Assisen: Davy Kesteman schuldig aan moord op Sharon Gruwez (22)

foto LK
Laurens Kindt

Het hof van assisen van de provincie West-Vlaanderen heeft Poperingenaar Davy Kesteman (32) zopas schuldig verklaard aan de moord op zijn ex-vriendin Sharon Gruwez (22). Hij riskeert nu een levenslange gevangenisstraf.

Davy Kesteman reed in de nacht van 31 oktober op 1 november 2018 met zijn BMW aan 191 kilometer per uur tegen een geparkeerde schoolbus in Vleteren. Door de klap werd zijn ex-vriendin Sharon Gruwez uit Boezinge uit de auto geslingerd. De jonge vrouw overleed ter plaatse. Davy Kesteman hield vol dat het om een ongeval ging, het parket en de familie van Sharon gingen uit van moord.

Na een beraad van bijna drie uur besloot de jury dat hij schuldig is aan moord. Voorzitter Antoon Boyen las de motivering voor. “Het staat vast dat hij de dood van Sharon heeft veroorzaakt door op een totaal roekeloze wijze en tegen een snelheid van 191 kilometer per uur in een flauwe bocht naar rechts in aanrijding is gekomen door een stilstaande autobus. Hij kende die weg. Volgens de verkeersdeskundige is geen enkele externe of technische reden aanleiding geweest voor de aanrijding. Hij heeft ook een rood verkeerslicht genegeerd. Er moet worden aangenomen dat beschuldigde voor de aanrijding een rijbeweging heeft gedaan om de aanrijding met de hindernis te vermijden. De overdreven snelheid was de enige oorzaak van de aanrijding en van de dood van Sharon Gruwez. Het feit dat zij geen gordel droeg, had geen invloed op het fatale gevolg”, klonk het.

Voorzitter Antoon Boyen. (foto LK)
Voorzitter Antoon Boyen. (foto LK)

Voorzitter Boyen ging verder en overliep de fatale avond. Uit de motivering bleek dat de jury geen snars geloofde van het verhaal van Davy Kesteman, die beweerde dat Sharon Gruwez die avond vrijwillig in zijn auto stapte. “De uitleg van de beschuldigde over de weg naar zijn woning is onaannemelijk. Uit de tracering van het gsm-toestel van het slachtoffer blijkt dat het slachtoffer zeven minuten lang op de parking van een winkel was. Deze stop, op die plaats, gedurende meerdere minuten en dus geen dertig seconden zoals de beschuldigde beweerde, kan er enkel op wijzen dat er een discussie was over de bestemming waar ze naartoe gingen”, klonk het. “Als het enkel de bedoeling was om te gaan uitwaaien aan zee, was er geen enkele reden om aan die snelheid te rijden een rood licht te negeren. De bewering dat het slachtoffer nog met hem wou gaan uitwaaien aan zee, is totaal onaannemelijk gelet op de lichte kledij van Sharon en de temperatuur op de dag van de feiten en dit na een nacht van discussie en problemen met beschuldigde”, ging de voorzitter verder.

Hij richtte zich vervolgens tot Davy Kesteman. “Hebt ge het begrepen, meneer? U bent dus schuldig verklaard aan moord op Sharon Gruwez”, klonk het. Davy Kesteman, die tijdens de voorlezing recht gestaan had, ging opnieuw zitten en verborg zijn handen in zijn gezicht.

foto LK
foto LK

Voor de familie van Sharon was het arrest over de schuld een hele opluchting. Tijdens de voorlezing van het arrest lieten ze de emoties de vrije loop. De voorzitter heeft de zitting nu geschorst. Om 14.30 uur zal aanklager Serge Malefason een straf vorderen. Daarna krijgen ook de advocaten van Davy Kesteman het woord en gaat de jury in beraad. De maximumstraf voor moord is levenslang.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.