Uitbaters dancing Lagoa in beroep tegen veroordeling na bijna dodelijke slag illegale portier na Kamping Kitsch

Redactie KW

De uitbaters van dancing Lagoa in Menen gaan in beroep tegen de veroordeling die ze ruim een maand geleden opliepen omdat ze op 28 augustus 2016 verkeerd handelden of zich te weinig om een 28-jarige bezoeker uit Affligem bekommerden. Die kreeg op die dag een klap van een illegale portier en zweefde dagenlang tussen leven en dood. Die Nederlandse portier werd eerder al veroordeeld voor de klappen.

Op 28 augustus 2016 trok Pieter Krauch uit Affligem samen met enkele vrienden van het festival Kamping Kitsch in Aalbeke (Kortrijk) nog naar een afterparty in de Menense dancing. Hun kledij was niet aangepast aan het discotheekbezoek maar dat leek aanvankelijk geen probleem. Plots kreeg het gezelschap het toch aan de stok met portier John Delgado, toen 45 en in Nederland gekend als gevechts- en kooivechter, 2,09 meter groot en 125 kilogram droog aan de haak. De portier maakte een opmerking over de slippers van één van de discotheekbezoekers in het gezelschap van Pieter Krauch.

De twintiger probeerde wat te bemiddelen maar kreeg plots een stevige vuistslag in het gezicht waardoor hij wel vier meter lager van een trap viel en voor dood bleef liggen. Bloed sijpelde meteen uit oren en neus. Hij lag tien dagen in coma en liep een kaakbreuk, scheur in de schedel, een schouderfractuur en zware hersenbloeding op. Onder meer dankzij zijn sportief lichaam spartelde de ultraloper – hij liep al de beruchte woestijnrace Marathon des Sables (257 km) – zich door de kritieke periode. Portier John Delgado vloog enkele maanden in de cel en liep in april 2017 uiteindelijk een celstraf van 30 maanden, waarvan 1 jaar effectief, op. Van de schadevergoeding die hij moest betalen, zag Pieter amper iets.

Met de veroordeling van de illegale portier was de kous niet af. Het verdere onderzoek resulteerde in de dagvaarding van de private bewakingsfirma en één van hun portiers die destijds in Lagoa actief was en dancinguitbaatster Marie-Jeanne C. (86) en haar rechterhand. Zij moesten zich verantwoorden voor onopzettelijke slagen en verwondingen en schuldig verzuim, omdat ze na de klappen door Delgado fout handelden of te weinig deden om Pieter te helpen.

De rechter sprak de private bewakingsfirma vrij maar veroordeelde de tweede portier en de dancinguitbaters wél. De portier kreeg opschorting van straf, de uitbaters elk een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en boetes van 900 tot 2.100 euro. Zij riskeren ook te zullen moeten opdraaien voor (een deel van) de gevraagde schadevergoeding van 1,7 miljoen euro maar gaan nu dus in beroep tegen die veroordeling. “Door het beroep zullen Pieter en zijn familie nog wat langer moeten wachten op een eventuele schadevergoeding”, reageert advocate Celine Heinkens. “En dat terwijl het nu eigenlijk al meer dan 5 jaar geleden is.” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier