Assisen ‘Duivelskoppel’: ex-partner beschuldigde: “Hij was heel zacht en heel intelligent”

Deze tekening van Janne van Woensel Kooy toont de beschuldigden Hilde Van Acker and Jean-Claude Lacote.©Janne van Woensel Kooy BELGA
Deze tekening van Janne van Woensel Kooy toont de beschuldigden Hilde Van Acker and Jean-Claude Lacote.©Janne van Woensel Kooy BELGA
Redactie KW

Op het tweede assisenproces over de moord op Marcus Mitchell (44) heeft de ex-partner van Jean-Claude Lacote (54) een positief beeld geschetst van de beschuldigde. Aan het einde van haar getuigenis begon Lacote opvallend genoeg met complimentjes te strooien in haar richting.

In 1991 woonden Monique D’Hollander en Jean-Claude Lacote in Luxemburg enkele maanden samen. “Maar dan heeft hij die gerechtelijke problemen gehad. Ik wilde mijn kind uit mijn eerste huwelijk de nodige stabiliteit geven, maar we hadden wel nog een amoureuze relatie daarna.”

De getuige had Hilde Van Acker ooit ontmoet in Madagascar, maar wist niet van haar latere relatie met Lacote. “Een vrouw weet het wel als ze niet de enige is, maar de politie heeft het me uiteindelijk verteld. Maar aangezien we niet samenwoonden, mocht hij doen wat hij wil.”

De beschuldigde belde nog dagelijks met zijn minnares. Ook op de avond van 23 mei 1996 belden ze 18 minuten, maar daar kon D’Hollander zich niets meer van herinneren. Wellicht wilden ze enkele zaken bespreken voor een weekendje naar Bretagne dat ze enkele dagen later gepland hadden.

Mooie herinneringen

Over het karakter van Lacote kon de vrouw eigenlijk niets negatiefs vertellen. “Hij was een heel zacht persoon. Heel intelligent ook, een polyglot. Hij was ook heel attent voor mijn zoon en toonde me dat er in het leven meer is dan mijn werk als gynaecologe.” Ondanks die goede herinneringen zagen ze elkaar niet sinds 1998 in Miami. “Je bent nog altijd even mooi. Dit is trouwens niet mijn vriendin, het is mijn tolk”, kreeg Lacote de zaal aan het lachen. “Ik wil je bedanken voor alle mooie momenten.”

De beschuldigde verklaarde dat hij bewust geen contact meer zocht, zodat ze niet betrokken zou worden in zijn problemen met justitie. “Maar ik weet dat alles goed gaat met je zoon, want ik ben alles blijven volgen. Ik zag foto’s van zijn huwelijk en zijn baby. Doe hem de groetjes.” D’Hollander voegde eraan toe dat haar zoon nog steeds over Lacote spreekt.

In het voorjaar van 1996 was Marcus Mitchell al dan niet bewust betrokken bij de oplichting van een Duitse zakenman. In dat kader trok hij in maart naar Multiburo in Brussel. “Dat is een zakencentrum waar men ingerichte bureaus kan inhuren voor een dag, een maand, een week, een jaar. Hij wou ons adres ook gebruiken als commercieel adres”, verklaarde Nathalie Mommaerts. De getuige zag de Brit ook eens in het gezelschap van een Duits slachtoffer van poging tot oplichting. “Eerlijk gezegd herinnerde ik me helemaal die zaak niet meer, zelfs die naam van Mitchell. Ik ben hier gekomen zonder te weten waar het over ging”, klonk het na bijna 25 jaar op het proces.

Informant

De ondertussen overleden co-piloot van Lacote verbleef in de periode van de feiten meermaals in een hotel in Knokke. De hoteluitbaatster vond dat vreemd aangezien zijn vliegtuig meestal in Oostende stond. Indertijd verklaarde Ann Van Geeteruyen ook dat ze Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker meermaals in zijn gezelschap opmerkte. Op de robotfoto herkende ze niemand, al deed het uitelijk haar meer aan een vrouw denken. “Dat weet ik niet meer. Maar als ik ze toen niet herkend heb, dan heb ik ze niet herkend.”

Tijdens het proces kwam de rol van Lacote als informant bij de BOB van Namen al vaak ter sprake. Een jurylid vroeg zich af waarom zijn toenmalige contactpersoon niet als getuige werd opgeroepen. Lacote en Mathy belden op de dag van de feiten zelfs nog met elkaar. Voorzitter Bart Meganck verklaarde zich bereid om de man indien mogelijk alsnog als getuige op te roepen.

Donderdagmiddag komen de speurders aan bod die Lacote en Van Acker in de zomer van 2020 verhoorden.

Lees hier meer over dit assisenproces

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.