten uiteindelijk ergens slapen. Jill zette hem meestal af bij mijn ouders. Er was echt niet veel van te merken dat ze uit elkaar waren. Als je uit elkaar bent, spreek je toch niet meer iedere dag af?” Alle broers en zussen wisten wel dat de beschuldigde in een neerwaartse spiraal zat, onder andere door zijn verslaving aan alcohol en cocaïne.

Verward

Op 5 november 2019 begon Ridoan O. onmiddellijk na de feiten zijn familieleden op te bellen. “Hij klonk heel verward. Hij zei alleen maar sorry sorry. En hij vroeg aan mama te zeggen dat het hem speet”, wist H. nog. Aan N. vroeg de beschuldigde eerst enkel of mama thuis was. “Later heeft hij dan gezegd dat hij Jill vermoord had. Hij was verschrikkelijk aan het wenen toen ik vroeg waarom. Ik herinner me dat hij zei van hem te bezoeken in de gevangenis.” Op dat moment stond de beschuldigde met zijn toenmalige advocaat op een carpoolparking te wachten op de politie. “Het is meester Defrenne die zei dat het een levensdelict was. Om eerlijk te zeggen, begreep ik dat niet. Ik dacht dat hij een overdosis had gedaan, want ik wist dat hij de laatste tijd serieus dronk en cocaïne gebruikte”, verklaarde de jongste broer.

“Onthoofd”

De broers en zussen van de beschuldigde beweerden ook dat ze nooit iets gemerkt hadden van jaloezie. Daarbij werd opgemerkt dat Ridoan O. voor zijn fruithandel vaak in Marokko verbleef. “Ridoan zag Jill heel graag. De kinderen van haar zussen noemden hem nonkel Rudi”, vertelde H. Toen ook een andere zus nog eens zei dat de beschuldigde van de hele wereld Jill het allerliefste zag, stormde Loïs Himpe, een van de zussen van Jill, de zaal uit. “Zo graag dat hij haar onthoofd heeft”, klonk het.