Rechter erg mild voor 19-jarige Brusselaar die groepje vrienden afperst op Koksijds strand

Redactie KW

Een 19-jarige Brusselaar heeft de gunst van de probatie-opschorting gekregen van de Veurnse strafrechter na nochtans ernstige feiten van diefstal, slagen en afpersing op het strand van Koksijde in augustus 2020. Hij kreeg wel een contactverbod opgelegd met zijn minderjarige kompanen, die voor de jeugdrechter moesten komen.

Een groepje van zes jongeren dat op 28 augustus vorig jaar plezier aan het maken was op het strand, werd plots benaderd door een bende van vier uit het Brusselse. “Ze gedroegen zich vrij opdringerig en eisten bier. Toen ze dat niet kregen, namen ze het bier dan maar zelf. De zes wilden ruzie vermijden en maakten zich voorzichtig uit de voeten. Maar ze werden achtervolgd door de vier amokmakers”, sprak de procureur op het proces in Veurne.

“Wellicht hebben de slachtoffers iets gezegd dat in het verkeerde keelgat schoot bij de vier. Een van hen werd tot drie keer toe onderuit getrapt door de minderjarigen van de bende. De vrienden van het slachtoffer probeerden tussen te komen, maar de meerderjarige beklaagde die hier berecht wordt, bedreigde hen met een glazen fles om dat te verhinderen. De zes vluchtten richting een restaurant om hulp te zoeken. Toen ze dachten dat de belagers verdwenen waren, vertrokken ze bij het restaurant. Maar plots werden ze omsingeld”, ging de procureur verder tijdens de pleidooien.

“Ze werden bedreigd en afgeperst. Ze moesten hun smartphones en portefeuilles afgeven. Een slachtoffer dat weigerde, werd door de beklaagde aangereden met een fiets die eerder op de zeedijk gestolen werd. Ook een luidspreker en aansteker werden van hen afgetroggeld. De politie werd verwittigd en die kon het viertal arresteren”, aldus de procureur, die 14 maanden cel eiste.

De advocaat van Ludovic M. betwistte de feiten niet, enkel de tenlastelegging afpersing. “Er zijn onvoldoende bewijzen dat mijn cliënt daarvoor verantwoordelijk is. Hij was erbij maar perste zelf niet af. Hij is trouwens nog een jonge student en moest in voorlopige hechtenis na de feiten. Hij heeft zijn lesje nu echt wel geleerd en heeft veel spijt”, klonk het pleidooi.

De rechter was de 19-jarige Brusselaar dinsdagochtend behoorlijk goed gezind. Hij verleende de gunst van de probatie-opschorting, wat betekent dat hij schuldig is maar geen straf krijgt als hij voorwaarden volgt. De jongeman maakte een goede beurt op het proces en werd nog niet eerder veroordeeld. Hij kreeg wel een contactverbod met de drie minderjarige vrienden. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier