Assisen: 25 jaar opsluiting gevorderd voor Ann Vandekerckhove (46) na gifmoord op zoontje
Op het assisenproces tegen Ann Vandekerckhove (46) heeft openbaar aanklager Carl Bergen 25 jaar opsluiting gevorderd. De vrouw uit Zwevegem werd donderdagavond al schuldig bevonden aan de gifmoord op haar zoontje Ferre Dewerchin (8). De procureur-generaal ziet enkel in haar blanco strafblad een verzachtende omstandigheid.
In zijn requisitoir wees Carl Bergen de juryleden op de verschillende functies van een straf. “Het is ook een bezinningsmoment. Door boetedoening op een waardige manier tonen dat je de straf aanneemt ten overstaan van de maatschappij en van het slachtoffer.” Volgens het openbaar ministerie moet de straf ook aanvaardbaar zijn voor de maatschappij en voor de familie van het slachtoffer. “Want de familie zal achterblijven met een verlies dat nooit meer zal kunnen worden opgevuld.”
Dodelijke dosis ether
Voor gifmoord riskeert Ann Vandekerckhove in principe levenslange opsluiting. “Ann Vandekerckhove heeft haar zoontje een grote dodelijke dosis ether aangelengd met water toegediend”, hamerde het openbaar ministerie op de ernst van de feiten. De wetsdokter verklaarde op het proces dat het slachtoffer een lange doodsstrijd voerde. “Die jongen heeft ferm afgezien. Ferre verdiende niet de dood en zeker niet zo’n gewelddadige dood.”
Ook de houding van de beschuldigde werd door de openbaar aanklager door de mangel gehaald. Zo liet ze de avond van de feiten een zieke Ferre zelfs nog alleen om een extra flesje ether te halen in de apotheek. Op het moment van haar arrestatie was Vandekerckhove meer bekommerd om haar honden dan om haar overleden zoon. Het werd haar ook aangerekend dat ze de feiten bleef ontkennen.
“Spijt kun je maar hebben wanneer je eerlijk bent over de feiten. Ann Vandekerckhove heeft drie jaar de tijd gehad om zich te bezinnen en de waarheid te spreken. Ook al is die misschien hard. Het is altijd beter om de waarheid te zeggen dan zever te vertellen.”
Twee gezichten
De verpleegkundige uit Zwevegem stond bekend als braaf en behulpzaam, maar werd ook als kortaf en grofgebekt omschreven. “Er bestaan eigenlijk twee Ann Vandekerckhoves. Ze had twee façades, en daar was een zee van verschil tussen. De voortuin lag er zeer net bij, maar de achtertuin was een stort.” Volgens de procureur-generaal blijft Vandekerckhove door haar verslavingsproblematiek ook een mogelijk gevaar voor de maatschappij.
“Niemand raakt aan het leven van een weerloos, onschuldig kind. Zeker een moeder niet. Een goede moeder dient haar kind geen ether toe. Dit is de kern van de zaak. ” In het blanco strafblad van de beschuldigde ziet Carl Bergen daarom de enige verzachtende omstandigheid. Hij voegde eraan toe dat ze bij een veroordeling tot 25 jaar opsluiting nog minstens vier jaar en zeven maanden in de gevangenis zal moeten blijven.
Alle artikels over het proces kun je hier nalezen.
Ethermoord
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier