Vriend Miss België vraagt op verzet voorwaardelijke straf

Keita Losene met zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke. © LSi
Redactie KW

De vriend van huidig Miss België Kedist Deltour (24) heeft woensdag aan de rechter in Kortrijk gevraagd een effectieve celstraf van 5 maanden die hij bij verstek opliep voor betrokkenheid bij straatgevechten in Kortrijk om te zetten in een voorwaardelijke straf. Hij zakte zelf naar de zitting voor zijn zaak op verzet af. “Ik train nu drie keer per dag. Ik heb geen tijd meer voor zo’n dingen. Die dateren uit een ver verleden”, aldus de wereldkampioen MMA (Mixed Martial Arts).

Keita Losene (23) is al zo’n twee jaar samen met Belgiës mooiste. Wereldkampioen MMA sinds kort. Hij maakte er geen geheim van dat hij vroeger zijn gevechtskunsten wel eens op straat toonde, met een veroordeling tot gevolg. Hij maakte zich wel sterk dat dit verleden tijd was.

Toch bleef precies dat verleden hem achtervolgen. Begin september 2021 vloog hij na een politiecontrole in Heule (Kortrijk) een week de cel in. De agenten hadden immers opgemerkt dat er een bevel tot gevangenneming tegen Keita was uitgevaardigd door het gerecht. Een gevolg van een veroordeling tot een effectieve gevangenisstraf van 5 maanden die hij in februari 2020 bij verstek opliep. Voor betrokkenheid bij straatgevechten in 2016 tussen groepjes van Afghaanse en Afrikaanse origine in Kortrijk. Omdat hij geen officieel adres in ons land heeft, vloog hij in de cel. Na een verblijf van een week mocht hij die wel opnieuw verlaten. In afwachting van zijn proces op verzet moest hij zich de voorbije weken wel aan enkele voorwaarden houden. Zo moest hij bv. bij Kedist wonen en zich dagelijks om 16u bij de politie aanmelden.

“Keita is niet meer de jongen die hij in 2016 was”, pleitte zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke. “Toen was hij fout, nu traint hij van ’s morgens tot ’s avonds. De voorbije 5 jaar deed hij geen vlieg meer kwaad. Hij raakte in 2016 betrokken bij een conflict tussen de Afghaanse onderwereld en de Afrikaanse gemeenschap in Kortrijk. Die Afghanen hadden een Afrikaans meisje lastig gevallen en trokken bij een confrontatie meteen messen. Twee vrienden van Keita werden neergestoken. Hij deelde toen inderdaad enkele klappen uit maar was niet de leider van een Afrikaanse bende of zo.”

Keita vroeg de rechter de effectieve celstraf om te zetten in een voorwaardelijke celstraf. De openbare aanklager vond dat het niet nodig was iets aan het vonnis bij verstek te veranderen. Het kwam bovendien plots op de proppen met twee processen-verbaal waaruit zou blijken dat hij na zijn vrijlating uit de gevangenis in Ieper op 9 september zich twee opeenvolgende dagen niet om 16u bij de politie had gemeld. “Ze berusten op een zwaar misverstand”, zegt zijn advocaat. “Hij heeft zich elke dag gemeld maar op 2 dagen is dat blijkbaar niet opgetekend. Voortaan verlaat Keita het politiebureau niet meer zonder handtekening die bewijst dat hij er is geweest.” Op 20 oktober spreekt de rechter zich uit over het verzet. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.