Tot 18 maand cel voor gemaskerd trio na home invasion met “piratenpistool” in Houthulst

Het trio is veroordeeld tot celstraffen van 18 maand en boetes van 800 euro. © TP
Redactie KW

Er is een vonnis geveld in de zaak van de ontspoorde home invasion met “piratenpistool”, mes en matrak in Houthulst. Gemaskerde twintigers wilden een bewoner bestelen en een lesje leren. Daarbij deelde ook een tweede aanwezige in de klappen. Het trio is veroordeeld tot celstraffen van 18 maand en boetes van 800 euro.

Een vermeende roddel over een vrouw leidde op 17 augustus vorig jaar tot een gewapende diefstal met slagen en schoten in de landelijke Westhoekgemeente Houthulst. De 23-jarige vriend van de vrouw, M. L., trok die dag met twee kompanen naar de woning van “roddelaar” K. H. (22) om hem eens aan te pakken. Het trio droeg bivakmutsen en was gewapend met een metalen matrak, mes en vuurwapen. Toen ze rond 21.40 uur de woning binnenstormden, was ook D. D. (23) aanwezig.

“De twee kregen verschillende slagen. H. kon vluchten, waarop schoten volgden”, zei de procureur, die celstraffen van 14 tot 20 maanden vorderde voor het drietal in de correctionele rechtbank van Ieper. Uit het gerechtelijk onderzoek bleek meer aan de hand dan gekrenkte gevoelens omwille van geroddel, want er was sprake van drugs en schulden.

Samen uit, samen thuis

“De beklaagden gaven aan op zoek te zijn naar waardevolle spullen en namen een iPhone 12 en horloge mee”, aldus de procureur. “De slachtoffers zijn geen onbesproken blad, maar deze feiten zijn niet te rechtvaardigen. Ik vraag me af of ze beseffen welke toeren ze daar uithaalden en hoe dit kon aflopen.”

H. liep verwondingen op aan het hoofd en D. aan zijn rechteroog. De drie verdachten werden niet veel later opgepakt in het centrum van Houthulst.

“Ik slaap al negen maand langs de grond, gelijk een hond”, verklaarde een geboeide L. verontwaardigd aan de rechter. “En de anderen: twee maandjes en ze zijn buiten. Samen uit, samen thuis! Er zijn dingen gebeurd die ik ook niet wilde. Het was geen overval. Ik wou babbelen, maar zij begonnen meteen dom te doen. Nooit vroeg ik om een vuurwapen.”

Piratenpistool

Het vuurwapen, dat L. omschreef als een “oud piratenpistool”, was meegenomen door G. S. (23) uit Moorslede. “Er is geen onderzoek gevoerd naar het mogelijk afvuren, de verklaring van de slachtoffers werd als waar aangenomen”, verklaarde de raadsman van S. “Een hagelpatroon zat nog in het wapen, het beste bewijs dat er niet is gevuurd.”

L. werd al een paar keer veroordeeld en riskeerde de zwaarste celstraf van 20 maanden. De rechter milderde tot 18 maanden en een boete van 800 euro. “Je bent jong en je kan er nog iets van maken. Ik wil je hier niet meer terugzien”, waarschuwde de rechter tijdens de pleidooien.

De twee kompanen van L. hoopten op probatie-uitstel en dat kregen ze ook: een gevangenisstraf van 14 maanden met uitstel en een boete van 800 euro. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier