Nog geen concreet spoor van tiener die dreigde met schietpartij op VTI Menen, school dinsdag weer open

Olaf Verhaeghe

In het onderzoek naar de tiener die vorige week woensdag via sociale media dreigde een schietpartij te houden op het Meense VTI Sint-Lucas, is er nog geen witte rook. De focus ligt op het bevragen van leerlingen van het VTI zelf, maar de politie kijkt in samenwerking met het parket West-Vlaanderen ook naar mogelijke verdachten buiten de schoolmuren. Dinsdag gaat het Meense VTI wel opnieuw open, al blijft er wel politie aanwezig in de omgeving van de gebouwen.

Wie woensdagavond het Meense VTI Sint-Lucas én één directeur heel specifiek bedreigde, is nog niet bekend. Wel zeker is dat de school dinsdagochtend opnieuw open gaat. Dat hebben burgemeester, politie en schooldirectie maandagmiddag samen aangekondigd op een persconferentie.

De dreigementen die geuit werden in een Snapchat-filmpje en enkele foto’s, werden woensdagavond meteen bijzonder ernstig genomen. Een onbekende tiener zwaaide er met een wapen en bedreigde ook één directeur van het VTI Menen expliciet met de dood. “Met onze politiezone hebben we sinds woensdagavond alle zeilen bij gezet”, zegt Stefaan Vannieuwenhuyse, commissaris en woordvoerder van de politiezone Grensleie.

Verdachten buiten de school

Zo werden de voorbije dagen voornamelijk leerlingen van de school bevraagd over de posts, maar het onderzoek gaat ook breder en bekijkt ook verdachten buiten de schoolmuren. Concrete resultaten of een spoor naar de effectieve dader leverde dat nog niet op. “Wij hopen spoedig op witte rook”, aldus Stefaan Vannieuwenhuyse nog. “Zo kan de sereniteit op school terugkeren en kunnen de leerlingen hun focus maximaal opnieuw op het leren leggen. Met de examens voor de deur is dat niet onbelangrijk.”

Stefaan Vannieuwenhuyse.© (Foto OV)
Stefaan Vannieuwenhuyse.© (Foto OV)

Op basis van de risicoanalyse en na veelvuldig overleg tussen schooldirectie, stad en politie is beslist om vanaf dinsdagochtend opnieuw les te geven op school. “Alle elementen waarover de politie vandaag over beschikt, maakt dat de school morgen opnieuw in veilige omstandigheden kan openen”, zegt Diederik Bevernage, coördinerend directeur van de Scholen aan de Leie waartoe het VTI Sint-Lucas behoort.

“Er zijn geen bijkomende posts geplaatst sinds het bewuste filmpje, er zijn geen andere signalen van dreigementen en er werden door onze patrouilles eind vorige week geen verdachte of abnormale handelingen vastgesteld in de buurt van de school”, duidt Stefaan Vannieuwenhuyse. “Ook het OCAD beschouwt de dreiging als ‘eerder laag’, maar dat betekent niet dat de mogelijke ernst niet hoog ligt. Wij hebben geen glazen bol, maar alle elementen samen overtuigt ons van de veiligheid op school.”

Politietoezicht

Wel zal er de komende dagen politietoezicht zijn in de buurt van de school, zowel zichtbaar als anoniem. “Wij zetten intussen onverminderd het onderzoek voort. Alle info, ook anonieme tips, blijven uiteraard welkom”, zegt commissaris Vannieuwenhuyse nog.

Leerlingen en personeel van het VTI Sint-Lucas zullen dinsdag en de komende dagen op de nodige opvang kunnen rekenen. “De dienst slachtofferhulp van de lokale politiezone en ook een psycholoog van een externe preventiedienst zal aanwezig zijn op school”, duidt Diederik Bevernage. “Wie nood zou hebben aan verdere individuele hulp zal ondersteund worden. Zo zullen het CLB en de vzw Ligand ter plaatse zijn. Wij hopen vooral dat iedereen op een rustige manier weer naar school kan komen en zullen de lessen dan ook niet starten zoals eender welke schooldag. Het is vooral de bedoeling dat we dit alles samen een plaats kunnen geven.”

School dinsdag open

Of ook de bedreigde directeur dinsdag opnieuw aan het werk gaat, moet nog blijken. “Dat is zijn keuze”, aldus Diederik Bevernage. “Maar hij is alleszins volop aan het meewerken aan de organisatie van de terugkeer naar school. Het gaat vrij goed met hem, gezien de omstandigheden. Uiteraard was het enorm schrikken, maar ik heb de indruk dat het toch de goede kant opgaat. Laat ons hopen dat dat zo kan blijven.”

Eddy Lust.© (Foto OV)
Eddy Lust.© (Foto OV)

“Ik denk dat we hier vandaag vooral een duidelijk signaal geven”, zegt burgemeester Eddy Lust. “Het is veilig om morgen opnieuw naar het VTI in Menen te komen. Dat is de belangrijkste boodschap.”

De jongen die zich in de nacht van woensdag op donderdag spontaan meldde bij de politie, blijkt niets met de eigenlijke dreiging te maken te hebben. Hij wilde ‘grappend’ meesurfen op de virale beelden. “Wij scheiden die twee zaken heel uitdrukkelijk”, zegt Stefaan Vannieuwenhuyse van Grensleie. “Het is lovenswaardig dat die jongen zich meteen meldde, het is dan ook niet de bedoeling om hem op een of andere manier de zwarte piet toe te schuiven.”

Wel werd een proces-verbaal opgesteld en is het parket ingelicht. Het is nu aan de jeugdrechter om eventueel een straf te voorzien. “Gezien de context kunnen we dit niet zomaar naast ons neerleggen, maar het is wel belangrijk om alles in de juiste proporties te bekijken”, besluit commissaris Vannieuwenhuyse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier