VTI Menen blijft ook vrijdag gesloten na dreigvideo

De politiezone patrouilleerde aan de verschillende schoolgebouwen van het VTI in Menen.© Maxime Petit
De politiezone patrouilleerde aan de verschillende schoolgebouwen van het VTI in Menen.© Maxime Petit
Olaf Verhaeghe

De middelbare school VTI Sint-Lucas in Menen blijft ook vrijdag de hele dag dicht na de dreigvideo’s over een schietpartij op school. Dat is beslist na overleg tussen de schooldirectie, de politie en het stadsbestuur. De 30 dagen-viering is daarmee ook geannuleerd. Het is de tweede dag op rij dat de school dicht blijft.

‘Nog nooit meegemaakt’

Ook voor Diederik Bevernage, coördinerend directeur van de scholengroep Scholen aan de Leie waartoe het Meense VTI Sint-Lucas behoort, was het enorm schrikken toen hij woensdagavond de filmpjes en foto’s met dreigementen te zien kreeg. Op sociale media gaf een onbekende tiener aan ‘een school shooting’ te houden en een bloedbad aan te richten op de school. Ook een pedagogisch directeur in een van de beelden expliciet met de dood bedreigd.

“De beelden zijn woensdagavond beginnen circuleren onder leerlingen”, zegt directeur Diederik Bevernage. “Ik denk dat het rond 22 uur was toen wij contact hadden met de politie erover. Woensdagavond laat nog hebben we samengezeten met de politiediensten en het stadsbestuur om te overleggen hoe we de situatie zouden aanpakken.”

“Ik sta intussen 30 jaar in het onderwijs, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Gelukkig maar eigenlijk. Er is in Vlaanderen ook weinig tot geen expertise om met zo’n dreigementen om te gaan”, aldus de directeur nog. “Gelukkig konden we meteen bij de politie terecht.”

Donderdagochtend vroeg werd uiteindelijk beslist om de school donderdag én vrijdag te sluiten. De school wil verder niks meer kwijt over de zaak.

“Op korte termijn was dit de beslissing die moest genomen worden. Je kan het vergelijken met een bommelding: dan ga je ook de school ontruimen, ongeacht of het uiteindelijk waar blijkt of niet. Kunnen we ervan uitgaan dat de dreigementen werden gedaan door een leerling van onze school? Neen, zeker niet. Het is aan de politie om het onderzoek te voeren. Het spreekt voor zich dat wij al onze medewerking verlenen.”

Geviseerde directeur

Dat één directeur van de middelbare school specifiek wordt geviseerd – de tiener postte een foto van de man met het bijschrift “morgen ga je dood” – hakt er bij het personeel stevig in. “Zulke doodsbedreigingen laten weinig aan de verbeelding over natuurlijk”, aldus Diederik Bevernage nog. “De man in kwestie is uiteraard heel aangeslagen, maar hij niet alleen. We doen alles wat we kunnen om hem zo goed mogelijk op te vangen. Het is voor ons vooral belangrijk dat noch onze leerlingen noch onze personeelsleden in gevaar komen.”

Paniek was er niet echt onder leerlingen en ouders, wel ongerustheid. Maar uit de reacties op de sluiting vandaag maakt coördinerend directeur Diederik Bevernage op dat de meeste onder hen wel gerustgesteld zijn. “Ik denk dat we de juiste beslissing hebben genomen, maar ik hoop dat we morgen (vrijdag, red.) toch weer van start kunnen gaan, in veilige omstandigheden. Donderdagnamiddag staat verder overleg met de stad en de politie gepland. Het zal uiteraard zaak zijn om iedereen op te vangen en te begeleiden. Gesprekken met de leerlingen zullen cruciaal zijn.”

Alle leerlingen blijven thuis ook vrijdag nog thuis en volgen online les, uitgezonderd de leerlingen van het zesde jaar. Zij hebben geen online les. Het vieren van de laatste 30 dagen van de middelbare schoolcarrière van die laatstejaars wordt afgelast en verplaatst naar een andere datum. In de loop van vrijdag wordt beslist of de school dan maandag weer open zal gaan.

Rondvraag onder leerlingen naar herkomst van beelden

Via Smartschool lanceerde de school intussen ook een rondvraag onder de leerlingen naar de herkomst van de beelden. De foto’s en filmpjes gingen woensdagavond duchtig rond via allerlei sociale mediakanalen als Snapchat, Instagram en WhatsApp. Met een anoniem formulier vraagt de schooldirectie de leerlingen om te geven van wie ze de berichten ontvingen, via welk medium en wanneer. “We rekenen op jullie medewerking om deze zaak opgelost te krijgen”, aldus de schooldirectie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.