ASSISEN Familieleden en kennissen getuigen: “Ramzes Takaev is een leugenaar en een manipulator, maar hij is niet agressief”

© KURT DESPLENTER BELGA

Op het assisenproces tegen Ramzes Takaev (48) hebben familieleden en kennissen van de beschuldigde dinsdag hun getuigenis afgelegd. De Tsjetsjeense Izegemnaar verklaarde aan zijn toenmalige partner en aan een kameraad dat hij op het toilet zat toen Pascal Bauwens (40) zware slagen op het hoofd kreeg. Door zijn schoonvader werd Takaev omschreven als een leugenaar, die weliswaar nooit agressief uit de hoek kwam.

Op het moment van de feiten had de beschuldigde een relatie met een vrouw van Oekraïense origine. Anna B. was van zijn druggebruik vreemd genoeg niet op de hoogte. “In de bovenste kast van de badkamer heb ik op het einde wel een capsule van methadon gevonden, maar van cocaïne en heroïne wist ik niks.”

Na de geboorte van hun kindje zou Takaev in november 2017 amper contact gehad hebben met zijn partner. B. wist niet dat haar vriend toen ook met een andere vrouw een relatie zou gehad hebben.

Enkele uren na de dood van Pascal Bauwens vertelde Takaev bijna huilend aan zijn partner wat er zou gebeurd zijn. “Hij vertelde dat hij bij iemand op het wc zat. Op die moment heeft hij gehoord dat er iets slechts gebeurd was. Hij heeft gezien dat meneer met ernstige wonden op de grond lag.”

B. suggereerde om met het verhaal naar de politie te stappen, maar dat zag de beschuldigde niet zitten. “Omdat hij zeker was dat hij als Tsjetsjeen naar de gevangenis zou moeten.”

Waspoeder

De ochtend van 31 januari 2018 ging Ramzes Takaev met het voertuig van zijn schoonvader naar de keuring in Moeskroen. Met dezelfde Dacia was hij enkele uren eerder ook naar de woning van het slachtoffer gereden. “Hij had vooraf voorgesteld om dat te doen. In mijn gedacht zou het in Beveren-Roeselare zijn, maar van de politie heb ik gehoord dat het in Moeskroen was.”

Achteraf bleek dat de beschuldigde waspoeder in de wagen zou gemorst hebben. “Ik weet niet waarvoor dat waspoeder diende. Ik weet enkel dat hij de stofzuiger genomen heeft om dat schoon te maken”, getuigde zijn schoonmoeder.

Tijdens het onderzoek liet de schoonfamilie zich niet bijster positief uit over de beschuldigde. Op de zitting werd dat beeld toch deels bijgesteld. “Met mij is hij altijd respectvol geweest. Hij was altijd correct en beleefd, of zo leek het toch”, vertelde zijn schoonvader. “Ik heb bij hem nooit een spatje agressie gezien. Nooit. Manipulator, leugenaar, ja. Dief, misschien. Maar nooit agressiviteit.”

Aan een Tsjetsjeense kennis vertelde Takaev een gelijkaardig verhaal als aan zijn partner. “Hij heeft gezegd dat twee of drie mensen binnenkwamen toen hij in de badkamer zat. Er begon een gevecht ofzo. Hij is bang geworden, hij vreesde voor zijn leven en is gevlucht.” Samen met de beschuldigde reed Aslan A. de dag na de feiten nog naar de woning van Pascal in Kortrijk. “Hij had aan mij gevraagd om te kijken of hij thuis was. Maar de deur was op slot.”

Volgens A. zou Takaev ook nog verteld hebben dat een bloedend slachtoffer hem om hulp vroeg. “Kom zeg, hij liegt”, reageerde de beschuldigde nadat hij hem ook iets had toegesnauwd in het Tsjetsjeens. Voorzitter Willem De Pauw was het duidelijk beu dat getuigen onderbroken worden door de beschuldigde. “Als ik het nog één keer hoor, zal ik u wegsturen naar uw cel en doen we verder zonder u.”

Al weg

Ten slotte kwam op vraag van de jury nog een bijkomende getuige aan het woord. De vrouw zou in de nacht van de feiten ook in de woning van het slachtoffer geweest zijn. “Ik ben daar een weekend geweest, maar was al weg van de zondagavond”, klonk het echter. “Een paar dagen later ben ik bij vrienden in Roeselare via de krant te weten gekomen dat hij vermoord was.” Ramzes Takaev zou de getuige herkend hebben aan de tatoeage in haar gezicht, maar was daar op de zitting ook niet meer zeker van.

Een vijftal getuigen kwam dinsdag om uiteenlopende redenen niet opdagen. Twee andere mensen op de getuigenlijst bleken ondertussen overleden te zijn.

Woensdag worden de getuigenverhoren afgerond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier