Assisen: “Ik ben een lieve jongen” (beschuldigde)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen John Vandoolaeghe (31) uit Zonnebeke, die beschuldigd wordt van de moord op zijn Vietnamese minnares Nguyen Thi Xuan (28), heeft voorzitter Antoon Boyen de beschuldigde verhoord. “Ik had dit niet van mezelf verwacht en ik schaam me om hier te staan maar eigenlijk ben ik een lieve jongen”, vertelde de beschuldigde.

Nadat procureur Johan Lescrauwaet zijn akte van beschuldiging voorlas, nam voorzitter Antoon Boyen het woord om beschuldigde John Vandoolaeghe te ondervragen. Op luttele meters van de beschuldigdigdenbank zat zijn voormalige partner S. in de zaal. Met haar, de moeder van zijn zoontje, ging hij trouwen maar enkele dagen voor het huwelijk werd John Vandoolaeghe gearresteerd. “Ze zit tot op vandaag vol met vragen, vandaar dat zij zich burgerlijke partij heeft gesteld. Zo werd ze betrokken in het onderzoek en ervan op de hoogte gehouden”, lichtte haar advocaat Koen Stubbe toe.

De drie leden van het hof met het dossier-Vandoolaeghe voor zich. (LK)
De drie leden van het hof met het dossier-Vandoolaeghe voor zich. (LK)

Welke richting de verdediging van de beschuldigde uit wil, werd nog niet duidelijk gemaakt. “We gaan alle getuigenverhoren afwachten en ten laatste donderdag zal u van ons horen welk standpunt wij zullen innemen”, zei advocaat Hans Beerlandt. Ook de advocaten van de familie van Nguyen Thi Xuan lichtten hun aanwezigheid toe. “Die arme rijstboeren uit Vietnam geraken jammer genoeg niet naar hier. Daarom zullen wij hun oren en ogen zijn en zullen hen briefen over wat er hier gebeurt”, zeiden Christine Onraet en Magali Verfaillie.

Helaasheid

Voorzitter Boyen begon zijn ondervraging traditiegetrouw met enkele vragen over het vroegere leven van de beschuldigde. “Ik ben streng maar rechtvaardig opgevoed. Ik was de oudste van vier, we hebben veel plezier gemaakt maar kregen af en toe ook een draai rond onze oren. Later, toen ik eens terug kwam van een buitenlandse reis, was er wel een probleem met mijn zus. Die was thuis vertrokken. Het fijne weet ik er niet van, maar sindsdien hebben we geen contact meer. Mijn broers en mijn ouders komen mij wel nog vaak bezoeken”, vertelde de beschuldigde.

Voorzitter Antoon Boyen. (archief LK)
Voorzitter Antoon Boyen. (archief LK)

Zijn voormalige partner S. leerde hij in 2009 kennen. “We leerden elkaar kennen via Netlog en spraken af om naar de film te gaan. ‘De Helaasheid Der Dingen’, denk ik. Ze werd niet meteen aanvaard in onze familie omdat ze hogere studies had gedaan. Sommigen in mijn familie noemden haar een ‘chi chi madam’ , maar ik vond van niet. Op 27 oktober 2016 is ons zoontje L. geboren en dat heeft mijn leven helemaal veranderd”, vertelde de beschuldigde.

Lieve jongen

De voorzitter vroeg hem om zichzelf te omschrijven. “Ik ben eigenlijk een grote, lieve jongen. Een teddybeer, een harde werker. Ik heb een nieuw woord leren kennen tijdens mijn detentie: introvert. Dat klopt wel. Ik ben rustig, maar ik kan ook ontploffen. Als het overloopt. Als ik mijn goesting niet krijg. Zo heb ik S. één keer op haar kaak geslagen. Maar zij had eerst geslagen”, stelde hij. Daarop ging de voorzitter over naar de feiten en de aanloop ernaartoe. “Ik was in maart 2016 voor mijn werk in Japan. Ik leerde Xuan kennen op een chatsite. Ik stelde me voor als little John , zei dat ik vrijgezel was en stelde voor om af te spreken. We zijn dan eerst iets gaan drinken en erna naar mijn hotelkamer gegaan. Maar we hebben geen seks gehad, alleen een knuffel wanneer ze wegging”, vertelde John Vandoolaeghe. “Geen seks? Ze klaagde over pijn aan haar vagina”, vroeg de voorzitter. Er kwam geen antwoord. Na die ene date spraken beschuldigde en slachtoffer niet meer fysiek af, ze zouden elkaar pas terugzien in november 2016 wanneer het slachtoffer naar België kwam.

De poepers

Wat hij nu eigenlijk zelf van de feiten vond, wou de voorzitter weten. “Ik had dit niet van mezelf verwacht. Niemand in mijn omgeving trouwens. Ik ben beschaamd dat ik hier sta. Ik heb er heel veel spijt van en zou de klok absoluut willen terugdraaien. Ik heb zo lang dat dubbelleven kunnen volhouden door alles te verdringen en me sterk te houden. Toen er iets over de feiten op tv kwam, liep ik weg”, vertelde de beschuldigde. “Maar waarom moest ze eigenlijk naar België komen?”, vroeg voorzitter Boyen. “Ze wou een nieuw leven beginnen in Europa en ik wou haar daarbij helpen. En ik wou ook af en toe een avontuurtje met haar. Voor de seks dus”, zei de beschuldigde.

De voorzitter liet niet los. “Xuan had een foto van u zien hangen, met S. en uw zoontje, tijdens een videogesprek. Ze botst ook op uw Facebookprofiel, ze komt te weten dat u in Zonnebeke woont en vindt de gegevens van uw broers en zussen. Dan zit ge toch met de poepers? ”, vroeg hij retorisch. “Ja, inderdaad. Ik had er toen beter een punt achter gezet in plaats van aan te dringen om naar hier te komen. Waarom ik dat deed? Om haar te helpen”, klonk het stilletjes.

Valse naam

De voorzitter bleef aandringen. “Er zijn 9.000 berichten door u naar haar verstuurd via Viber. Honderd-negen-en-dertig keer hebt u haar uitgenodigd. Honderd-negen-en-dertig keer hebt u de miserie naar hier proberen halen. Waarom?”, vroeg hij opnieuw. “Om haar te helpen. En voor de seks”, antwoordde John Vandoolaeghe opnieuw. “Waarom toont u haar een ander huis dan het uwe? Voor uw privacy? U wil er seks mee hebben, waar is de privacy dan?”, uitte de voorzitter opnieuw zijn ongeloof. De beschuldigde haalde zijn schouders op. “Uiteindelijk wilde ze een kopie van mijn paspoort. Ik heb dan mijn paspoort ingescand en de foto en geboortedatum met Paint aangepast. Dat heb ik dan doorgestuurd. Die valse naam heb ik eerst opgezocht op Google”, aldus de beschuldigde.

Het dossier-Vandoolaeghe telt tientallen kaften documenten en zakken vol bewijsmateriaal. (LK)
Het dossier-Vandoolaeghe telt tientallen kaften documenten en zakken vol bewijsmateriaal. (LK)

Over de dag van de feiten was hij vrij kort. “Toen Xuan me liet weten dat ze in Kortrijk gearriveerd was, heb ik eerst een douche genomen en nog even voor mijn zoontje L. gezorgd. Ik ben haar gaan ophalen aan het station, maar wist niet goed waarheen. Ik heb dan eerst een hotel gezocht, maar Xuan zei me dat ze bij mij thuis wou slapen. Ik had dan het plan opgevat om haar te slapen te leggen bij mijn broer en te doen alsof dat mijn huis was. Maar ik ben er niet geraakt. Onderweg hebben we ruzie gekregen”, klonk het.”

Maandag herneemt het proces. Dan komt de politie getuigen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.