Tiener dreigt met schietpartij op VTI Menen: één jongen meldt zich bij politie, maar is niet gezochte persoon

Olaf Verhaeghe

De politie Grensleie onderzoekt een reeks filmpjes en foto’s op Snapchat en Instagram van een tiener die dreigt om donderdag gewapend naar het VTI Sint-Lucas in Menen te trekken. Ook een van de directeurs wordt expliciet met de dood bedreigd. “We nemen de beelden absoluut au serieux”, zegt politiewoordvoerder Stefaan Vannieuwenhuyse. De school blijft donderdag én vrijdag dicht. Eén tiener die een foto verspreidde, meldde zich intussen bij de politie, maar hij is niet de jongen die de zorgwekkende Snapchat-filmpjes maakte.

“Klaar voor school shooting in VTI Menen.” Die tekst postte een jongen, vermoedelijk een leerling van het VTI Sint-Lucas in Menen, woensdagavond op sociale media. Op een filmpje lijkt hij ook te staan zwaaien met een wapen. Op een reeks andere beelden op sociale media is nog een ander wapen te zien, wordt het schoolgebouw van het VTI aan de Oude Leielaan in beeld genomen en wordt een van de directeurs expliciet met de dood bedreigd.

De beelden circuleerden woensdagavond onder de leerlingen van de Meense middelbare school. Toen een vader van een van hen de foto’s en filmpjes te zien kreeg, verwittigde hij meteen de politie. “Wij zijn een onderzoek gestart naar de beelden”, bevestigt politiewoordvoerder Stefaan Vannieuwenhuyse van de zone Grensleie.

Het VTI Sint-Lucas in Menen blijft donderdag uit voorzorg dicht.© Christophe Lefebvre
Het VTI Sint-Lucas in Menen blijft donderdag uit voorzorg dicht.© Christophe Lefebvre

“We nemen dit soort dreigementen absoluut au serieux, zeker omdat er ook een personeelslid van de school heel uitdrukkelijk wordt bedreigd.” Ook burgemeester Eddy Lust (Open VLD) benadrukt dat zijn politiekorps de zaak serieus neemt. “In tijden als deze (verwijzend naar de klopjacht in Limburg, red.) moeten we voor alles waakzaam zijn”, klinkt het.

Veel tips, zonder resultaat

Alle betrokken partijen hopen dat het om een uiterst wansmakelijke grap in het kader van de vijftigdagenviering van de laatstejaars gaat. Over de identiteit van de jongen is voorlopig niets bekend. Of hij ook daadwerkelijk op het VTI school loopt, moet blijken uit het onderzoek. “Het enige wat ik kan zeggen, is dat we de zaak grondig onderzoeken”, aldus Vannieuwenhuyse nog. “Er zijn verschillende onderzoekspistes, de informatie wordt verzameld. In het belang van het onderzoek kan ik verder niet veel kwijt.”

Donderdagnamiddag gaf het parket van West-Vlaanderen afdeling Kortrijk aan nog geen zicht te hebben op de verspreider van het Snapchat-filmpje. “Er kwamen wel diverse tips binnen, die één voor één werden onderzocht”, zo klinkt het in een mededeling. “Bij verschillende jongeren die zelf school lopen op de campus VTI Sint-Lucas werden zoekingen uitgevoerd. Die bleken allemaal negatief.”

Misplaatste grap

Wel is duidelijk dat één jongen zich in de nacht van woensdag op donderdag meldde bij de politie. Hij gaf toe dat hij een van het internet geplukte foto op Instagram plaatste met de boodschap ‘ik ga iedereen in mijn school afschieten’, maar wilde naar eigen zeggen enkel maar ‘ludiek’ verdergaan op de eerdere bedreigingen die in de Snapchat-filmpjes werden geuit. “Zijn vader had de politie al verwittigd toen hij via zijn zoon vernam dat de foto een eigen leven was gaan leiden”, zo stelt het parket.

“Die foto is niet onze grootste zorg”, zegt Stefaan Vannieuwenhuyse. “We zijn vooral op zoek naar de persoon die de filmpjes met de wapens deelde. Dat onderzoek is lopende.” De jongere werd niet gearresteerd, maar zal op een later tijdstip worden verhoord. Of de misplaatste grap gevolgen zal hebben, is nog niet duidelijk.

In de buurt van de Meense schoolgebouwen houdt de politie al de hele dag extra toezicht.© Maxime Petit
In de buurt van de Meense schoolgebouwen houdt de politie al de hele dag extra toezicht.© Maxime Petit

Heel wat ouders van leerlingen van het Meense VTI gaven woensdagavond al aan hun kinderen alvast thuis te houden van school. Na overleg tussen de directie en de politie blijft het VTI Sint-Lucas donderdag dicht. “Er is bij de ouders wel wat ongerustheid, vandaar de beslissing om de lessen op te schorten”, aldus woordvoerder Stefaan Vannieuwenhuyse. “In de loop van donderdag zullen we zien of en wanneer het VTI weer open kan.”

Voor de leerlingen die al onderweg waren, was ‘s morgens wel tijdelijk opvang op school voorzien, maar ook zij werden gevraagd om weer naar huis te gaan. De politie houdt al de hele dag toezicht in de buurt en patrouilleert voortdurend aan de schoolgebouwen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.