Gif in Middelkerkse duinen bijna fataal voor koningspoedel: “Meer controle nodig in duinen”

Lutgarde Cherretté en Dirk Ackaert met hun twee honden, de koningspoedel Nanook en de Toypoedel Sloeber. © LC
Paul Bruneel

Koningspoedel Nanook maakt iedere dag, samen met baasjes Dirk Ackaert en Lutgarde Cherrette, een fikse wandeling in de Middelkerkse duinen. Afgelopen week woensdag liep deze leuke trip bijna fataal af voor Nanook, want achteraf bleek dat hij tijdens de wandeling gif had gegeten. Dirk en Lutgarde willen andere hondenbaasjes waarschuwen, want het probleem deed zich al eerder voor.

“Wij wonen in een appartement en gaan elke dag wxandelen met onze twee honden, de koningspoedel Nanook en de toypoedel Sloeber”, vertelt Dirk Ackaert. “Afgelopen woensdag was dat niet anders, maar na de wandeling werd Nanook ziek. Hij kreeg diarree en op donderdag besloot Lutgarde hem antibiotica te geven. Hij werd niet echt beter en moest ook nog overgeven zodat we besloten om de dierenarts te raadplegen. Na een echografie bleek dat zijn buik vol zat met bloed en dat er onvoldoende anticellen in het lichaam van Nanook waren om het bloeden tegen te houden. Er werd daarom bloed toegevoegd.”

Gevaar voor kinderen

Na onderzoek bij de dierenarts bleek dat het dier gif in het lichaam had. Lutgarde: “De symptomen waren nog aanwezig, maar dankzij de antibiotica en het feit dat Nanook veel had overgegeven was het ergste voorbij en konden we opgelucht ademhalen. Ik kan begrijpen dat sommige mensen zich ergeren aan baasjes die de hondenpoep niet opruimen – voor ons is dit een prioriteit – maar dat is nog geen reden om de dieren te vergiftigen. Vergeet niet dat er ook mensen en kinderen in de duinen wandelen. Ik pleit voor meer controle in de duinen, zowel op het achterlaten van hondenpoep als op het feit dat er gif wordt geworpen, maar besef dat dit allemaal niet makkelijk te realiseren is.”

Niet alle baasjes ruimen hondenpoep op, maar dat is nog geen reden om de dieren te vergiftigen

Dirk Ackaert is afkomstig van Brugge en Lutgarde Cherrette van Aalst. Samen woonden ze jarenlang in Aalst, waar ze het restaurant Astridpark uitbaatten, maar Middelkerke was altijd al hun lievelingsstek. In het verleden kwamen ze altijd naar Middelkerke om er hun vakantie door te brengen, nu wonen ze al meer dan tien jaar in Middelkerke. “We zijn hondenliefhebbers en hebben altijd al honden gehad, naast een Duitse scheper en een Mechelse herder hebben we ook al zes poedels gehad. Wij maken er een erezaak van om onze dieren goed te verzorgen. We hopen echt dat dit deze keer een alleenstaand geval is en dat er nog niet meer honden getroffen worden door gif in de duinen”, besluit Dirk.

Ondertussen zijn de dagelijkse wandelingen in de duinen opnieuw aan de gang en kan Nanook weer volop genieten van de gezonde buitenlucht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.