Assisen buigt zich over de ‘scalpelmoord’: moest Jill dood of was het toch een ‘ongelukje’?

Jill Himpe (36) stierf in november 2019. (gf)
Laurens Kindt

Was het een doelbewuste actie om zijn ex-lief Jill Himpe de keel over te snijden met een scalpel of besefte Ridoan Oudaha op 5 november 2019 echt niet dat hij zoveel druk zette op de keel van de jonge vrouw? Op die vraag moet de assisenjury in Brugge de komende dagen een antwoord vinden. Of Oudaha blijft volhouden dat het overlijden van de jonge Jill ‘een ongelukje’ was, is onduidelijk. Vlak voor de start van het proces veranderde hij nogmaals van advocaat.

Op 5 november 2019 om 8.12 uur krijgt de politie van Kortrijk een verontrustend telefoontje vanuit het Atheneum Pottelberg. Een kind dat net met de fiets op school is gearriveerd, heeft iets vreemds gezien onderweg. “Langs de Moeskroensesteenweg in Aalbeke zag ik een meisje dat uit een auto wou stappen, haar polsen geboeid en met een plakker op haar mond. De bestuurder trok haar aan haar haren terug in de auto”, klinkt het. Nazicht ter plaatse levert echter niets op.

Wanneer even later ook de politie van de naburige zone Grensleie een vreemd telefoontje krijgt, blijkt wat er aan de hand is. Een bewoonster van de Nachtegaalstraat in Wevelgem meldt de politie dat ze een weggelopen hond terug wou brengen naar zijn baasjes, maar op de stoep voor het huis bloedvegen en met bloed besmeurde witte touwtjes zag liggen.

Wanneer de agenten met de hulp van een slotenmaker het huis binnengaan, vinden ze in de keuken het lichaam van Jill Himpe (36). Omdat het lichaam nog warm is, overwegen de agenten een reanimatiepoging. Ze draaien het lichaam om, maar merken dat het hoofd niet meedraait. Jill blijkt vermoord met één diepe snee, van oor tot oor. Het meisje dat gezien werd door het schoolkind, was Jill Himpe.

“Sorry”

Naar de bestuurder van de wagen, Jills wagen overigens, is het niet lang zoeken. Om 9.34 uur krijgt de onderzoeksrechter telefoon van een advocaat. “Ik zit in een auto op de carpoolparking langs de E17 in Deerlijk. Naast mij zit Ridoan Oudaha. Hij zegt dat hij zijn vriendin vermoord heeft en wil gearresteerd worden, maar zonder sirenes. Kom hem maar halen”, klinkt het.

De toegesnelde agenten krijgen een bijzonder geëmotioneerde Ridoan Oudaha in hun auto, helemaal besmeurd met bloed. “Ik wil een kogel voor mijn kop schieten, maar ik mag niet van mijn advocaat. Ik hoop dat we onderweg iets tegenkomen en het niet overleven”, bazelt de man. Even later valt hij, luid snurkend, in slaap. Ondertussen is uit getuigenissen van familieleden van Jill gebleken dat Ridoan Oudaha na de moord niet alleen zijn advocaat gebeld heeft. Ook zij hebben telefoon gekregen. “Sorry, je zal nog wel zien waarom”, prevelde Oudaha aan de telefoon tegen zijn schoonbroer.

Guantanamo

Nadat de sloten alcohol en de gram cocaïne die hij de avond voordien door zijn lijf joeg een beetje verwerkt zijn, kan Oudaha verhoord worden. Twaalf jaar was hij samen met Jill. “Een crème van een vrouw. Ze was niet één uit de duizend, maar één uit één miljard”, klinkt het ietwat pathetisch. De speurders wijzen hem er fijntjes op dat Jill als Guantanamo in zijn gsm zit. “Omdat ik weinig mocht van haar, zoals in de gevangenis”, legt Oudaha uit.

Tijdens het verhoor verklaart hij dat Jill het moeilijk had met het faillissement van haar hamburgerrestaurant Jill’s Boutique, dat hij voor haar kocht maar waar zij alle werk deed. Dat ze in de zomer plots haar boeltje had gepakt, onder druk van haar moeder. “Maar we werkten aan onze relatie en spraken weer af. Ik had iets vreemds gezien op haar gsm en wou haar daarmee confronteren. Daarom dwong ik haar om in de auto te blijven zitten. Ze wou niet luisteren. Ik zette een scalpel tegen haar keel om haar te doen luisteren, maar ze probeerde weg te vluchten. Zo heeft ze zich verwond, het was helemaal niet mijn bedoeling om haar te doden. Plots werd ze helemaal wit en was ze weg”, verklaart hij.

De plaats van de moord, een parkeervak langs de Moeskroensesteenweg in Aalbeke. (foto LK)
De plaats van de moord, een parkeervak langs de Moeskroensesteenweg in Aalbeke. (foto LK)

In plaats van de hulpdiensten te bellen, rijdt Ridoan Oudaha door de drukke Kortrijkse ochtendspits naar de Nachtegaalstraat in Wevelgem. Sinds de breuk is Jill Himpe daar weer bij haar moeder ingetrokken. “Ik wou er Jill in bed leggen, haar katten afscheid laten nemen en dan naast haar in bed mijn polsen doorsnijden. Plots stond er iemand bij mijn auto die zei dat hij de ambulance had verwittigd. Toen ben ik in paniek vertrokken”, verklaart de man.

In dat eerste verhoor houdt hij vol dat het scalpel al in de auto van Jill lag – “ze gebruikt dat om kattenbakken open te snijden voor zwerfkatten” – maar even later geeft hij toe dat hij het zelf bij had. Ook dat hij Jill boeide aan de polsen, kan hij zich dan plots wel weer herinneren.

Deur gebarricadeerd

Uit de verklaringen van de moeder, de twee zussen en de beste vriendinnen van Jill blijkt al heel snel dat de jonge vrouw in de jaren voor haar dood in pure angst leefde. Toen ze elkaar leerden kennen in discotheek Da Shake had Ridoan al de reputatie van een bad boy, maar toch had het koppel het goed in die eerste jaren. Na de zelfmoord van Ridoans broer Tawfik in de gevangenis van Ieper en zeker na het faillissement van hun hamburgertent Jill’s Boutique ging het bergaf. Ridoan Oudaha verloor zich in drank en drugs, werd gewelddadig en probeerde Jill op alle mogelijke manieren te controleren.

Ridoan Oudaha (met bordeaux kap) tijdens de reconstructie. (foto LK)
Ridoan Oudaha (met bordeaux kap) tijdens de reconstructie. (foto LK)

Toen hij op 10 augustus 2019 opgepakt werd wegens openbare dronkenschap, zag Jill eindelijk haar kans schoon. Dezelfde dag nog verhuisde ze weer naar haar moeder, liet ze daar de voordeur barricaderen met een stevige plank en installeerde ze er een babyfoon met camera, met zicht op de stoep. In de buurt deelden Jill en haar moeder briefjes uit: Als je een Marokkaanse man ziet rondhangen ter hoogte van nummer 67, dan mag je de politie bellen. Hij is bestempeld als heel gevaarlijk, stond er, met het rechtstreekse nummer van de interventiepolitie erbij.

Amsterdam

Voor de omgeving van Jill was het op dat moment klaar en duidelijk: Jill was er eindelijk in geslaagd om te breken met Ridoan Oudaha. Voor die laatste was dat minder duidelijk. Zelfs na de breuk bleef hij in haar mails snuisteren en haar internet-activiteit monitoren. Wanneer hij ziet hoe Jill op 4 november hoe omgaan met een narcistische ex? intypt, besluit hij haar de volgende morgen op te wachten wanneer ze naar haar werk vertrekt, om uitleg te vragen. De gevolgen zijn bekend.

Al speelde er mogelijk nog iets op de achtergrond. Die dag zou Jill namelijk naar Amsterdam vertrekken, naar een beurs voor haar nieuwe werkgever. Met twee mannelijke collega’s, zeer tegen de zin van Ridoan Oudaha, die haar nog altijd als zijn vrouw aanzag. Of dat een mogelijk motief is, zal moeten blijken. Of Oudaha blijft volhouden dat de dood van Jill een ongeluk is, eveneens. Een eindverhoor bij de onderzoeksrechter weigerde hij, wegens niet relevant.

Die weigering droeg de stempel van zijn nieuwe advocaat, Hans Rieder. De omstreden raadsman, die eerder optrad voor ex-politicus Dries Van Langenhove en momenteel zelf beschuldigd wordt van belastingontduiking, volgde de Kortrijks strafpleiter Thomas Vandemeulebroucke op die Oudaha bij zijn eerste verhoren en tijdens de reconstructie bijstond. Ondertussen heeft Rieder van Oudaha ook de bons gekregen en is hij vervangen door West-Vlaanderens meest ervaren assisenpleiter: Kris Vincke uit Beernem. Vandaag legt voorzitter Meganck beschuldigde Ridoan Oudaha op de rooster. In de loop van volgende week komen dan 82 getuigen aan bod, een arrest wordt ten vroegste op maandag 4 maart verwacht. Voor moord riskeert Ridoan Oudaha levenslang.

De scalpelmoord

Beschuldigde: Ridoan Oudaha (43) uit Kortrijk.

Slachtoffer: zijn ex-partner Jill Himpe (36) uit Wevelgem.

Kwalificatie: Moord. Oudaha sneed op 5 november 2019 de keel van zijn ex-partner Jill Himpe over met een scalpel en dumpte haar lichaam in de woning van haar moeder in Wevelgem.

Advocaten: Kris Vincke voor de beschuldigde, Jef Vermassen, Stephen Schellinck, Julie De Geest, Arnaud Vansuyt en Jan Leysen voor de nabestaanden.

Aanklager: advocaat-generaal Chantal Lanssens.

Voorzitter: raadsheer Bart Meganck.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be.