PAOK-fans zorgen voor woelige avond in Brugge waarbij enkele agenten gewond raken: “Moesten ingrijpen om veiligheid te garanderen”

De doortocht van 2.000 Griekse supporters in Brugge is niet zonder slag of stoot verlopen. © MM
Redactie KW

De doortocht van de 2.000 Griekse supporters in Brugge is niet zonder slag of stoot verlopen. Zoals vooraf gevreesd zorgden vooral de PAOK-fans zónder ticket voor problemen. In die mate zelfs dat de politie op een bepaald moment het waterkanon moest inzetten. “Er zijn supporters zonder ticket het stadion binnengeraakt”, beseft de politie. Enkele agenten raakten bij de schermutselingen gewond.

Het begon allemaal relatief rustig donderdagmiddag in de Brugse binnenstad. Eén dag eerder waren al zo’n 600 Griekse fans in de binnenstad gespot, op de matchdag zelf liep dat aantal op tot zo’n 2.000. Een groot aantal, zeker als je weet dat er slechts 1.500 mensen in het bezoekersvak van het Jan Breydelstadion mochten plaatsnemen. Resultaat? Zo’n 500 supporters zonder ticket die de orde verstoorden.

Boksbeugels

Op wat rookbommetjes en Bengaals vuurwerk na bleef het ‘s middags nochtans beheersbaar. In de buurt van het stadion werd wel een auto met vijf inzittenden staande gehouden. De politie trof pyrotechnisch materiaal en boksbeugels aan. Niet bepaald de attributen om braafjes een voetbalwedstrijd te volgen.

“Het was vooral zaak om dit in goede banen te leiden tot aan het stadion, en confrontaties te vermijden”

Maar in het historisch centrum was daar weinig van te merken. Op het spuiten van graffiti na hielden ze zich redelijk kalm. De fans verzamelden rond de Markt van Brugge, tot er om 17.45 plots beweging in de groep kwam. De fans groepeerden zich en meteen ontstond een spontane en vooral niet-afgesproken optocht door de Brugse binnenstad. Sterker nog: de fans trokken rechtstreeks te voet richting het stadion. En dat terwijl het de bedoeling was dat de Griekse supporters in de binnenstad bleven en om 19.15 uur met bussen naar het stadion zouden gebracht worden.

De politie leidde de optocht in goede banen en moest het verkeer op diverse plaatsen ophouden. “Zo’n massa tegenhouden is onmogelijk. Het was vooral zaak om dit in goede banen te leiden tot aan het stadion, en confrontaties te vermijden”, zegt Lien Depoorter van de Brugse politie. Dat lukte allemaal goed … tot de bende aankwam aan het Jan Breydelstadion en in de schaduw daarvan op een blokkade van de politie stootte.

500 fans zonder ticket

De aanvankelijke bedoeling van de politie om de supporters één voor één te laten passeren en te controleren op een geldig ticket, bleek onbegonnen werk. De sfeer werd snel grimmiger en heel wat fans probeerden alsnog gewoon door te lopen. Resultaat? Een gespannen sfeer en ellenlange discussie tussen supporters en politie. In die mate zelfs dat op een bepaald moment het waterkanon werd ingezet. “Om ruimte te creëren en de menigte terug te dringen”, legt politiewoordvoerster Lien Depoorter uit. “Er was op die plaats een enorme druk omdat zo’n 500 Griekse fans die geen ticket hadden, wilden binnendringen. Een deel slaagde daar ook in. De ticketing van het stadion was op dat moment simpelweg nog niet open. De druk nam dus alleen maar toe.”

Weer op de bus

De politie had alle moeite van de wereld om de rust volledig te doen wederkeren. Zo werden de Grieken ook in hun eigen taal toegesproken door spotters. “We hebben toen opnieuw bussen gevorderd om een deel van die mensen (in de eerste plaats de fans zonder ticket, red.) terug te voeren richting binnenstad waar ze de wedstrijd op café konden volgen”, zegt Lien Depoorter.

Ondertussen kwam het vlak aan het stadion nog tot een opstootje tussen politie en Griekse fans. En zo verliep de aanloop naar de wedstrijd in een zeer gespannen sfeer. “We zijn helaas zeker dat ook mensen zonder ticket zijn binnengeraakt in het stadion door hun eerste manoeuvre”, aldus Depoorter. “Al had dat ook gevolgen voor een deel supporters die wél gewoon een geldig ticket hadden. Eenmaal het bezoekersvak vol zat, sloten we het af uit veiligheidsoverwegingen.”

“Behandeld als beesten”

Na de wedstrijd werden de Griekse fans met bussen geëscorteerd. De meesten terug richting binnenstad en hun hotel. De politie bleef nog tot een stuk in de nacht patrouilleren rond het stadion en het stadscentrum. Aan Jan Breydel moest de politie nog een tweede keer het waterkanon inzetten om de gemoederen te kalmeren. Op sociale media lieten Griekse supporters zich boos ontvallen dat ze zich behandeld voelden als beesten. Ook fans die een ticket hadden, maar alsnog niet binnen mochten reageerden kwaad. “Alleen is dat enkel en alleen te wijten aan hun medesupporters die zonder ticket het stadion binnendringen”, reageert de Brugse politie. “Dit was een zeer onveilige situatie. We moeten nu eenmaal ingrijpen als de veiligheid in het gedrang komt.”

Omstreeks 2.30 uur werd alles in de binnenstad rustig en kon de schade opgemeten worden. Zo liepen enkele agenten verwondingen op en raakte een bus beschadigd. (MM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier